Occidentul rămâne precaut cu privire la autorii exploziilor de la Nord Stream. Germania a efectuat un raid asupra navei suspecte
Aliații occidentali au avertizat miercuri să nu se ajungă la concluzii premature cu privire la cine a fost responsabil de aruncarea în aer a conductelor Nord Stream, Germania sugerând că atacul ar fi putut fi, de asemenea, o operațiune „sub steag fals” pentru a da vina pe Ucraina, relatează Reuters.
Foto EPA EFE
Un articol al New York Times, care citează informații analizate de oficiali americani, a informat marți că un grup pro-ucrainean ar putea fi în spatele exploziilor care au devenit un punct sensibil între Occident și Rusia după invazia rusă din Ucraina de anul trecut.
Articolul, deși nu indică o implicare oficială a Ucrainei, vine într-un moment în care Kievul își îndeamnă aliații occidentali să intensifice livrările de arme de înaltă performanță pentru a respinge forțele rusești, în timp ce războiul intră în al doilea an.
„Există investigații naționale în curs de desfășurare și cred că este corect să așteptăm până când acestea vor fi finalizate înainte de a spune ceva mai mult despre cine a fost în spatele acestui lucru”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Investigațiile continuă cu privire la cauzele care au dus la spargerea conductelor Nord Stream, care aprovizionează Europa cu energie rusească, și care au aruncat cantități uriașe gaze naturale în Marea Baltică în septembrie anul trecut. Țările occidentale cred că exploziile au fost deliberate, dar nu au ajuns la o concluzie cu privire la cine s-a aflat în spatele lor.
Rusia, care a acuzat anterior Occidentul, a profitat miercuri de această știre pentru a cere o anchetă transparentă la care dorește și ea să participe.
O relatare separată, a postului de televiziune german ARD și a ziarului Zeit, a informat marți că operațiunea de plasare a explozibililor pe fundul mării a fost efectuată de șase persoane, cinci bărbați și o femeie, care au folosit pașapoarte false.
Aceștia au transportat explozibilii pe un iaht închiriat de la o companie germană de către o firmă cu sediul în Polonia deținută de cetățeni ucraineni, potrivit relatărilor și procurorilor.
„Trebuie să facem o distincție clară dacă a fost un grup ucrainean, dacă s-a întâmplat la ordinele ucrainenilor sau un grup pro-ucrainean (care a acționat) fără știrea guvernului”, a declarat miercuri ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
„Dar avertizez împotriva concluziilor pripite”, a declarat Pistorius în marja unui summit la Stockholm.
Pistorius a declarat anterior că probabilitatea este „la fel de mare” să fi fost vorba de o „operațiune sub steag fals pusă în scenă pentru a da vina pe Ucraina”.
Între timp, Germania a confirmat că anchetatorii săi au efectuat în ianuarie un raid asupra unei nave care ar fi putut fi folosită pentru a transporta explozibilii folosiți pentru a arunca în aer conductele.
Dar o declarație a procurorului federal a declarat că nu există încă informații fiabile privind motivele sau autorii, inclusiv dacă atacul a fost sponsorizat de stat.
„Nu există nicio suspiciune împotriva angajaților companiei germane care a închiriat nava”, a adăugat acesta.
Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat reporterilor: „Atâta timp cât investigațiile privind exploziile de la Nord Stream sunt în curs de desfășurare, nu putem trage concluzii”.
Ucraina minimalizează îngrijorările
New York Times a declarat că nu există nicio dovadă că președintele ucrainean Volodimir Zelenski sau alți oficiali guvernamentali ucraineni ar fi jucat vreun rol în aceste atacuri.
De asemenea, la Stockholm, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că rapoartele din mass-media au fost „puțin ciudate” și că nu au „nimic de-a face” cu guvernul ucrainean.
„Este ca un compliment pentru forțele noastre speciale”, a glumit el. „Dar aceasta nu este activitatea noastră”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sugerat că rapoartele mediatice au fost o încercare coordonată de a distrage atenția și a pus la îndoială modul în care oficialii americani ar putea presupune ceva despre atacuri fără o anchetă.
„Cel puțin ceea ce trebuie să ceară țările acționarilor Nord Stream și Națiunile Unite este o anchetă urgentă și transparentă, cu participarea tuturor celor care pot ajuta pentru a se afla adevărul”, a declarat Peskov.
Analiza serviciilor de informații americane a sugerat că cei care au comis atacurile se opuneau președintelui rus Vladimir Putin „dar nu specifică membrii grupului, nici cine a dirijat sau a plătit pentru operațiune”, a scris New York Times.
„Oficialii care au analizat informațiile au declarat că au crezut că sabotorii erau cel mai probabil cetățeni ucraineni sau ruși, sau o combinație a celor două”, potrivit raportului New York Times.
Anchetatorii au găsit urme de explozibili pe iaht, pe care grupul l-a luat din Rostock, Germania, pe 6 septembrie, potrivit ARD și Zeit. De asemenea, acestea au relatat că serviciile de informații au indicat că în spatele atacului s-ar putea afla un grup pro-ucrainean, dar autoritățile germane nu au găsit încă nicio dovadă.
Reuters nu a putut verifica independent informațiile.
Luna trecută, Rusia a oferit Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție care - dacă va fi adoptat - îi va cere secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să înființeze o anchetă internațională.
Sursa: adevarul.ro