Ofensiva rușilor în nordul regiunii Harkov a fost lansă prematur și a eșuat. Rusia formează o altă grupare de forțe lângă granița de nord a Ucrainei

Ofensiva rușilor în nordul regiunii Harkov a fost lansă prematur și a eșuat. Rusia formează o altă grupare de forțe lângă granița de nord a Ucrainei

Începerea prematură a operațiunilor ofensive rusești a subminat succesul Rusiei în nordul regiunii Harkov, potrivit analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului.

Orașul de graniță Voceansk din regiunea Harkov se află sub bombardamente intense FOTO PROFIMEDIA

Conform datelor analizate, experții notează că forțele ruse și-au lansat operațiunea ofensivă în nordul regiunii Harkov cu forțe limitate și nu au deplasat încă rezerve semnificative acolo, ceea ce a dus la o încetinire a ritmului de avans și a operațiunilor ofensive rusești.

"Acest ritm redus oferă forțelor ucrainene oportunități tactice pentru contraatacuri, deși armata Kievului nu desfășoară încă o operațiune contraofensivă limitată care să aibă ca scop dislocarea completă a forțelor ruse din nordul regiunii Harkov", se arată în raport.

Fragmentarea unităților ruse care operează acum în nordul regiunii Harkov și indecizia evidentă a armatei ruse de a implica rezervele existente în operațiuni de luptă indică faptul că trupele ruse încearcă probabil să aducă dimensiunea Grupului de Nord la efectivul final planificat înainte de intensificarea operațiunilor ofensive în nordul regiunii Harkov.

Când au început operațiunile ofensive la 10 mai, Grupul de Nord ar fi avut aproximativ 35.000 de soldați în apropierea graniței, în timp ce surse ucrainene au indicat că armata rusă intenționa să concentreze între 50.000 și 70.000 de soldați în zonă.

Experții sugerează că forțele ruse au lansat operațiunea ofensivă în nordul regiunii Harkov mai devreme decât era planificat, folosind un număr insuficient de soldați, în speranța de a câștiga un punct de sprijin înainte de sosirea asistenței militare a Statelor Unite pe front și pentru a îngreuna și mai mult sarcina aprovizionării.

Prin urmare, subliniază analiza ISW, este posibil ca începerea prematură a operațiunilor ofensive rusești să fi subminat succesul rusesc în nordul regiunii Harkov.

Rușii au reușit să ia prin surprindere forțele ucrainene la 10 mai și au obținut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic în zone care, potrivit oficialilor ucraineni, erau mai puțin apărate.

Biroul de Investigații al Ucrainei a anunțat că a deschis o anchetă privind pregătirea inadecvată a apărării în zonă și abandonarea pozițiilor ucrainene din Lițsev și Volciansk.

Biroul a remarcat că acest lucru a permis forțelor ruse să avanseze până la a doua linie de apărare ucraineană din zonă, deși se pare că efectivele limitate au împiedicat forțele Moscovei să realizeze o penetrare mai profundă. Deși este posibil ca unii comandanții militari ruși să fi crezut că dacă vor concentra forțe mari îi va alerta pe ucraineni și le strica surpriză operațională, decizia Rusiei de a nu aduce imediat rezerve semnificative a împiedicat probabil forțele ruse să realizeze avansuri rapide și o penetrare mai profundă.

Rusia formează o altă grupare de forțe lângă granița de nord a Ucrainei, anunță Zelenski

Rusia formează o altă grupare de trupe în apropierea frontierei de nord a Ucrainei, pe fondul ofensivei în curs de desfășurare în regiunea Harkov, a declarat președintele Volodimir Zelenschi, duminică, 26 mai, într-o adresă video către liderii mondiali. Liderul de la Kiev a subliniat amploarea atacurilor aeriene zilnice ale Rusiei împotriva Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat la mai puțin de 30 de kilometri de granița cu Rusia.

Rusia a lansat o nouă ofensivă la 10 mai în nordul regiunii Harkov. Forțele Moscovei ar fi reușit să avanseze până la 10 kilometri în regiune, dar au fost oprite de prima linie de apărare.

"Chiar acum, în aceste zile, ne apărăm la 60 de kilometri nord-est de acest loc, de o nouă încercare de asalt rusesc", a declarat Zelenski în discursul înregistrat la tipografia din Harkov distrusă în urma unei lovituri rusești din 23 mai care a ucis șapte persoane.

"Rusia se pregătește pentru acțiuni ofensive și la 90 de kilometri nord-vest de aici - ei adună un alt grup de trupe în apropierea graniței noastre... Cel care face toate astea nu vrea pace".

Zelenski a subliniat amploarea atacurilor aeriene zilnice ale Rusiei împotriva Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat la mai puțin de 30 de kilometri de granița cu Rusia.

"Mai mult de un milion de oameni sunt în acest oraș. Și în fiecare noapte și în fiecare zi, armata rusă bombardează orașul, în principal cu rachete S-300. Acestea sunt rachete de apărare antiaeriană pe care Rusia le folosește pentru a teroriza teritoriul. Nu există niciun cartier sau stradă din Harkov care să nu fi avut de suferit de pe urma acestei cruzimi regulate", a declarat președintele.

Zelenski a făcut apel la liderii mondiali să participe la viitorul summit pentru pace din Ucraina, care va avea loc pe 15-16 iunie în Elveția. El a făcut apel în special la președintele american Joe Biden, care, potrivit informațiilor, este posibil să lipsească de la eveniment, și la liderul chinez Xi Jinping, a cărui participare este încă sub semnul întrebării.

Vă rog, arătați-vă leadership-ul în promovarea păcii – pacea adevărată și nu doar o pauză între lovituri. Eforturile majorității globale sunt cea mai bună garanție că toate angajamentele vor fi îndeplinite”, a spus Zelenski.

Deși Rusia nu a fost invitată la summit, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andri Eermak, a spus că participarea Chinei va fi foarte importantă și că Ucraina depune toate eforturile pentru a implica delegații chinezi să participe la eveniment.

Summitul se va concentra în jurul formulei de pace în 10 puncte a Ucrainei , un plan schițat pentru prima dată de Zelenski în toamna anului 2022, care cere retragerea completă a trupelor ruse de pe pământurile ucrainene ocupate.

Potrivit lui Zelenski, peste 80 de țări și-au confirmat participarea la summitul global pentru pace, inclusiv India .

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”