Observatorul astronomic Arecibo, din Puerto Rico, nu mai funcţionează după ruperea unui cablu

Observatorul astronomic Arecibo, din Puerto Rico, nu mai funcţionează după ruperea unui cablu

Celebrul Observator astronomic Arecibo din Puerto Rico nu mai funcţionează după ce unul dintre cablurile de susţinere s-a rupt, luni dimineaţă, provocând o fisură de 30 de metri lungime în uriaşa farfurie a radiotelescopului, conform unui comunicat al University of Central Florida (UCF).

Observatorul a fost oprit pentru ca tehnicienii să evalueze pagubele şi să găsească o soluţie.

"Avem o echipă de experţi care analizează situaţia", a declarat directorul Observatorului Arecibo, Francisco Cordova, în comunicatul UCF dat publicităţii joi. "Prioritatea noastră este siguranţa personalului, protejarea locaţiilor şi a echipamentului şi readucerea radiotelescopului în stare de funcţionare optimă cât mai rapid cu putinţă", a precizat el.

Foto: (c) Dr. Joe Swiggum / Twitter


Radiotelescopul Arecibo, cu diametrul de 300 de metri, funcţionează din 1963. Până în 2016, când China a inaugurat radiotelescopul Aperture Spherical Telescope, cu diametrul farfuriei de 500 de metri, Observatorul Arecibo a fost cel mai mare radiotelescop cu o singură farfurie din lume.

De-a lungul timpului, acest radiotelescop a desfăşurat o varietate de misiuni ştiinţifice, de la urmărirea asteroizilor din apropierea relativă a Terrei, până la căutarea unor posibile semnale radio emise de eventuale civilizaţii extraterestre. În 1974, oamenii de ştiinţă au folosit acest radiotelescop pentru a transmite un mesaj spre roiul stelar globular M13, aflat la 25.000 de ani lumină de Pământ, în speranţa că în această regiune cosmică s-ar afla o civilizaţie extraterestră.

Faima acestui observator se extinde dincolo de comunitatea astronomică. Unele scene din filmul "Goldeneye" (1995) din seria James Bond au fost filmate acolo. De asemenea, acest radiotelescop a jucat un rol important în filmul SF "Contact" (1997), bazat pe o carte de Carl Sagan.

Radiotelescopul Arecibo a mai avut probleme în trecut. Spre exemplu, în septembrie 2017 a fost afectat şi scos din folosinţă de uraganul Maria şi a fost repus în funcţiune în luna decembrie a aceluiaşi an.

Observatorul Arecibo aparţine U.S. National Science Foundation şi este administrat de UCF în colaborare cu Universidad Ana G. Méndez şi Yang Enterprises Inc. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”