Oficial american: Guvernul și sectorul privat ale SUA, hotărâte să ajute România să-și întărească liniile de apărare în domeniul informatic

Oficial american: Guvernul și sectorul privat ale SUA, hotărâte să ajute România să-și întărească liniile de apărare în domeniul informatic

Guvernul și sectorul privat ale SUA sunt hotărâte să ajute România, un partener strategic și economic, să își întărească liniile de apărare din domeniul informatic, apreciază Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comerț al SUA, care conduce o misiune comercială a Departamentului Comerțului al SUA la București pe tema securității cibernetice (11 - 13 mai).

"Reflectând creșterea importantei securității cibernetice pentru această regiune, atât din punct de vedere geografic, cât și politic, desfășurarea misiunii comerciale coincide cu un Summit regional de Securitate Cibernetică organizat la Bucureștii. Evenimentul, co-organizat de guvernele României și Statelor Unite, cu participarea a 11 țări din zonă, este încă o dovadă a viziunii și poziției de lider ale României în promovarea dialogului despre colaborarea regională pe acest subiect vital. Guvernul și sectorul privat ale SUA sunt hotărâte să ajute România, un partener strategic și economic, să își întărească liniile de apărare din domeniul informatic. Date fiind creșterea economică a României, forța de muncă bine educată și deschiderea față de produsele americane, oamenii de afaceri americani se uită tot mai mult către oportunitățile de aici.(...).Dezvoltarea României este importantă pentru Statele Unite iar întărirea securității cibernetice este o provocare majoră a zilelor noastre",a precizat Bruce Andrews într-un comunicat remis AGERPRES.

În timpul misiunii, reprezentanți ai 20 de companii americane, unele fiind deja în România de zeci de ani, vor analiza oportunitățile de afaceri cu partenerii români actuali și potențiali, precum și cu membrii organizațiilor guvernamentale. Mulți dintre aceștia sunt în căutare de soluții sau informații despre cele mai recente tehnologii, standarde și bune practici americane din domeniu.

"Misiunea are loc într-un moment potrivit. Anul acesta, CERT-RO a raportat că în 2014 a primit și procesat peste 78 de milioane de alerte de securitate cibernetică. Acestea au afectat peste 2,4 milioane de IP-uri unice din România. Peste 50% dintre alertele primite s-au referit la sisteme informatice configurate necorespunzător, nesecurizate sau vulnerabile. Efectele distrugătoare ale atacurilor cibernetice sunt extrem de reale și pot și resimțite la multe nivele, de la companii la persoane fizice, de multe ori depășind granițele permeabile ale economiei globale actuale. Aceste atacuri cibernetice provoacă economiei, anual, pierderi financiare semnificative. Fiecare cetățean român al cărui salariu e depus la bancă sau care plătește facturi pe Internet poate fi o victimă. Fiecare instituție e vulnerabilă în fața atacurilor cibernetice rău intenționate care afectează, în ultimă instanță, consumatorii", subliniază diplomatul american.

Potrivit sursei citate, România este o piață importantă pentru tehnologia americană datorită interdependenței dintre infrastructura informatică și domenii precum cel bancar, transporturi, energie și apărare națională, toate acestea fiind supuse atacurilor cibernetice. Statele Unite salută eforturile României de a face din securitatea infrastructurii vitale o prioritate la cel mai înalt nivel prin implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică și a Planului Național de Acțiune.

"Amplificarea atacurilor cibernetice necesită atât soluții tehnologice, cât și bune practici cuprinzătoare cu privire la securitatea cibernetică la nivelul companiilor din domeniu și al Guvernului. Soluțiile oferite de cele 20 de companii care participă la misiune: hardware inovativ, software, tehnologii ale serviciilor din acest domeniu, vor contribui la securitatea României și a cetățenilor săi, în paralel cu oferirea de sprijin pentru creșterea economiei locale", se menționează în comunicat.

În timpul misiunii, participanții americani vor avea întâlniri directe, intermediate de Ambasada SUA, cu reprezentanți ai companiilor românești și vor discuta cu oficiali guvernamentali locali și regionali, reprezentanți ai camerelor de comerț, grupuri de afaceri, despre politici specifice domeniului, tarife, norme și proiecte.

Un interes deosebit va fi acordat infrastructurii naționale din domenii vitale precum utilitățile, telecomunicațiile, securitatea militară și civilă.

"România continuă să facă progrese în acest domeniu prin crearea unui Centru de Inovare în domeniul Securității Cibernetice, cu sprijinul Agenției pentru Comerț și Dezvoltare a SUA și Fidelis Cybersecurity, și a unui Centru Regional de pregătire a politiștilor români în domeniul combaterii criminalității informatice", relevă Bruce Andrews.

Reprezentanții companiilor americane care participă la misiune vor împărtăși cele mai recente experiențe în domeniul bunelor practici cu oamenii de afaceri și oficialii guvernamentali români. "Dorim, de asemenea, să învățăm mai multe despre cum poate colabora România cu Departamentul Comerțului al SUA, cu biroul de securitate cibernetică din cadrul Institutului National pentru Standarde și Tehnologie al acestui Departament (NIST) și cu firmele noastre pentru a continua eficient colaborarea în vederea gestionarii riscurilor de securitate cibernetică", precizează sursa citată.

Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/, împreună cu Departamentul Comerțului al SUA și Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la București, organizează, în perioada 11-13 mai, la Palatul Parlamentului, Summitul Regional de Securitate Cibernetică. În aceeași perioadă, Departamentul Comerțului al SUA și Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la București derulează la București o misiune comercială formată din 20 de companii americane, cu scopul de a prezenta cele mai noi soluții pe care acestea le pot oferi în domeniu. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”