Ofensiva fulgerătoare a rebelilor sirieni . Iranul îşi retrage trupele şi diplomaţii din Siria, regimul Assad se clatină

Ofensiva fulgerătoare a rebelilor sirieni . Iranul îşi retrage trupele şi diplomaţii din Siria, regimul Assad se clatină

Rebelii sirieni s-au apropiat de Homs după ce au cucerit alte două orașe importante într-o ofensivă fulgerătoare care a reaprins războiul civil după mai bine de un deceniu și a pus sub semnul întrebării viitorul regimului președintelui Bashar al-Assad, unii oficiali arabi îndemnându-l să părăsească țara.

Rebelii sirieni pe cale să cucerească orașul Homs/ FOTO:AFP

Rebelii sirieni pe cale să cucerească orașul Homs/ FOTO:AFP

Iranul a început vineri să îşi evacueze comandanţii militari şi personalul diplomatic din Siria , semn că unul dintre cei mai puternici aliaţi ai preşedintelui Bashar al-Assad nu mai poate susţine regimul în faţa unei ofensive rebele neaşteptate.

Printre primii evacuaţi se numără comandanţi de rang înalt ai Forţei Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei iraniene, care pleacă spre Irak şi Liban. Împreună cu ei părăsesc Siria şi familiile personalului diplomatic, civili iranieni şi membri ai ambasadei din Damasc, conform The New York Times.

Decizia vine într-un moment critic pentru Siria, unde rebelii au lansat un atac surpriză care a schimbat dramatic situaţia pe teren. În doar o săptămână, forţele antiguvernamentale au preluat controlul asupra unor oraşe majore precum Alep şi Hama, au avansat în patru provincii şi se îndreaptă acum spre capitala Damasc.

„Iranul începe să îşi evacueze forţele şi personalul militar, deoarece nu putem lupta ca o forţă consultativă şi de sprijin dacă însăşi armata siriană nu doreşte să lupte", a explicat Mehdi Rahmati, analist iranian care consiliază oficialii în probleme strategice.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât principalii susţinători ai regimului Assad se confruntă cu propriile probleme: Iranul este în conflict cu Israelul, armata Rusiei este concentrată pe războiul din Ucraina, iar Hezbollah este angajat în lupte la graniţa israeliană.

Evacuarea se face atât pe calea aerului spre Teheran, cât şi pe uscat spre Liban, Irak şi portul sirian Latakia. Chiar şi brigăzile de voluntari afgani care luptau pentru Iran în Siria au fost mutate spre Damasc şi Latakia.

În ciuda vizitei ministrului iranian de externe Abbas Araghchi la Damasc săptămâna aceasta, când a promis sprijin total pentru Assad, tonul oficialilor iranieni s-a schimbat dramatic.

Retragerea Iranului marchează un moment istoric în războiul civil sirian, care durează de 13 ani. Teheranul a fost unul dintre cei mai importanţi susţinători ai lui Assad, furnizând consilieri militari, comandanţi şi zeci de mii de luptători voluntari pentru a apăra regimul şi a lupta împotriva Statului

Armata siriană începe retragerea unor unităţi din est spre Damasc

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a comunicat vineri că armata siriană a început retragerea către Damasc a unora dintre unităţile sale staţionate în zona oraşului Deir ez-Zor, în estul Siriei, în timp ce insurgenţii avansează către oraşul strategic Homs, situat la sud de Hama, potrivit EFE.

Armata a "început să retragă spre capitala Damasc unele dintre unităţile sale dislocate în puncte din Deir al-Zur. Operaţiunile de retragere vizează poziţii din oraşele Deir ez-Zor , Mayadin , al-Qouriya şi unele puncte din zona Abu Kamal", indică organizaţia cu sediul în Marea Britanie, dar care are o reţea extinsă de surse de informare pe teritoriul Siriei.

Printre punctele care au fost evacuate "aproape complet" se numără aeroportul din Deir ez-Zor. De asemenea, miliţiile iraniene prezente în zonă şi care susţin trupele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad s-au retras spre frontiera siriano-irakiană, conform OSDO.

Până acum, armata siriană nu a reacţionat la această informaţie, conform EFE.

Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă armată condusă de kurzi, au anunţat marţi că controlează şapte sate la est de fluviul Eufrat, o porţiune ce se aflase anterior sub controlul armatei siriene şi al miliţiilor iraniene.

