Occidentul riscă să facă un pas greșit în fața Rusiei, avertizează fostul șef al armatei americane în Europa

Occidentul riscă să facă un pas greșit în fața Rusiei, avertizează fostul șef al armatei americane în Europa

Având în vedere starea militară și economică a Rusiei, acum ar fi un moment nepotrivit pentru Occident să nu mai sprijine Ucraina și să reducă presiunea, a declarat Mark Hertling, general american în rezervă pentru Business Insider.

Generalul american Mark Hertling/FOTO:EPA/EFE

Generalul american Mark Hertling/FOTO:EPA/EFE

„Rusia se află într-o situație foarte proastă, nu doar din punct de vedere militar, ci și economic”, a declarat Mark Hertling.

„Permiteți-mi să subliniez asta”, a adăugat el, „cred cu tărie că Rusia se află într-o stare foarte gravă, nu doar din punct de vedere militar, ci și economic.”

Realegerea fostului președinte Donald Trump a ridicat posibilitatea ca invazia Rusiei în Ucraina să se încheie, cel puțin temporar, întrucât Trump a promis în repetate rânduri că va rezolva conflictul rapid prin negocieri. De asemenea, Trump a amenințat Rusia cu noi sancțiuni economice, dar a fost foarte critic față de ajutorul acordat Ucrainei , iar o parte din acest sprijin a fost deja tăiat.

Pentru multe dintre țările occidentale, sprijinul acordat Ucrainei este văzut ca o modalitate de a slăbi armata Rusiei și de a o împiedica să atace în altă parte a Europei sau în NATO, așa cum amenințase Moscova.

Hertling a spus că, având în vedere situația de acum a Rusiei , „este cel mai prost moment pentru a opri sprijinul acordat ucraineanilor”. El a explicat că susține eforturile de a pune capăt conflictului, dar nu prin oprirea sprijinului pentru Ucraina.

„Este momentul acum să continuăm să punem presiune asupra guvernului rus și, în mod special, asupra lui Putin și să încheiem acest conflict”, a spus el, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.

”Ucrainenii nu luptă doar pentru ei”

Mulți lideri mondiali au afirmat că sprijinul neîncetat pentru Ucraina și demonstrarea de forță sunt necesare pentru a pune capăt conflictului și pentru a semnaliza lui Putin că nu poate câștiga prin erodarea armatei Ucrainei sau prin obosirea partenerilor săi internaționali.

Margus Tsahkna, ministrul de externe al Estoniei, o țară membră a Uniunii Europene și NATO care se află la granița cu Rusia, a declarat pentru Business Insider că, într-adevăr, starea actuală a armatei și economiei Rusiei face ca acum să fie un moment extrem de prost pentru a opri sprijinul acordat Ucrainei.

El a adăugat că Occidentul trebuie să sprijine Ucraina, cel puțin parțial, pentru că aceasta luptă împotriva Rusiei în numele Occidentului. „Ucrainenii nu luptă doar pentru ei și pentru noi, ci în locul nostru”, a spus Tsahkna, subliniind că Estonia a oferit Ucrainei mai mult ajutor ca procentaj din PIB decât oricare alt partener internațional.

„Occidentul trebuie să-l oprească pe Putin sau să-i schimbe obiectivele, iar cel mai ieftin și eficient mod de a face acest lucru este în Ucraina, pentru că Ucraina nu ne cere să trimitem trupe să lupte acolo”, a spus el.

Rusia a amenințat în mod repetat că va ataca și alte părți ale Europei, iar aceasta și-a păstrat unele capabilități de luptă pe care experții în război spun că le-ar putea folosi într-un alt conflict.

Tsahkna a spus că impunerea unor sancțiuni suplimentare Rusiei și vizarea prețurilor petrolului, în timp ce se menține sprijinul pentru Ucraina, ar fi o modalitate de a eroda poziția Rusiei înainte de orice discuții de pace, „pentru a pune Ucraina într-o poziție puternică și a-l slăbi pe Putin pentru a-i schimba obiectivele. Toate oportunitățile sunt acolo.”

