'Ocupant', 'imperialist' - irakienii reacţionează după moartea lui Donald Rumsfeld (AFP)
''Simbol al ocupaţiei'', ''chipul imperialismului'', astfel au reacţionat joi numeroşi irakieni după anunţul decesului fostului secretar american al apărării, Donald Rumsfeld, acuzându-l pe acesta că le-a ''distrus'' ţara bogată în petrol, relatează AFP.
Un vechi 'hawk'' (şoim - termen care îi desemnează pe adepţii unei linii dure în politica externă americană n.red) şi şef al Pentagonului în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, arhitect controversat al războiului din Afganistan în 2001 şi al invaziei în Irak în 2003, Donald Rumsfeld a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani.
''Nu-mi pare rău pentru moartea unui ocupant'', îi spune reporterului AFP Saad Jabbar, un angajat al Ministerului irakian al Transporturilor, adăugând că numele fostului oficial american este asociat ''invadării şi distrugerii'' Irakului.
În opinia lui Raed Fahmy, secretar general al Partidului Comunist irakian, Rumsfeld ''reprezintă chipul imperialist al Statelor Unite în forma sa cea mai oribilă''. ''Rumsfeld a fost unul dintre cei care au uneltit pentru ca situaţia în Irak să devină aşa cum este ea acum'', îşi motivează politicianul irakian părerea.
Reputaţia lui Rumsfeld a fost pătată de împotmolirea armatei americane în Irak, ceea ce în final îl va costa postul în anul 2006, la vârsta de 74 de ani.
''Va rămâne în istorie responsabilitatea lui Rumsfeld şi Bush, tată şi fiu, în tragedia Irakului şi a poporului său'', crede un şef tribal al provinciei al-Anbar, care a preferat să rămână anonim.
Potrivit lui Karim Tamimi, un şofer de taxi în vârstă de 50 de ani din Bagdad, ''tot ce au făcut Rumsfeld şi ceilalţi americani pentru Irak se rezumă la două lucruri: distrugere şi false promisiuni''. ''Unde sunt democraţia şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pe care ei le-au promis irakienilor ?'', se întreabă el.
Imaginea lui Donald Rumsfeld a rămas legată şi de scandalul închisorii Abu Ghraib, izbucnit în aprilie 2004. Fotografiile cu prizonieri irakieni torturaţi şi umiliţi de militari americani au provocat indignare în lumea întreagă. Rumsfeld şi-a oferit atunci prima dată demisia, dar preşedintele George W. Bush i-a refuzat-o.AGERPRES