Oceanele lumii au stabilit un nou record de temperatură. Apa, la fel de caldă ca în jacuzzi. Amenințările imediate

Oceanele lumii au stabilit un nou record de temperatură. Apa, la fel de caldă ca în jacuzzi. Amenințările imediate

Săptămâna aceasta, oceanele lumii au stabilit un nou record de temperatură, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la efectele asupra climei planetei, a vieții marine și a comunităților din zonele coastă, scrie France 24 , care citează AFP.

O amenințare imediată pentru unele viețuitoare marine FOTO Shutterstock

O amenințare imediată pentru unele viețuitoare marine FOTO Shutterstock

Datelor observatorului climatic al Uniunii Europene arată că temperatura de la suprafața oceanelor a crescut vineri la 20,96 grade Celsius (69,7 Fahrenheit)

A fost depășit astfel precedentul record, de 20,95 grade Celsius, înregistrat în martie 2016, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE.

Măsurătorile au exclus regiunile polare.

Oceanele au absorbit 90% din excesul de căldură produs de activitatea umană de la începutul erei industriale, potrivit oamenilor de știință, care spun că excesul de căldură continuă pe măsură ce gazele cu efect de seră, rezultate din arderea petrolului, a gazelor și a cărbunelui, continuă să se acumuleze în atmosferă.

„O amenințare imediată pentru unele viețuitoare marine”

Începând cu luna aprilie, la nivel global, temperatura medie a oceanelor a depășit în mod regulat recordurile sezoniere de căldură.

„Valul de căldură din ocean reprezintă o amenințare imediată pentru unele viețuitoare marine. Vedem deja o albire a coralilor în Florida ca rezultat direct și mă aștept ca și alte efecte să apară", a explicat Piers Forster, de la Centrul Internațional pentru Climă de la Universitatea din Leeds, potrivit AFP.

Cercul vicios al încălzirii globale. La ce să ne așteptăm

Specialiști preconizează că supraîncălzirea oceanelor va avea și alte efecte asupra vieții animale și vegetale marine, așteptându-se la o influență asupra migrației anumitor specii și răspândirii speciilor invazive.

Stocurile de pește ar putea fi amenințate în acest context, iar securitatea alimentară în anumite părți ale globului, subminată.

Oamenii de știință avertizează că oceanele mai calde sunt mai puțin capabile să absoarbă dioxidul de carbon (CO2) și vorbesc despre un cerc vicios al încălzirii globale.

Specialiștii se așteptă la temperaturi și mai ridicate, deoarece fenomenul El Nino, care tinde să încălzească apele, abia a început.

Potrivit estimărilor acestora, cele mai grave efecte ale actualului El Nino s-ar putea face simțite la sfârșitul anului 2023 și vor continue în anii următori.

Apa oceanului, caldă ca cea de baie

Recentele valori înregistrate urmează unei serii de recorduri în întreaga lume.

În largul coastei Floridei au fost înregistrate, luni, temperaturi de 38,3C . Practic, apa a fost la fel de caldă ca într-un jacuzzi.

Potrivit datelor provizorii ale Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA), săptămâna trecută, apele de suprafață ale Atlanticului de Nord au atins o temperatură medie record de 24,9°C, în condițiile în care de obicei, în aceste ape temperatura maximă este atinsă abia în septembrie

Regiunea a devenit un punct cheie pentru observarea încălzirii oceanelor lumii.

Și Marea Mediterană și-a depășit recordul zilnic de căldură la începutul lunii iulie, cu o temperatură medie de 28,71C, arată datele celui mai important centru de cercetare maritimă din Spania.

Un raport din 2019 al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) arată că valurile de căldură marină au devenit de două ori mai frecvente din 1982.

Iar așteptările specialiștilor ar trebui să ne îngrijoreze pentru că, până în 2100, ar putea ajunge de zece ori mai intense decât la începutul secolului al XX-lea, dacă nu se reduc emisiile de poluanți.

Cel mai probabil, discuțiile Națiunilor Unite privind clima, denumite COP28, programate să aibă loc la sfârșitul anului, la Dubai, urmează să se axeze pe utilizarea cărbunelui, a petrolului și a gazelor, tocmai din acest motiv.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…