Ofensivă a PNL contra PSD. Ministrul Budăi, luat la țintă

Ofensivă a PNL contra PSD. Ministrul Budăi, luat la țintă

S-a întors roata în Coaliție și liberalii au ajuns să fie ei cei care critică miniștrii PSD, cu argumente punctuale, pentru elaborarea unor acte normative, care ar putea afecta Guvernul Ciucă.

Ministrul Muncii e criticat pentru gestionarea reformei pensiilor speciale FOTO Inquam Photos

Ministrul Muncii e criticat pentru gestionarea reformei pensiilor speciale FOTO Inquam Photos

Social-democrații sunt în corzi, cea mai mare vulnerabilitate fiind în prezent ministrul Muncii, Marius Budăi, responsabilul de elaborarea proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale . Inițiativa a fost ținută la sertar de Budăi (până la final de an), ministru care a comunicat direct cu Banca Mondială, organismul care a oferit consultanță contra cost. În final a venit cu un proiect de lege care este departe de ceea ce ar trebui să facă, adică diminuarea costurilor pentru aceste venituri, dar și care ridică probleme de constituționalitate.

Budăi a fost luat la țintă de numeroși liberali, printre care Raluca Turcan (fost ministru al Muncii), Alina Gorghiu (șefa interimară a Senatului) şi Florin Cîțu (fost premier), pentru modul cum a fost gândit. „Comisia Europeană nu acceptă măsuri de faţadă, măsuri care să mimeze rezolvarea unei probleme”, a transmis Turcan, vicepreședintă a liberalilor, care a subliniat că demersul trebuia să aducă pensiile cât mai mult spre zona de contributivitate, nu să creeze noi pensii speciale, aluzie la faptul că prin actuala formă a inițiativei un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, după un mandat, poate primi pensie de serviciu.

În proiectul de lege nu se elimină niciuna dintre pensiile de serviciu sau ocupaționale , ci doar are loc o diminuare simbolică a veniturilor pentru beneficiarii acestora. Pensiile speciale ale parlamentarilor și aleșilor locali nu sunt incluse. Inclusiv în rândul social-democraților este o stare de tensiune legată de faptul că PSD va deconta inabilitatea lui Budăi de a veni cu o lege care să atragă susținere parlamentară, să ajusteze situația pensiilor speciale și să treacă și de CCR.

Câciu n-a fost uitat

În continuare, PNL îl critică public pe Adrian Câciu pentru modul în care a pregătit actul normativ referitor la taxa de solidaritate aplicată companiilor din energie. Ultimii doi liberali care au trimis săgeți spre ministrul Finanțelor sunt Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu, liderul senatorilor, în condițiile în care Câciu nu dă semne că ar veni cu o OUG de corectare.

Nu au fost menajați nici partenerii de la UDMR, unde criticat a fost Novak Eduard, ministrul Sportului, pentru bâlbele referitoare la ralierea României la demersul de interzicere a participării sportivilor ruși la Jocurile Olimpice din 2024. Înainte de anunț, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, criticase lipsa de inițiativă a ministrului, într-o intervenție pentru G4Media, publicaţie care prezentase atitudinea României în această speță.

Val de proiecte liberale

Liberalii au depus mai multe proiecte de lege care în trecut nu avut susținere deplină nici din partea conducerii partidului, iar în Coaliție s-au lovit de reticența PSD. De exemplu, Raluca Turcan, vicepreședintă a PNL, a anunțat depunerea de către aleșii formațiunii a unui proiect de lege prin care are loc eliminarea supraimpozitării contractelor part-time. Liberalii au mai fost la un pas să elimine această supraimpozitare, însă la votul final, o parte dintre ei s-au abținut, pentru că nu exista undă verde de la conducerea partidului. Potrivit informațiilor „Adevărul”, acum inițiatorii au discutat și cu premierul și acesta e de acord. Prin urmare, speră să treacă de Parlament proiectul de lege, în urma negocierii cu forțele parlamentare inclusiv din Opoziție.

De asemenea, marți, trei aleși ai PNL, Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină, au depus un proiect de modificare a Codului Fiscal pentru reducerea cu 5%, de la 1 ianuarie 2024, a contribuției de asigurări sociale (CAS) și pentru plafonarea, de la aceeași dată, a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) la cel mult 3 salarii de bază minime brute garantate în plată.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”