Oferta de pace a Rusiei pe care Kievul a respins-o, potrivit dezvăluirilor unui oficial ucrainean. Ce ar fi spus Vestul
David Arahamia, iderul grupului parlamentar al partidului Slujitorul Poporului, care a condus delegația ucraineană în cadrul negocierilor din Belarus și Turcia, în 2022, a dezvăluit că delegația rusă a promis pace Kievului în schimbul angajamentului de a nu adera la NATO, dar ucrainenii nu au avut încredere, relatează Ukrainska Pravda.
Arahamia a făcut aceste declarații în cadrul unui interviu cu jurnalista Nataliia Moseiciuk.
Aceasta a notat că, la o întâlnire cu o delegație africană, președintele rus Vladimir Putin a arătat un presupus proiect de acord de pace cu Ucraina, convenit în timpul negocierilor din Belarus și care ar fi fost inițiat la Istanbul.
Potrivit lui Putin, așa-zisul acord privind neutralitatea permanentă a Ucrainei, care includea și garanții de securitate avea 18 articole, în care „totul este explicitat, de la echipamente militare la personalul Forțelor Armate ale Ucrainei”, iar documentul ar fi fost semnat de șeful delegației ucrainene.
„Din anumite motive, Putin nu a publicat acest document. De ce credeți că nu a făcut-o? Dacă ar fi avut un astfel de document, l-ar fi făcut public”, a subliniat parlamentarul ucrainean.
„Ei chiar au sperat aproape până în ultimul moment că ne vor forța să semnăm un astfel de acord pentru ca noi să ne asumăm neutralitatea. Era cel mai important lucru pentru ei. Erau pregătiți să pună capăt războiului dacă noi am fi fost de acord, - așa cum a făcut odată Finlanda în privința neutralității - și ne-am fi angajat să nu aderăm la NATO. De fapt, acesta a fost punctul cheie. Restul nu era decât retorică și "condimente" politice despre denazificare, populația rusofonă și bla-bla-bla-bla”, a dezvăluit el.
Întrebat de ce Ucraina a respins oferta de pace, Arahamia a răspuns că nu exista nicio încredere în ruși că s-ar fi ținut de cuvânt și că, de fapt, aceștia ar fi fost pregătiți să promită orice.
"În primul rând, pentru a fi de acord cu acest punct, era necesar să se schimbe Constituția. Calea noastră spre NATO este înscrisă în Constituție.
În al doilea rând, nu exista încrederea că rușii se vor ține de promisiune. Ar fi fost posibil doar dacă erau oferite garanții de securitate. Nu puteam să semnăm ceva, să plecăm, toată lumea să se relaxeze acolo, iar apoi ei [să invadeze], mult mai bine pregătiți - pentru că, de fapt, au intraseră cu totul nepregătiți pentru acel nivel de rezistență. Prin urmare, am putea explora această cale doar atunci când există certitudinea absolută că asta nu se va mai întâmpla. Or, nu există o astfel de certitudine.
Mai mult, când ne-am întors de la Istanbul, Boris Johnson a venit la Kiev și a spus să nu semnăm absolut nimic cu ei și ne-a îndemnat: haide să luptăm”, a povestit Arahamia.
Totuși, Arahamia a ținut să clarifice faptul că delegația ucraineană nu ar fi fost oricum pregătită să semneze un astfel de document și a respins ideea că fostul premier britanic ar fi forțat în vreun fel mâna Kievului.
Potrivit lui Arahamia, delegația nici măcar nu avea acest drept - asta s-ar fi putut întâmpla teoretic doar în cadrul unei întrevederi între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.
Arahamia a adăugat că partenerii occidentali aveau cunoștință despre negocieri și au văzut schițe ale unor documente, dar nu au încercat să ia o decizie pentru Ucraina, ci mai degrabă s-au rezumat să ofere recomandări.
„De fapt, ne-au sfătuit să nu ne angajăm față de garanții de securitate efemere [cu rușii - n.r.], care nu ar fi putut fi date în niciun fel la acel moment", a declarat Arahamiia, care a condus delegația de pace a Ucrainei.
Sursa: adevarul.ro