Occidentul a găsit o dovada lungă de kilometri că Rusia taie intenționat cablurile submarine
Națiunile occidentale suspectează de mult timp că Rusia a secționat în mod deliberat cabluri maritime vitale - dar fără să aibă dovezi în acest sens.
Petrolierul rusesc Eagle S escortat de Paza de coastă finlandeză/ FOTO:X: Nexta
Acest lucru s-ar putea schimba după ce oficialii din Finlanda au indicat o dovadă neobișnuit de clară legată de o navă cu legături cu Rusia, scrie Business Insider.
Duminică, oficialii finlandezi au declarat că au găsit kilometri și kilometri de urme pe fundul Mării Baltice care indică faptul că un petrolier legat de Rusia ar putea fi responsabil pentru tăierea unui grup de cabluri valoroase de date și energie. Sami Paila, inspectorul-șef al Biroului Național de Investigații din Finlanda, a declarat că „urme de târâre” de la ancora unui petrolier vechi au fost găsite sub Marea Baltică în apropierea cablurilor, a raportat Reuters.
„Urma are o lungime de zeci de kilometri”, a spus Paila.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a caracterizat incidentul drept un „semnal de alarmă” și a subliniat că ar fi naiv să consideri că a fost doar un accident. În acest context, Baerbock a cerut măsuri suplimentare din partea Uniunii Europene, inclusiv sancțiuni mai dure împotriva așa-numitei „flote fantomă” a Rusiei, un grup de nave care operează sub acoperirea unor acorduri de proprietate complexe, pentru a eluda sancțiunile internaționale.
Incidentul a avut loc după ce cablurile Estlink 2, care transportă energie electrică între Finlanda și Estonia, și alte patru cabluri de date au fost avariate în Marea Baltică. Oficialii finlandezi au spus că Estlink 2 ar putea rămâne nefuncțional până în august, ceea ce ar duce la mari probleme în comunicările de internet între Rostock (Germania) și Helsinki.
În acest context, autoritățile finlandeze au sechestrat nava cisternă Eagle S, înregistrată în Insulele Cook, care transporta aproximativ 35.000 de tone de benzină fără plumb încărcate în porturile rusești. Eagle S călătorea spre Egipt, dar a fost interceptată de paza de coastă finlandeză. Se consideră că aceasta face parte din flota fantomă a Rusiei, o rețea de nave folosită pentru a transporta combustibil și a evita sancțiunile internaționale.
Acesta este, de altfel, primul caz în care o navă din această flotă este acuzată de implicare într-un act de sabotaj al cablurilor submarine. Kaja Kallas, șefa diplomației UE, a afirmat că acest tip de activități reprezintă o amenințare atât la adresa securității, cât și a mediului, în timp ce contribuie la finanțarea războiului Rusiei. Kallas a declarat că Uniunea Europeană va propune măsuri suplimentare, inclusiv sancțiuni, pentru a viza aceste nave care operează în afaceri ilicite.
Rusia a respins cu tărie orice implicare în avarierea cablurilor submarine din Marea Baltică. Ambasada Rusiei la Londra nu a răspuns solicitărilor de comentarii din partea jurnaliștilor.
Această descoperire survine după ce, în noiembrie, au fost avariate cabluri submarine între Germania și Finlanda, respectiv între Suedia și Estonia, iar o navă chineză fusese detectată în apropiere în momentul în care s-au produs avariile.
În acest context, Estonia a anunțat că va intensifica măsurile pentru a apăra cablul Estlink 1, care leagă țara de Finlanda. „Am decis să trimitem marina noastră pentru a proteja și securiza conexiunea energetică cu Finlanda”, a spus Hanno Pevkur, ministrul apărării al Estoniei.
Sursa: adevarul.ro