Obiceiurile alimentare după pandemia COVID-19: Oamenii renunță la semi-preparate și iau cina mai devreme

Obiceiurile alimentare după pandemia COVID-19: Oamenii renunță la semi-preparate și iau cina mai devreme

Pandemia Covid a schimbat stilul de viață și obiceiurile alimentare ale europenilor. Un studiu realizat în 16 țări arată o tendință de creștere a activităților efectuate de persoane în timpul dimineții și o mai mare atenție în pivința alimentației.

Obiceiuri alimentare, schimabate după pandemia COVID FOTO: Arhiva

Obiceiuri alimentare, schimabate după pandemia COVID FOTO: Arhiva

O nouă cercetare sponsorizată de institutul de economie Mastercard arată că în majoritatea țărilor europene, oamenii iau masa de seară mai devreme decât o făceau înainte de pandemie, scrie Euronews.

Cele mai semnificative schimbări au fost înregistrate în Austria (cu 18 minute mai devreme), Portugalia (16 minute) și Irlanda (15 minute).

Potrivit specialiștilor, obiceiul de a lua cina mai devreme are mai multe beneficii pentru sănătate deoarece îmbunătățește digestia, reduce riscurile bolilor cardiovasculare și contribuie la normalizarea niveluri de glucoză din sânge. În medie, europenii iau cina cu 10 minute mai devreme decât o făceau înainte.

Studiile anterioare privind obiceiurile alimentare post-Covid au dezvăluit că oamenii din Europa își schimbă comportamentele alimentare, concentrându-se mai mult pe planificarea meselor și pe achizițiile conștiente. De asemenea, asistăm la o abandonare a alimentelor semi-preparate în favoarea „mâncărurilor sănătoase” și a meselor împreună cu alți membri ai familiei.

Natalia Lechmanova, Chief Economist Europe, Mastercard Economics Institute, a vorbit pentru Euronews despre factorii care determină această tendință.

„Un motiv este că lucrăm mai flexibil, deci avem mai mult control asupra programului nostru și putem decide când vrem să ieșim să mâncăm. Al doilea motiv este faptul că consumatorii sunt din ce în ce mai preocupați de sănătate. Ei acordă prioritate somnului, se culcă mai devreme, dorm mai mult”, a explicat ea.

COVID-19 nu a afectat doar obiceiurile culinare

Studiul indică, de asemenea, o schimbare a obiceiurilor de cumpărături, consumatorii având acum tendința de a face cumpărături mai devreme în cursul săptămânii, în zilele tradițional mai liniștite, cum ar fi luni și marți, mai degrabă decât în timpul aglomerației tipice din weekend, întâlnită înainte de pandemie.

„Observăm schimbări semnificative în comportamentul de cumpărare. Datele noastre evidențiază faptul că aceste comportamente <early-bird> nu sunt doar tendințe, ci reflectă schimbări mai profunde în modul în care oamenii prioritizează timpul și experiențele”, a adăugat ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 România, surprinzător pas tehnologic militar

2 „Am descoperit întâmplător. Mă consider un consumator înșelat și dezamăgit” / Mihaela Bilic face o dezvăluire despre Cola

3 S-a furat mireasa. Din cavou...

4 Ucraina prezintă în premieră sistemul Skynex în acțiune. Pare tehnologie militară din secolul următor

5 Scandal uriaș în țara vecină! / „Guvernul Orban ar preda Ungaria rușilor fără luptă”