Oficial. Şoferii români au și opţiunea de rută ecologică a Google Maps

Oficial. Şoferii români au și opţiunea de rută ecologică a Google Maps

Google anunţă disponibilitatea opţiunii de rută ecologică în secțiunea Maps, în 40 de țări din Europa, printre care și România, începând din această săptămână.

Traseul din DN7 prin Ţara Loviştei - Vâlcea care ocoleşte Valea Oltului - Transperişani până în Călimăneşti Foto Google Maps

Prin această funcţionalitate, utilizatorii pot alege să ajungă la destinaţie pe ruta cu cel mai mic consum de carburant.

Concret, Google Maps va afișa ruta ecologică la fiecare căutare, în cazul în care aceasta este diferită de ruta cea mai rapidă. Utilizatorul va vedea afișate economia relativă de combustibil pe ruta ecologică (exprimată ca procent din consumul pe ruta rapidă) și diferența de timp între cele două trasee. În cazul în care cineva vrea ca Google Maps să-i afișeze întotdeauna ruta cea mai rapidă, poate să o facă alegând această opțiune din „Setări”. Funcția de rută ecologică a fost deja lansată de ceva vreme în Statele Unite, Canada și Germania, iar rezultatele utilizării ei arată că a dus la o reducere de jumătate de milion de tone metrice de emisii de carbon – echivalentul a reducerii traficului auto de pe șosele cu 100.000 de mașini cu motor termic, arată compania .

Electricele și hibridele, mai performante în mediul urban

Cea mai eficientă rută din punct de vedere al combustibilului variază în funcție de tipul de motor al autovehiculului. De exemplu, motoarele diesel sunt mai eficiente decât cele pe benzină sau pe GPL la viteze mai mari, iar vehiculele hibride sau electrice performează mai bine în condițiile de trafic aglomerat. Din acest motiv, șoferii vor putea selecta în Google Maps tipul de motor al mașinii – benzină, motorină, gaz, hibrid sau electric, pentru a putea obține cea mai eficientă rută ecologică și estimări mai exacte privind consumul de combustibil sau energie. Această soluție tehnologică este posibilă grație datelor privind eficiența combustibililor și energiei electrice furnizate de European Environment Agency și de Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory (NREL) din Statele Unite. Coroborând cu datele Google Maps privind trendurile de trafic, Google a dezvoltat modele avansate de machine learning pentru cele mai utilizate tipuri de motor din fiecare regiune, precizează compania.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?