Obiceiurile simple care te pot ajuta să adaugi ani vieții tale. Activități zilnice recomandate de specialiști
Cercetătorii au descoperit că anumite obiceiuri zilnice contribuie semnificativ la longevitate. Mișcarea zilnică, socializarea și alimentația sănătoasă sunt câteva dintre secretele unei vieți lungi și sănătoase.
Sportul, alimentația și comunicarea contribuie la o viață lungă. Foto: Arhivă Adevărul
Nu este o noutate faptul că mișcarea este esențială pentru sănătate. Numeroase studii științifice au demonstrat în mod repetat că activitatea fizică regulată are un impact pozitiv asupra sănătății fizice și mentale. Activitatea fizică regulată ne ajută să avem un metabolism rapid, o inimă sănătoasă și o viață mai fericită.
Consecvența este cheia. Cercetările au demonstrat că nu durata, ci regularitatea exercițiilor fizice este crucială pentru sănătate. Chiar și 22 de minute de activitate fizică zilnică pot contribui la o reducere semnificativă a riscului de mortalitate. Un studiu realizat în Norvegia a evidențiat faptul că persoanele care petrec mai puțin de 22 de minute pe zi făcând exerciții fizice și stau în picioare mai mult de 12 ore pe zi au un risc cu 38% mai mare de deces prematur comparativ cu cei care își petrec în picioare cel mult 8 ore și fac mișcare în mod regulat.
Studiile au arătat că relațiile sociale au un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Pandemia a evidențiat cât de important este să avem o rețea socială puternică pentru a gestiona stresul , a menține sănătatea mentală și a avea un sentiment de apartenență.
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală cât de important este să avem o rețea socială puternică, mai ales în momentele de criză, precum îmbolnăvirea. Studii recente au confirmat că un sprijin solid din partea familiei și prietenilor poate face diferența între o recuperare rapidă și o perioadă de convalescență mai lungă și mai dificilă. De altfel, cercetări anterioare au arătat că persoanele cu relații sociale puternice au un risc cu până la 50% mai mic de a deceda prematur.
O dietă sănătoasă este la fel de importantă pentru o viață lungă ca și exercițiile fizice. Pentru a ne hrăni corpul în mod optim, trebuie să alegem alimente care ne furnizează toți nutrienții necesari. Aceasta înseamnă să consumăm o cantitate suficientă de carbohidrați complecși, găsiți în cereale integrale și legume, proteine de calitate, atât din surse vegetale (leguminoase), cât și animale (pește), și grăsimi sănătoase, precum cele din uleiul de măsline extravirgin și nuci.
Cercetările din ultimii ani au evidențiat multiplele beneficii ale postului intermitent , o practică care, sub supraveghere medicală, poate fi adaptată la nevoile individuale. Postul zilnic de aproximativ 12 ore, aliniat cu ritmul circadian, stimulează procese biologice de reparare celulară și apărare, cunoscute sub numele de hormesis.
Pentru a avea o viață lungă și sănătoasă, este esențial să adoptăm obiceiuri sănătoase încă din copilărie. Activitatea fizică zilnică, o dietă variată și bogată în nutrienți, precum și gestionarea eficientă a stresului sunt elemente cheie ale unui stil de viață sănătos. Cu cât începem mai devreme să le integrăm în rutina noastră, cu atât vor deveni mai ușor de menținut pe termen lung.
Sursa: adevarul.ro