Obiceiuri simple pentru o inimă sănătoasă. Sfaturile medilor cardiologi pentru a evita un atac de cord

Obiceiuri simple pentru o inimă sănătoasă. Sfaturile medilor cardiologi pentru a evita un atac de cord

Inima noastre bate de 100.000 de ori pe zi, dar tindem să nu ne facem griji pentru sănătatea ei decât în momentul în care ne dă mari semnale de alarmă. Medicii cardiologi vin cu câteva sfaturi simple şi utile, pentru o inimă sănătoasă şi o viaţă îndelungată.

Dieta joacă un rol esenţial pentru o inimă sănătoasă FOTO Arhivă

Dieta joacă un rol esenţial pentru o inimă sănătoasă FOTO Arhivă

1. Exercițiul este cheia, dar atenție la intensitate

NHS recomandă 150 de minute pe săptămână de activitate moderat intensă, cum ar fi mersul rapid, sau 75 de minute de exerciții de intensitate mai mare, cum ar fi alergarea sau ciclismul, notează The Guardian .

În același timp, este important ca fiecare dintre noi să ne cunoaştem capacităţile.

„Dacă nu ai făcut niciun exercițiu în trecut, trebuie luat totul treptat. Oamenii în vârstă au mai multe probleme cardiace atunci când fac mișcare. Dacă ai peste 40 de ani, trebuie să îți cunoști factorii de risc. De exemplu, dacă fumezi sau ai antecedente familiale de boală coronariană”, spune profesorul Dan Augustine, cardiolog la Royal United Hospitals Bath.

Așadar, exagerarea poate face mai mult rău decât bine.

„Dacă faci lucruri foarte intense, cum ar fi maratoanele, există unele dovezi că îți poți provoca anumite leziuni cardiace”, a mai adăugat el.

Acesta poate fi un motiv pentru care oamenii aparent sănătoși se prăbușesc în timpul alergării sau pentru care bărbații de vârstă mijlocie, care merg cu bicicleta, au atacuri de cord.

2. Evită un stil de viață sedentar

Chiar și cei 10.000 de pași pot juca un rol estențial, în drumul către un stil de viață sănătos.

„Nu vei trece de la zero la 100% în ceea ce privește exercițiile fizice, ci doar gândește-te cât de mult stai”, spune Augustine.

„Dacă îți faci cei 10.000 de pași în fiecare zi, atunci este destul de bine”, spune Fizzah Choudry, cardiolog consultant la St Bartholomew’s din Londra.

3. Colesterolul ridicat poate fi problematic

Colesterolul este un tip de grăsime din sângele nostru care este produs în ficat și se găsește și în alimentele pe care le consumăm. Având prea mult poate duce la învelirea arterelor, în special a arterelor inimii și a vaselor care alimentează creierul. Choudry spune că „acest lucru poate duce la probleme precum boli de inimă și accident vascular cerebral. Placa încărcată cu colesterol care se acumulează în arterele inimii poate reduce fluxul de sânge către inimă, provocând dureri în piept și angină, dar poate provoca și blocarea bruscă a arterelor, ceea ce duce la un atac de cord.”

4. Riscul moștenit trebuie evaluat

Dacă ai un membru al familiei care a avut un atac de cord sub vârsta de 60 de ani, sunt recomandate controalele periodice. De asemenea, „dacă aveți un părinte, un frate sau o rudă care are o problemă cardiacă despre care li se spune că este moștenită, atunci trebuie să vă verificați”, spune Graham Stuart, director medical al Sports Cardiology UK.

5. Dieta joacă un rol esențial

De asemenea, Stuart recomandă dieta mediteraneană.

„Fructele, legumele, nucile și legumele sunt bune pentru vasele de sânge și bune pentru inimă. Schimbați pâinea albă, orezul și pastele cu versiuni din cereale integrale, deoarece au mai multe fibre. Peștele gras este foarte bun pentru reducerea colesterolului rău, a inflamației și pentru scăderea tensiunii arteriale”, susține Dan Augustine.

Medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a alimentelor nesănătoase. Pacienților le este recomandat să încerce să reducă grăsimile – în special grăsimile saturate – și cantitatea de ulei pe care o pun în mâncare. De asemenea, recomandă reducerea carbohidraților.

6. Renunțarea la fumat sau la consumul de droguri

„Renunțarea la fumat vă poate îmbunătăți semnificativ speranța de viață de la sine”, spune Tharusha Gunawardena, un cardiolog care lucrează în intervenția coronariană la spitalul Royal Papworth din Cambridge.

Choudry explică modul în care pacienții săi cu atac de cord „au deseori un semnal de trezire brusc și spun: 'Nu am cum să mai fumez vreodată', ceea ce este grozav”.

El a susţinut, totodată, că pacienții mai tineri care au consumat cocaină, au suferit un atac de cord, uneori chiar imediat după consum, ori boli de inimă pe termen lung.

„Din perspectivă cardiacă, alcoolul moderat este în regulă”, spune el, însă nu trebuie exagerat nici la acest capitol.

7. Prioritizează somnul

S-a demonstrat că nopțile pierdute pot provoca inflamații și probleme cardiace grave.

„Există o mulțime de procese de regenerare care au loc în timp ce dormim și este important să încercăm să dormim opt ore pe noapte , spun medicii.

Dan Augustine susţine că un somn mai odihnitor poate fi obținut evitând ecranele înainte de culcare.

8. Fără stres

Stresul duce şi el la obiceiuri nesănătoase.

„Am dovezi care să spun că, dacă ești stresat emoțional, acest lucru este rău pentru inima ta? Nu pot spune asta, dar dacă ești supus mult stresului nu vei fi la fel de activ din punct de vedere fizic. Totodată, ştim că dacă alergi cu adrenalină, este mai probabil să obții bătăi anormale”, spune Stuart.

Un mediu care constant îţi provoacă puseuri de adrenalină este foarte probabil să îţi aducă, într-un final, probleme cu inima. De asemenea, stresul ne poate aduce probleme de somn şi de alimentaţie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!