Oficial. 6 și 7 ianuarie, zile libere nelucrătoare. Iohannis a semnat decretul de promulgare

Oficial. 6 și 7 ianuarie, zile libere nelucrătoare. Iohannis a semnat decretul de promulgare

Președintele României a semnat decretul de promulgare prin care 6 și 7 ianuarie devin zile nelucrătoare. Primul an când acestea vor cădea în timpul săptămânii, nu în weekend, e 2025.

Iohannis a semnat decretul de promulgare pentru libere legale în zilele de 6 și 7 ianuarie FOTO Pres

Iohannis a semnat decretul de promulgare pentru libere legale în zilele de 6 și 7 ianuarie FOTO Pres

Parlamentul a decis, în urma votării unui proiect de lege din 15 februarie, noi zile libere pentru angajați, acestea fiind 6 și 7 ianuarie. Mai precis, Sărbătoarea Botezului Domnului (6 ianuarie) și Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie) ar urma să fie libere legale. Însă aplicarea lor, în mod practic, va avea loc nu din 2024, pentru că anul următor aceste zile cad sâmbăta și duminică, ci din 2025, când acestea vor fi în zilele de luni și marți. Așadar, în 2025 va fi primul weekend prelungit la început de an.

Românii vor avea 15 zile libere în 2023: 12 vor pica în timpul săptămânii, iar celelalte trei vor fi în weekend. Așadar, la anul vor fi 17 libere legale. Însă, din acestea, doar zece vor fi în timpul săptămânii, pentru că sărbători precum Ziua Copilului (1 iunie), Sfântul Andrei (sâmbătă) sau Ziua Națională a României (duminică) o să pice în weekend.

În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților au fost și dispute, în special între USR și AUR. USR a susținut că nu există niciun impact al acestor proiecte de lege care tot acordă zile libere. Pe de altă parte, un reprezentant al AUR a subliniat că deși este un proiect „politicianist” al Puterii, România în continuare nu are suficiente zile nelucrătoare care să cinstească sfinții. Mai mult, a îndemnat Guvernul la adoptarea unei doctrine conservatoare.

Recuperarea liberelor legale care cad în weekend

Pe ordinea de zi a Comisiei de muncă din 14 februarie a mai fost un proiect de lege inițiat de zeci de liberali plus doi social-democrați (printre care și liderul de grup, Alfred Simonis), care ar permite recuperarea cu o zi liberă dacă o zi nelucrătoare legală se întâmplă să cadă în weekend și astfel să fie pierdută. „Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situația în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă și duminică, zilele libere se acordă în zilele care succed celor de repaus săptămânal”, prevede singurul amendament de modificare a Codului Muncii. Proiectul a fost amânat pentru o ședință ulterioară.

Surse PNL din Comisia de muncă de la Cameră susțin că probabil inițiativa va primi aviz pozitiv săptămânile următoare.

Ziua de naștere, liberă și plătită

Un proiect prin care se propune ca persoanele salariate să primească liber cu ocazia zilei de naștere a fost depus în Parlament de mai mulți senatori. Propunerea completează articolul 139 din Legea nr. 53/2003 din Codul Muncii.

Potrivit expunerii de motive, „acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi își serbează ziua de naștere, contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta își desfășoară activitatea, de stat sau privat”.

Senatorii arată că salariatul, prin acordarea unei zilei libere, poate contribui „la încasările, din taxe și impozite, la bugetul de stat ori cel local”, în condițiile în care acestuia i se poate oferi posibilitatea de a achiziționa servicii turistice.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”