Deir ez-Zor este situat pe celălalt mal al fluviului şi unde trupele siriene au luptat cu gruparea jihadistă Statul Islamic.

Kurzii controlează teritorii întinse atât în nordul, cât şi în nord-estul Siriei, unde şi-au instituit propria administraţie.

Liderul FDS, Mazloum Abdi, a declarat că este în contact cu Siria şi Rusia, aliatul Damascului, cu privire la ofensiva lansată săptămâna trecută de insurgenţii susţinuţi de Turcia, inamicii ai kurzilor.

Facţiunile islamiste sunt acum aproape de oraşul Homs (centrul Siriei), după ce au preluat controlul vinerea trecută asupra Alep, iar joi asupra capitalei provinciei Hama, situată între Alep şi Damasc.

Kurzii, deschişi discuţiilor cu islamiştii

Totodată, AFP transmite că liderul FDS a declarat vineri că este deschis dialogului şi cu rebelii islamişti, care desfăşoară o ofensivă fulgerătoare în ţară, dar de asemenea cu Turcia, care îi sprijină.

"Ne dorim o dezescaladare cu Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) şi alte partide şi ca problemele noastre să fie rezolvate prin dialog", a afirmat comandantul Mazloum Abdi, ale cărui forţe controlează zone întregi din nord-estul Siriei. El a afirmat că avansul rapid al rebelilor conduşi de HTS din nord spre centrul ţării a impus "o nouă" realitate politică în Siria.

Şeful rebelilor spune că vrea să-l înlăture de la putere pe preşedintele Assad

Ofensiva fulgerătoare a rebelilor din Siria conduşi de islamişti extremişti are drept scop răsturnarea regimului preşedintelui Bashar al-Assad, a declarat şeful lor într-un interviu difuzat vineri de canalul american CNN, relatează AFP şi dpa.

În puţin mai mult de o săptămână, această ofensivă în mai multe oraşe cheie a produs un eşec serios guvernului preşedintelui Assad, care încerca să stopeze avansul lor rapid. Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a relatat vineri despre lovituri aeriene asupra unui pod rutier strategic între oraşele Hama şi Homs.

Armata siriană a anunţat la rândul său că a lovit, cu ajutorul unor avioane de vânătoare siriene şi ruseşte, "vehicule şi concentrări teroriste" în provincia Hama.

Rebelii sunt la porţile Homs, potrivit OSDO, şi dacă vor cuceri al treilea oraş al treilea oraş al ţării, numai Damascul şi coasta mediteraneeană se vor mai afla în mâinile preşedintelui Bashar al-Assad.

"Atunci când vorbim de obiective, scopul revoluţiei este de a răsturna acest regim. Avem dreptul de a utiliza toate mijloacele necesare pentru a atinge acest obiectiv", a declarat pentru CNN şeful rebelilor, Abu Mohammed al-Joulani.

"Seminţele înfrângerii regimului au existat mereu în interiorul său", a mai spus al-Joulani la CNN. Iranienii şi ruşii au încercat să-l resusciteze dar, a spus el, "adevărul rămâne: regimul este mort".

Abu Mohammed al-Joulani a mai spus că intenţionează să impună un sistem de guvernare în Siria bazat pe instituţii, nu unul în care un singur conducător ia decizii arbitrare.

Al-Joulani este liderul grupării islamiste Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a condus ofensiva surpriză lansată săptămâna trecută, reactivând războiul civil din Siria după ani de blocaj.

În cursul ultimelor ore, rebelii "au intrat în oraşele Rastan şi Talbiseh", aflate în provincia Homs, în absenţa totală a forţelor regimului, a indicat OSDO.

Potrivit acestui ONG cu sediul în Regatul Unit dar care dispune de o amplă reţea de surse în Siria, controlul Homs le-ar permite rebelilor "să taie ruta principală care duce la coasta siriană", bastion al minorităţii alavite a preşedintelui Assad.

Joi seară, zeci de mii de locuitori din Homs, proveniţi majoritar din comunitatea alevită, au fugit spre coasta vestică, după cucerirea de către rebeli a oraşului Hama, potrivit OSDO.

Luptele s-au soldat cu peste 800 de morţi, potrivit OSDO, şi 280.000 de strămutaţi, conform ONU.

