Obiceiuri alimentare care te seacă de energie
Felul în care mănânci are o legătură esențială cu starea ta de oboseală. Câteva greșeli de alimentație sunt rețeța garantată a eșecului.
Dieta te poate energiza sau lăsa fără energie, după caz
Nu trebuie să fii specilalist în nutriție ca să știi că o masă bogată în carbohidrați și zaharuri este egală cu acea oboseală neproductivă, care ne face să ne dorim să dormim încontinuu. Adaugă la asta cafeaua băută obsesiv și aproape că ai rețeta completă a eșecului. Reține aceste cuvinte cheie - mai puțin e mai bine și calitate, nu cantitate – și află ce faci greșit atunci când te hrănești și te hidratezi astfel încât ajungi să te simți inexplicabil de obosit.
Nu te hidratezi cum trebuie
Sau, altfel spus, ești deshidratat și nu o știi. Nutriționiștii ne recomandă să bem între 7 și 11 pahare de apă în fiecare zi, indiferent de anotimp. Iar dacă ești consumator de cafeină sau genul foarte activ, este indicat să mărești doza zilnică de apă. Atenție, APĂ și nu suc! Fiecare funcție pe care o îndeplinește organismul se bazează pe hidratare, inclusiv cea metabolică. De aceea, când nu bem suficientă apă, ne vom simți obosiți și letargici.
Sari peste micul dejun
Dacă ești genul care-și toarnă cafeaua în termos și dă să fugă pe ușă, la serviciu, află c-ai dus o viață greșită. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care te vei simți somnoros la prânz sau după-amiaza târziu. Un mic dejun bogat în proteine (ouă, legume proaspete, pâine din făină integrală) ajută la echilibrarea zahărului din sânge și oferă un flux constant de energie pe tot parcursul dimineții și al prânzului.
Ai deficit de fier
Un consum insuficient de produse alimentare care conțin fier crește riscul de anemie. Semnele timpurii ale deficienței de fier includ oboseală persistentă, dificultăți de respirație, amețeli, dureri de cap, creștere inexplicabilă în greutate și senzație de anxietate fără motiv. Soluția constă în introducerea în dieta ta a alimentelor bogate în fier, cum ar fi carnea slabă de vită, stridiile, lintea și spanacul, fasolea sau pătrunjelul. Dacă ești vegetarian, asociază sursele de fier cu alimente bogate în vitamina C, pentru a crește absorbția primelor.
Calitatea alimentelor și mărimea porțiilor
Consumul de alimente cu valoare nutritivă minimă te va lăsa obosit după fiecare masă. În schimb, alimentele bogate în vitamine, precum legumele și fructele, pot ajuta la creșterea nivelului de energie, chiar și după masă. Pe lângă acest aspect, consumul de porții mari de alimente nesănătoase te sleiește, pur și simplu, de energie. Nutriționiștii recomandă reducerea dimensiunilor porțiilor la mesele principale și alternarea acestora cu gustările sănătoase, astfel încât organismul nostru să poată digera cantități mai mici de mâncare. În acest fel, te vei simți și tu mai puțin obosit după ce te hrănești.
Rezerve scăzute de melatonină
Dieta noastră influențează capacitatea organismului de a produce suficientă melatonină, acel hormon al somnului care ajută la reglarea ritmului circadian. Un aport scăzut de melatonină se traduce prin dificultăți mai mari în a adormi, somn mai puțin profund și o senzație continuă de oboseală. Contracarează acest lucru adăugând în dieta ta alimente care încurajează producția de melatonină, precum bananele, ceapa, cireșele, nucile, lactatele și surse de proteine slabe precum carnea de pui sau orezul brun.
Foto: Shutterstock
Sursa: adevarul.ro