OFICIAL România, acuzată că a falsificat statisticile privind recoltele-record la porumb! Creșterea economică din ultimii doi ani, sub semnul întrebării!
OFICIAL România, acuzată că a falsificat statisticile privind recoltele-record la porumb! Creșterea economică din ultimii doi ani, sub semnul întrebării!
Comisia Europeană a cerut în mod oficial Ministerului Agriculturii să revizuiască datele privind recoltele de porumb din 2017 si 2018, au declarat pentru G4Media.ro surse din executivul european. E vorba despre recoltele-record cu care s-au lăudat constant ministrul Petre Daea și fostul șef al PSD, Liviu Dragnea.
Miza corectitudinii acestor date e semnificativă: în 2018, creșterea producției în agricultură (determinată în grad covârșitor de creșterea masivă a producției raportate la porumb) a contat pentru 0,4 puncte din creșterea de 4,1% a economiei României.
Informația despre cererile Comisiei Europene pentru revizuirea unor statistici agricole a fost publicată în premieră de jurnalistul Vlad Macovei pe portalul AgroIntel.ro.
Semne de întrebare legate de corectitudinea datelor comunciate de guvernul României cu privire la recoltele-record au apărut în momentul în care, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, recolta de porumb în 2018 a fost de 18,3 milioane tone, în creștere cu peste 4 milioane de tone față de 2017, la o suprafața similară. Or, în 2017 producția crescuse deja cu alte aproape 4 milioane de tone față de 2016pe fondul unor condiții meteo favorabile.
Cu alte cuvinte, producția de porumb în România a crescut în doi ani cu 8 milioane de tone, adică o creștere de 70% a producției. Și asta în condițiile unei ușoare scăderi a suprafeței cultivate cu porumb din 2016 până în 2018.
”Suntem în contact permanent cu toate Statele Membre UE privind datele de producție pentru a realiza statisticile legate de producția de cereale în UE. În cazul României, am cerut ca parte a acestui exercițiu de rutină să revizuiască datele privind producția de grâu pentru 2017 și 2018. Acuratețea, fiabilitatea și credibilitatea statisticilor sunt vitale pentru a asigura transparența piețelor și a le permite operatorilor din piața unică să ia deciziile corecte de investiții”, au declarat pentru G4Media.ro sursele citate.
Întrebat într-o conferință de presă despre cererea Comisiei Europene, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a minimalizat importanța evenimentului. ”Noi primim tot timpul informații de la Comisie și răspundem întotdeauna. Sunt corespondențe uzuale, cu punere de acord pe fiecare domeniu în parte. Am văzut că s-a interpretat că nu sunt adevărate cifrele respective. Aiurea! E vorba despre o punere în acord pe sistemul informațional pe care îl au statele și pe care îl are și UE. Am mai primit aceste cereri și privind alte domenii, e o procedură normală”.
În decembrie anul trecut, ministrul Petre Daea anunța triumfal recoltele-record de porumb într-o emisiune dedicată la Antena 3: ”Sunt doi ani consecutivi când am depăşit Franţa la producţia de porumb… O spun şi o voi repeta: nu se va mai da România jos de pe piedestal. Şi vă spun şi de ce: pentru că punem în mişcare sistemul de irigaţii, iar într-un sistem de irigaţii cu suprafaţă activă de două milioane, care se poate iriga, cu siguranţă va fi un milion de hectare cu porumb”.
Cum s-a ajuns la această producție – record? Cristina Cionga, consilier pentru relații guvernamentale și cooperare externă la Asociația Producătorilor de Porumb din România, a declarat pentru G4Media.ro că asociația a realizat o testare a celor mai utilizați hibrizi de porumb care a dat rezultate foarte bune, dar acestea nu pot fi extrapolate la nivelul întregii țări din cauza suprafeței mari (circa o treime din total) cultivate de micii fermieri cu porumb din hambar, de calitate inferioară.
Miza eventualei rectificări a datelor oficiale. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2018 agricultura a contribuit cu 0,4 puncte procentuale la creșterea economică de 4,1%. iar în 2017 cu 0,6 puncte procentuale. Or, datele INS arată că toată această contribuție vine din sporul uriaș de producție la porumb (+ 4 milioane de tone față de anul precedent), în timp ce producția la restul culturilor a rămas relativ constantă sau a avut o pondere foarte scăzută în total.
O eventuală revizuire în jos a datelor oficiale privind recolta de porumb din 2018 ar putea afecta deci datele finale ale creșterii economice a României.