SUA cer cetăţenilor lor să părăsească Siria

Statele Unite au cerut vineri cetăţenilor lor să părăsească Siria, unde rebelii conduşi de islamişti au ocupat mai multe oraşe-cheie în cursul unei ofensive majore, relatează sâmbătă AFP.

"Departamentul (de Stat al SUA) le cere cetăţenilor americani să părăsească Siria imediat, atât timp cât opţiunile de călătorie comerciale rămân disponibile", au declarat autorităţile americane într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

Şi Rusia a recomandat vineri cetăţenilor săi să părăsească Siria, unde rebelii conduşi de islamişti au avansat cu o viteză surprinzătoare în ultimele zile, capturând mai multe oraşe-cheie de la armata siriană, sprijinită de forţele ruse, notează AFP şi EFE.

În contextul acestei ofensive majore a rebelilor islamişti, miniştrii de externe din Rusia, Iran şi Turcia urmează să se întâlnească sâmbătă în Qatar pentru a discuta situaţia din Siria.

Reuniunea va avea loc în marja Forumului de la Doha, la care participă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Iranul - care a acuzat SUA şi Israelul de relansarea violenţelor în Siria - şi Rusia sunt aliaţi ai guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce Turcia a sprijinit grupările armate de opoziţie în ultimii ani.

Iordania şi-a închis graniţa cu Siria

Ministrul iordanian de interne, Mazen al-Faraya, a anunţat vineri că ţara sa şi-a închis punctul de trecere a frontierei cu Siria, în condiţiile în care ţara vecină este scena unei ofensive fulgerătoare conduse de islamişti extremişti care are drept scop răsturnarea regimului preşedintelui Bashar al-Assad , relatează AFP.

Mazen al-Faraya a anunţat "închiderea punctului de trecere a frontierei Jaber, vizavi de punctul de trecere a frontierei sirian Nassib, din cauza condiţiilor de securitate din sudul Siriei".

O sursă din armata siriană a declarat pentru Reuters că grupuri armate au deschis focul la punctul de trecere Nassib.

"Grupuri armate care s-au infiltrat pe la punctul de trecere a frontierei au atacat posturile armatei siriene din zonă", a adăugat sursa.

El a spus că zeci de vehicule şi pasageri sunt acum blocaţi în apropierea zonei.

Ministrul iordanian de interne a declarat că cetăţenilor iordanieni şi camioanelor iordaniene li se va permite să se întoarcă pe la punctul de trecere a frontierei, însă nicio persoană nu va avea voie să treacă în Siria.

Israelul anunţă consolidarea prezenţei sale militare pe Platoul Golan sirian ocupat

Armata israeliană a anunţat vineri că îşi consolidează prezenţa militară pe Platoul Golan sirian ocupat, într-un moment în care ofensiva fulgerătoare a rebelilor conduşi de islamişti extremişti în Siria are drept scop răsturnarea regimului preşedintelui Bashar al-Assad, relatează AFP şi Xinhua.

"Armata monitorizează evoluţia situaţiei şi este gata să facă faţă tuturor scenariilor, fie ele ofensive sau defensive", se arată într-un comunicat, în care se precizează că armata nu va tolera "nicio ameninţare".

În cursul ultimei zile, sute de militari au fost redirecţionaţi din mai multe unităţi de antrenament către Divizia 210, care asigură securitatea la graniţa cu Siria, a declarat un oficial militar israelian în timpul unei conferinţe de presă, relatează Xinhua.

Consolidarea prezenţei militare arată îngrijorarea Israelului cu privire la escaladarea conflictului din Siria, care ar putea conduce la posibile incursiuni la frontieră.

Într-un comunicat separat, armata israeliană a anunţat că va lansa un exerciţiu militar vineri seara în sudul Platoului Golan şi în nordul Văii Iordanului.

Cabinetul de Securitate israelian urmează să se întrunească sâmbătă seara şi din nou duminică pentru a discuta despre evoluţia situaţiei din Siria, a declarat pentru Xinhua un oficial guvernamental sub rezerva anonimatului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Răsturnare de situație în ultimul mare sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2024

2 Asta explică multe / Călin Georgescu ar fi fost „acoperit” al SIE

3 OFICIAL CCR a anulat alegerile prezidențiale

4 Ce se întâmplă? / Boardingpass anunță că un Bombardier Global Express va ateriza la București azi după-amiază! / Acesta zboară fără escală de la aeroportu…

5 VIDEO Pe asta cu Georgescu ați văzut-o? Ar putea explica multe...