„Ofensiva de primăvară": orașe-cheie din Ucraina pe care rușii vor să le controleze

„Ofensiva de primăvară": orașe-cheie din Ucraina pe care rușii vor să le controleze

Termenul „ofensiva de primăvară” va fi foarte vehiculat în următoarele săptămâni în legătură cu războiul din Ucraina. În sens militar tradițional, sintagma semnifică intenția armatelor de a câștiga teren după ce au profitat de condițiile precare de iarnă pentru a se reaproviziona.

Bătălia pentru Bahmut FOTO Profimedia

Bătălia pentru Bahmut FOTO Profimedia

Este adevărat că luptele au devenit mai statice în timpul condițiilor reci, dar toate semnele par să indice o viitoare ofensivă rusă, scrie BBC.

Moscova a mobilizat sute de mii de oameni în plus și a mărit producția de arme și muniție.

Kievul se așteaptă să vadă atacuri majore dinspre est și sud încă de la 24 februarie, când se va împlini un an de la invazia la scară largă.

Așadar, dacă Rusia va lansa o nouă ofensivă, ce va încerca să ia?

Bahmut

Orașul din estul țării este cel care a ținut prima pagină a ziarelor din cauza nesfârșitelor revendicări conflictuale cu privire la cine îl controlează.

Soldați ucraineni se întorc de pe linia frontului în Bahmut FOTO Profimedia

Soldați ucraineni se întorc de pe linia frontului în Bahmut FOTO Profimedia

Deocamdată, Kievul nu face aluzie la o retragere tactică. Acesta susține că rușii suferă aproximativ 500 de victime pe zi, în timp ce organizează atacuri neîncetate. Ucraina consideră că propriile pierderi nu sunt la fel de mari.

Forțele rusești par să fi înlocuit mercenarii din Grupul Wagner, continuând să încercuiască orașul. Deocamdată, trupele ucrainene încă îl țin.

Dacă (sau când) orașul cade, se așteaptă ca forțele invadatoare să se îndrepte spre orașele Sloviansk și Kramatorsk. Acest lucru ar putea permite Moscovei să captureze întreaga regiune Donețk de est, unul dintre obiectivele sale oficiale.

Dar acest lucru ar implica capturarea a peste 10.360 km pătrați. Într-o perioadă în care Rusia a obținut câștiguri minime și costisitoare, ucrainenii ar trebui să fie serios copleșiți sau luați prin surprindere.

Vuhledar

După ce au încercat și au eșuat în noiembrie anul trecut, forțele rusești au început să lanseze atacuri asupra orășelului Vuhledar, tot în regiunea Donețk.

Soldați ucraineni în Vuhledar FOTO Profimedia

Soldați ucraineni în Vuhledar FOTO Profimedia

Acesta se află pe curba de sud-est a actualului câmp de luptă și este semnificativ pentru Moscova din două motive:

În primul rând, este aproape de singura linie de cale ferată care leagă peninsula anexată Crimeea și teritoriile controlate de Rusia în est. De la Vuhledar au tras forțele ucrainene cu artileria asupra trenurilor de aprovizionare rusești.

Vuhledar este la fel ca Bahmut, în sensul că pentru ruși are o semnificație mai mult simbolică decât militară. Ucraina este convinsă că Moscova își va urmări cât mai repede cele două obiective principale.

Pe lângă capturarea întregului Donbas (regiunile Luhansk și Donețk), se crede că președintele rus Vladimir Putin caută să lărgească coridorul terestru pe care l-a confiscat între Crimeea și Rusia.

Capturarea Vuhledarului ar contribui cu siguranță la acestea — dar ar fi mai valoroasă pentru Kremlin din punct de vedere propagandistic. Reperele militare ajută Kremlinul să-și justifice „operațiunea militară specială” din Rusia, dar și să liniștească criticii.

Zaporoje

Departe de frontul de est, linia de conflict de la sud de orașul Zaporoje este o altă direcție de care Kievul este îngrijorat.

