Obligarea angajatelor din Marea Britanie să poarte tocuri este ilegală, potrivit unei comisii parlamentare

Obligarea angajatelor din Marea Britanie să poarte tocuri este ilegală, potrivit unei comisii parlamentare

Companiile din Marea Britanie care își forțează angajatele să poarte tocuri înalte și să se machieze încalcă legea, a anunțat miercuri o comisie parlamentară, informează DPA și Reuters. Peste 150.000 de persoane au semnat o petiție împotriva codurilor vestimentare de la locul de muncă ce sunt considerate ''depășite și sexiste'', demers inițiat de o recepționeră din Londra care a fost trimisă acasă de angajator pentru că a refuzat să poarte tocuri înalte. Petiția a determinat Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen să investigheze această chestiune.

În timpul orelor de program trebuie să purtați în permanență pantofi cu tocuri între 5 și 10 centimetri înălțime, machiaj și dres transparent. Acestea sunt câteva dintre regulile stipulate în codul vestimentar impus de compania pentru care lucra londoneza Nicola Thorp. După ce aceasta a refuzat să se prezinte într-o dimineață la serviciu purtând pantofi cu tocuri înalte, ea a fost trimisă acasă fără a fi plătită, potrivit Reuters.

Petiția lui Thorp, în vârstă de 27 de ani, a adunat 152.420 de semnături, iar demersul său a devenit un subiect național ce a condus la o dezbatere în rândul legiuitorilor pe tema codurilor vestimentare aplicate de către angajatori în Marea Britanie.

Legiuitorii au înființat un forum online care a funcționat timp de o săptămână, în luna iunie a anului trecut, iar 730 de persoane și-au povestit astfel întâmplările prin care au trecut. Printre aceste cazuri s-au număr și cele ale unor femei care au fost obligate de angajatori să-și vopsească părul blond sau să poarte ținute sumare.

Potrivit raportului prezentat miercuri, s-a constatat că astfel de reguli sexiste sunt răspândite în anumite domenii din Marea Britanie în care angajatele sunt forțate deseori să poarte tocuri înalte la locul de muncă unde își petrec multe ore stând în picioare, practică ce le cauzează dureri și probleme de sănătate.

''Poate că acest lucru a pornit de la o pereche de pantofi cu toc, însă ceea ce iese la suprafață cu privire la discriminarea de la locul de muncă în Marea Britanie este vital'', a declarat Thorp pe marginea raportului, potrivit Reuters.

În conformitate cu legislația din Marea Britanie — Legea Egalității din 2010, care interzice o astfel de discriminare de gen — codurile vestimentare impuse de companii trebuie să impună aceleași cerințe femeilor și bărbaților, însă, potrivit legiuitorilor, încălcarea acestei prevederi este o practică larg răspândită în sectoare precum cel hotelier, turistic, al agențiilor de recrutare sau în vânzări.

Simon Pratt, directorul executiv al companiei Portico, la care era angajată Nicola Thorp la momentul inițierii petiției, a declarat comisiei că nu a crezut că regulile impuse angajatelor în cadrul codului, care a fost ulterior modificat, erau ilegale.

Potrivit raportului, femeile cele mai afectate de codurile vestimentare discriminatorii sunt cu precădere cele tinere și care ocupă locuri de muncă cu remunerație mică și contracte de muncă precare, ceea ce le îngreunează un eventual demers de contestare a practicilor companiilor în care activează.

Pentru raportul prezentat miercuri, comisia a luat în considerare și dovezile medicale potrivit cărora purtarea tocurilor înalte pentru perioade mari de timp poate duce la probleme de sănătate și dureri cronice, dar și la creșterea riscului de accidente la locul de muncă, precizează DPA.

Ca urmare, se cere revizuirea legislației, emiterea unor eventuale amendamente, promovarea unor campanii de conștientizare având ca țintă companiile, angajații și studenții, dar și înăsprirea amenzilor aplicate angajatorilor care încalcă legea împotriva discriminării.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…