Obama revine în Kenya, într-o vizită dominată de probleme de securitate și de relația personală cu țara tatălui său
Președintele american Barack Obama sosește vineri în Kenya, cu misiunea de a întări cooperarea în materie de securitate și relațiile economice ale SUA cu această țară, însă vizita va fi dominată de legătura personală cu locul natal al tatălui său, notează Reuters, observând că, pentru kenyeni, vizita echivalează cu o întoarcere acasă a unui fiu al țării.
Kenya este un aliat crucial al Occidentului în lupta împotriva grupării islamiste somaleze Shabaab, autoarea masacrului din aprilie în care au murit 148 de persoane la o universitate de lângă granița cu Somalia.
Pe parcursul șederii în Kenya, Barack Obama va avea întâlniri private și cu membri ai familiei sale de origine, dar nu va călători în satul Kogelo, locul unde s-a născut tatăl său, au indicat oficiali de la Casa Albă. ''Așa cum oricine este curios despre moștenirea sa, vizitarea Kenyei îi oferă o ocazie de a face această legătură personală'', a comentat Valerie Jarrett, consilieră și prietenă de familie a lui Barack Obama, într-un interviu.
Președintele, care a fost în Kenya în 2006 în calitate de senator, s-a arătat dezamăgit că agenda mult mai strictă de data aceasta nu îi va permite deplasări în afara capitalei. ''Speranța mea este că vom putea transmite un mesaj că SUA sunt un partener puternic nu doar pentru Kenya, ci pentru Africa subsahariană în general'', a declarat Obama.
La Nairobi, el va prezida Summitul Antreprenorial Global, va aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor atacului cu bombă asupra ambasadei americane în 1998, și va cina cu președintele Uhuru Kenyatta. Inculparea acestuia pentru crime împotriva umanității de către Curtea Penală Internațională l-a împiedicat pe Obama să viziteze Kenya mai devreme, dar acuzațiile au fost retrase în luna martie.
Tot la Nairobi, Barack Obama va susține un discurs adresat poporului kenyan, în care este probabil să scoată evidența relația sa personală cu această țară.
Oficialii americani nu au dat detalii despre noile măsuri de cooperare în materie de securitate ce ar putea fi discutate, însă președintele Kenyatta a dezvăluit că lupta împotriva terorismului va avea un loc 'central' în discuții.
Criticii lui Obama au comparat nefavorabil realizările sale în Africa cu cele ale predecesorului său George W. Bush, al cărui program de urgență de combatere a SIDA (PEPFAR) l-a transformat într-un erou pe continent.
În replică, consilierii președintelui actual atrag atenția asupra inițiativelor sale în domeniul energiei electrice, agriculturii și comerțului, tot atâtea moșteniri solide ale mandatelor lui Barack Obama.
Tot o premieră pentru un președinte al SUA va fi și vizita acestuia în capitala etiopiană Addis Abeba, unde se va întâlni cu lideri regionali pentru a discuta despre criza din Sudanul de Sud și se va adresa Uniunii Africane. AGERPRES