OCDE: Economia mondială continuă să înregistreze creşteri modeste
Ţările cu economii dezvoltate vor continua să înregistreze creşteri modeste în următoarele luni, semn că nici anul acesta nu va reprezenta mult-aşteptatul punct de cotitură pentru motoarele economiei internaţionale, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
OCDE: Economia mondială continuă să înregistreze creşteri modeste (Imagine: Shutterstock)
"Indicatorii pentru întreaga regiune analizată de OCDE, precum şi cei pentru Statele Unite, Canada şi Marea Britanie în particular, arată o creştere economică stabilă pentru următoarele luni. Economia Japoniei va continua să stagneze, în timp ce în Germania sunt semne de încetinire a activităţii economice", se arată într-un raport al OCDE publicat luni şi citat de MarketWatch.
După mai mulţi ani în care economia globală a stagnat sau a crescut nesemnificativ, cele mai recente evenimente car par să limiteze avansul economic privesc o serie de conflicte armate în regiuni din Siria, Irak şi, nu în ultimul rând, Ucraina.
Lând în considerare aceşti factori, directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat recent că instituţia se pregăteşte să revizuiască din nou în scădere prognozele pentru anul în curs, la mai puţin de trei luni de la ultima corecţie.
Economiştii FMI estimează o creştere economică "de aproximativ 3%-3,5%, dar mai aproape de 3%", a declarat Lagarde într-un interviu pentru publicaţia franceză Les Echos.
În iulie, FMI a revizuit progroza pentru creşterea economică mondială de anul acesta la 3,4%, de la 3,7% anterior. Estimările OCDE din iulie au fost în linie cu cele ale FMI.
Raportul OCDE arată că economiile Germaniei şi Italiei ar putea fi cel mai afectate de conflictul dintre Rusia şi Ucraina, datorită legăturilor financiale şi comerciale între ţările meţionate, în timp ce Franţa, cea de-a treia mare economie din zona euro, va continua să înregistreze creşteri modice.