Ofensiva ucraineană în Kursk, pregătită împreună cu servicii de informaţii din trei ţări NATO, susține presa rusă

Ofensiva ucraineană în Kursk, pregătită împreună cu servicii de informaţii din trei ţări NATO, susține presa rusă

Incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk a fost pregătită cu participarea serviciilor de informaţii din SUA, Regatul Unit şi Polonia, a relatat miercuri ziarul Izvestia, citând serviciul rus de informaţii externe, relatează Reuters.

Tancuri ucrainene în regiunea rusă Kursk/FOTO:X

Tancuri ucrainene în regiunea rusă Kursk/FOTO:X

Ucraina a lansat atacul său surpriză asupra regiunii ruse pe 6 august, cea mai mare invazie pe teritoriul Rusiei de după Al Doilea Război Mondial, într-o operaţiune despre care Kievul susţine că este menită să ducă la crearea unei zone tampon şi să erodeze maşina de război rusă.

"Operaţiunea forţelor armate ucrainene în regiunea Kursk a fost pregătită cu participarea serviciilor de informaţii din SUA, Regatul Unit şi Polonia", a titrat Izvestia, citând serviciul de informaţii externe.

"Unităţile implicate în ea au trecut printr-o perioadă de coordonare de luptă în centre de instruire din Regatul Unit şi Germania", a mai precizat sursa citată.

Serviciul rus de informaţii externe a mai precizat pentru Izvestia că are "informaţii demne de încredere" pentru a-şi susţine acuzaţiile, dar nu a furnizat nicio dovadă în acest sens.

Incursiunea Ucrainei în regiunea de graniță a Rusiei, Kursk, a fost planificată cu implicarea NATO și a serviciilor speciale occidentale, fiind motivată de conștientizarea de către Kiev a colapsului său iminent, a declarat în urmă cu câteva zile consilierul prezidențial rus Nikolai Patrușev, citat de TASS.

"Occidentul a fost cel care a adus junta criminală la putere în Ucraina. Ţările NATO au trimis arme şi instructori militari în Ucraina, ei continuă să le furnizeze informaţii secrete şi controlează acţiunile grupurilor neonaziste", a afirmat el într-un interviu acordat cotidianului Izvestia . „Operaţiunea din regiunea Kursk a fost planificată şi cu participarea serviciilor speciale NATO şi occidentale”, spune consilierul.

Această acțiune criminală a fost determinată de conștientizarea de către regimul neo-nazist de la Kiev a prăbuşirii sale iminente”, a adăugat oficialul.

Patruşev a respins afirmaţiile Departamentului de Stat al SUA privind neimplicarea în această chestiune.

"Este obişnuit ca Statele Unite să spună un lucru şi să facă exact opusul. Fără participarea şi susţinerea lor directă, Kievul nu ar fi îndrăznit niciodată să pună piciorul pe teritoriul Rusiei", a adăugat el.

Forţele ucrainene au început un atac major asupra regiunii Kursk pe 6 august. De atunci au fost emise în mod repetat avertismente de atac cu rachete în regiune, iar guvernul rus a declarat stare de urgenţă la nivel federal în regiune.

Casa Albă a afirmat anterior că SUA nu a fost notificată în prealabil de Kiev că plănuieşte o incursiune militară în regiunea Kursk.

În timp ce Rusia continuă să avanseze în estul Ucrainei, Kievul a anunţat marţi că forţele ucrainene au ocupat 1.263 kmp din regiunea Kursk şi 93 de aşezări, date pe care Reuters susţine că nu le poate verifica independent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am leșinat când a venit. Mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa?”

2 „Războiul din Ucraina se va termina într-un singur fel“ / Secretele lui Putin, dezvăluite de fostul său consilier economic

3 S-a întors roata / Ucraina atacă Moscova cu drone

4 Dan Diaconescu a fost filmat când a făcut sex cu minore. Materialele video au fost descoperite în telefonul unui individ din anturajul fetelor

5 „Ajutooooorr!!! Vor să mă omoare!!!” / Cum au salvat polițiștii din Câmpia Turzii o femeie răpită în plină stradă