Oferta de Paște a maeștrilor culinari din zona Carpaților de Curbură. Secretul pastramei de berbecuț întreg
Se apropie Paștele și deja gândul ne fuge la mesele bogate, în familie, de pe care nu vor lipsi bunătățile din carne de miel sau berbecuț. Producătorii de afumături tradiționale primesc deja comenzi, cele mai multe de la români stabiliți în străinătate.
Constantin Frusinoiu pregătește carcase întregi pentru Diaspora. SURSA I. Bunilă
Anul acesta, dă semne că va avea mare succes un sortiment abia lansat de o carmangerie din Buzău. Este vorba despre berbecuț întreg copt în afumătoare. Bucata rumenă cântărește peste 20 de kilograme și are circa o lună de zile termen de valabilitate.
Patrama de berbecuț întreg este noutatea pe care o carmangerie din Mărăcineni, județul Buzău, a introdus-o în gama de produse specifice sărbătorilor pascale. Carcasa este tranșată în așa fel încât carnea să fie pătrunsă bine de dogoare și fum.
„Toată bucata de carne cred că are 20 de kilograme. Este comandată pentru o familie de români din Anglia. Au vreo petrecere, de Paște. Arată și foarte bine așa întreagă. Aici au toate bucățile, și mușchiuleț, și pulpă, și coastă, și spată”, spune Constantin Frusinoiu, administrator carmangerie.
O pastramă de berbecuț sau oaie întreagă, coaptă și afumată, costă în jur de 1.000 de lei. Este primul dintr-o serie de astfel de produse afumate cerute de români din Diaspora, pentru ospețele de Paște. Clienții vor primi coletele în mai puțin de o săptămână, apoi trebuie păstrate la temperatură scăzută.
„Prin coacere, pastrama capătă frăgezimea și conservarea. Prin coacere și fumul de la flacără, de la lemn, se conservă și, așa, în felul ăsta, dacă e temperatura corespunzătoare, poate să țină până la 30 de zile. Acesta este secretul”, spune producătorul de afumături.
Mica fabrică de bunătăți tradiționale din Buzău produce zilnic zeci de kilograme de pastramă de oaie, mușchi și șunculiță de porc. Bucățile de carne, cu cât sunt mai uscate și afumate, cu atât au termen mai mare de valabilitate.
„Lemnul de fag se folosește pentru fumul pe care-l scoate, aroma lui. Alt lemn nu se folosește. E foarte bun lemnul de fag”, ne explică Ilie Macovei, angajat carmangerie.
Pe lângă zecile de kilograme de pastramă de oaie, carmangeria din Buzău mai livrează în punctele sale de desfacere și în străinătate babic, pastă de mici, sunculiță coaptă și mai multe sortimente de cârnați afumați.
„Un produs foarte căutat de clienții noștri, mai nou, e bucata de piept dată cu condiment și coaptă. Mai producem pentru comenzi în străinătate cârnați de porc, mai avem vestiții cârnați de Pleșcoi, pastrama de berbecuț, babicul”, spune Constantin Frusinoiu.
Mai multe carmangerii din Buzău le trimit pachete cu afumături românilor din străinătate, prin firme de curierat. Acestea ajung in două, trei zile de la efectuarea comenzii.
Sursa: adevarul.ro