„Pacea trebuie să vină prin forță”, a spus el, repetând o frază din era Reagan pe care Trump o susține cu drag: pace prin forță.

Impactul negativ este vizibil și armata Rusiei

Economia Rusiei a suferit de la începutul invaziei pe scară largă din februarie 2022. Inflația a crescut, oferta de forță de muncă a scăzut, iar valoarea monedei sale, rubla, a scăzut semnificativ. Surse au spus pentru Reuters că Putin este tot mai îngrijorat de economia țării sale, care se află într-o stare de mare stres din cauza războiului.

Anders Åslund, un economist suedez și fost colaborator la Atlantic Council, a spus luna aceasta că rezervele financiare ale Rusiei ar putea să se epuizeze până la sfârșitul anului.

Rusia a publicat date economice pozitive, dar analiza făcută de economiști din Suedia a găsit probleme, raportând că datele Rusiei nu rezistă la o analiză detaliată. Unii economiști au afirmat, însă, că Rusia nu pare să se îndrepte spre un colaps similar celui trăit de Uniunea Sovietică. Ei susțin că anumite sectoare ale economiei sale par să înregistreze semne de revigorare.

Totuși, impactul negativ este vizibil și armata Rusiei a suferit și ea.

Deși Rusia a crescut producția de armament, aceasta nu produce suficient pentru nevoile războiului și a scos din depozite echipamente din perioada războiului rece, cum ar fi tancuri din prima perioadă a Războiului Rece.

Aceasta a suferit pierderi uriașe de trupe. Ucraina, care oferă estimări ale pierderilor care tind să fie mai mari decât altele, a afirmat luna aceasta c ă Rusia a pierdut 833.000 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă în februarie 2022. Estimările mai mici din alte surse occidentale sunt totuși ridicate.

Armata profesionistă și instruită pe care Rusia s-a bazat la începutul războiului a dispărut. Deși, conform unor analiști, aceasta a fost parțial refăcută, pierderile sunt acum atât de mari încât depășesc înlocuirile. Rusia a trimis constant recruți mai noi, cu pregătire minimă, direct într-o veritabilă mașinărie de tocat carne.

Aceste pierderi nu par să o descurajeze, însă. În plus, Rusia primește ajutor din partea Iranului și Coreei de Nord pentru a-și menține mașinăria de război. Ucraina stă între Rusia și Europa.

Occidentul nu se pregătește suficient

Mulți lideri și analiști occidentali au avertizat că Occidentul nu se pregătește suficient pentru posibilitatea ca Rusia să pună în practică amenințările sale.

Hertling a spus că amenințarea Rusiei „trebuie să fie luată în serios” și că Occidentul trebuie să își sporească arsenalele, pentru cazul în care va fi nevoie de ele.

Ce va face Trump în legătură cu Rusia este neclar. Luna aceasta, el i-a spus lui Putin să „OPREASCĂ acest război ridicol” și l-a amenințat cu noi sancțiuni asupra bunurilor vândute de Rusia. Dar el a criticat în mod repetat ajutorul american acordat Ucrainei și, săptămâna aceasta, a înghețat ajutoarele externe, inclusiv pentru Ucraina, pentru 90 de zile.

De asemenea, el ar putea întâmpina dificultăți în a aduce ambele părți la o înțelegere care să permită măcar o pauză în lupte. Ucraina cere garanții de securitate pe care Rusia s-ar putea să nu le accepte, iar Rusia a spus că nu este interesată de negocieri, subliniază Business Insider.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Viitorul președinte al României...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Se prăbușește frontul din Ucraina? / Anchetă SBU, după ce presa din Ucraina a aflat că generalul Kirilo Budanov le-a transmis parlamentarilor un avertis…

4 Povestea mai puțin știută a lui Horațiu Potra

5 Oile, caprele, lupii și tigrii lui Georgescu, șarlatanul de aur monoatomic