Soldați ruși patrulează străzile din Zaporojie FOTO Profimedia

Soldați ruși patrulează străzile din Zaporojie FOTO Profimedia

Îngrijorarea este că forțele rusești ar putea înainta spre nord, spre orașele Orihiv și Pokrovsk (acesta din urmă se află în regiunea Donețk).

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar împinge înapoi pozițiile de tragere ale rachetelor ucrainene cu rază mai lungă de acțiune, care pot lovi adânc în coridorul terestru pe care Rusia îl controlează mai la sud.

Având în vedere că HIMARS americane au fost capabile să se deplaseze până la 80 km și sunt pe cale să ajungă până la 120 km, orașele ocupate Melitopol și Tokmak se află confortabil în raza de acțiune a Ucrainei.

De asemenea, Moscova se teme de un avans ucrainean și aici, spre Melitopol. Kievul a mai vorbit despre importanța orașului, spunând că eliberarea acestuia ar permite Ucrainei să taie rutele de aprovizionare rusești către Crimeea.

Cu toate acestea, Valeriy Zaluzhnyy, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a recunoscut că trupele sale nu au numărul de echipamente necesar pentru un astfel de atac.

Harkov

Deși se află la mai puțin de 40 de km de granița cu Rusia, al doilea oraș ca mărime din nord-estul Ucrainei nu a căzut niciodată sub controlul Moscovei.

Clădire lovită de o rachetă rusească în centrul Harkov FOTO Profimedia

Clădire lovită de o rachetă rusească în centrul Harkov FOTO Profimedia

La fel ca multe alte zone, a fost în cea mai mare parte sfâșiat de încercările Rusiei de a-l smulge de sub controlul Kievului. Populația din Harkov a îndurat aproape constant atacuri cu rachete și pene de curent pe parcursul acestei ierni.

Autoritățile spun că, deși nu a existat o creștere a forțelor inamice din apropiere, rușii au bombardat mai frecvent zonele civile.

Unii ofițeri din armata locală au declarat că „nu ar fi surprinși” dacă rușii ar lansa un nou atac, mai ales în condițiile în care solul este înghețat.

Deși nu există nicio garanție că Rusia ar putea cuceri un oraș în care nu a reușit să pătrundă în ultimul an, capturarea acestuia ar aduce un avantaj strategic semnificativ.

Forțele invadatoare ar putea izola orașul de Kiev, ceea ce ar putea împiedica trupele ucrainene aflate în prezent la sud de Harkov să se retragă spre capitală.

Kiev

Capitala Ucrainei este încă premiul suprem pentru Rusia. Cu toate acestea, nu suntem în 2022.

Anul trecut, exercițiile militare comune dintre Belarus și Rusia s-au transformat într-un avans asupra Kievului, când Moscova și-a folosit aliatul ca rampă de lansare pentru invazia sa.

Clădiri rezidențiale distruse în Kiev FOTO Profimedia

Clădiri rezidențiale distruse în Kiev FOTO Profimedia

La începutul acestui an au existat temeri că istoria se va repeta când ambele țări au anunțat din nou exerciții — de data aceasta sub forma unor exerciții „defensive” ale forțelor aeriene la nord de Ucraina.

Belarus a negat că ar avea planuri de a se alătura invaziei. Moscova a respins afirmațiile că ar fi încercat să o forțeze.

Acum, atât Occidentul cât și Ucraina par să fie de acord cu privire la faptul că nu există informații care să sugereze că Kievul ar putea fi sub amenințarea cu care s-a confruntat anul trecut. În plus, Rusia și-a folosit cele mai bine antrenate forțe în timpul primei sale încercări, când obiectivul său era să răstoarne guvernul ucrainean.

„Nu vedem grupuri de asalt formate, capabile să ajungă la Kiev”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, aflat la sfârșit de mandat.

„În plus, este imposibil de capturat Kievul în principiu. Este un oraș mare, cu patru milioane de oameni, gata să se apere.”

Dacă Rusia lansează într-adevăr o ofensivă pe scară largă și capătă amploare, succesorul lui Reznikov ar putea da un prognostic diferit.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”