Oaspeți filmați în cele mai intime momente. Industria închirierilor pe termen scurt se confruntă cu un nou fenomen

Oaspeți filmați în cele mai intime momente. Industria închirierilor pe termen scurt se confruntă cu un nou fenomen

O vacanță s-a transformat într-un coșmar pentru o femeie care a descoperit cu groază că a fost înregistrată cu camera ascunsă în timp ce se dezbrăca într-o cameră închiriată.

Camerele video sunt ascunse în pereți FOTO: Arhivă

Camerele video sunt ascunse în pereți FOTO: Arhivă

Imaginile cu femeia dezbrăcată au ajuns mai pe calculatorul unui prădător sexual care și-a spionat oaspeții timp de ani de zile. Acest incident nu este unul izolat, iar acum una dintre cele mai mari companii de închiriere de locuințe pe termen scurt din lume este acuzată că nu a făcut destul ca să își protejeze clienții, potrivit edition.cnn.com.

Airbnb, una dintre cele mai mari companii de închiriere pe termen scurt din lume, a mai văzut acest tip de scenariu. De obicei, compania încearcă să soluționeze rapid și confidențial cazurile de camere ascunse. Dar acest caz a avut o desfășurare diferită.

Un reprezentant Airbnb care a depus mărturie în cadrul unei depoziții ordonate de instanță la începutul anului trecut a oferit o imagine rară a problemei camerelor ascunse ale companiei: în ultimul deceniu, Airbnb a generat zeci de mii de bilete de asistență pentru clienți legate de dispozitivele de supraveghere.

În timpul depoziției de câteva ore, angajatul Airbnb a dezvăluit, de asemenea, că atunci când un oaspete se plânge de o cameră ascunsă, compania nu notifică aplicarea legii, nici măcar atunci când este implicat un copil. Cu toate acestea, compania poate ajunge la gazde ca parte a anchetelor interne - o măsură despre care experții în aplicarea legii spun că ar putea împiedica anchetele penale, deoarece oferă suspecților timp să distrugă dovezi.

Mii de imagini au fost recuperate de la gazdele de închirieri pe termen scurt de către forțele de ordine. Camerele ascunse amplasate în dormitoare și băi îi arată pe oaspeți în momentele lor cele mai intime - când își schimbă hainele, când sunt cu copiii lor, chiar când fac sex, conform analizei CNN a înregistrărilor judiciare și polițienești, precum și a interviurilor cu aproape două duzini de oaspeți care au găsit dispozitive de supraveghere la proprietățile de închiriere pe termen scurt sau cărora poliția le-a spus că au fost înregistrați în secret.

Victimele spun că trăiesc sub o umbră de teamă că acele momente private vor deveni subiect de internet.

"Acesta nu este numărul meu de asigurare socială sau adresa mea de e-mail. Acesta este corpul meu gol", a declarat o femeie a cărei gazdă a înregistrat-o în secret făcând sex cu soțul ei la o cabană din Texas.

Purtătorul de cuvânt al Airbnb a adăugat că "politicile de încredere și siguranță ale Airbnb conduc industria închirierilor de vacanță și includ verificarea antecedentelor gazdelor și oaspeților din SUA".

Site-ul web al companiei, de exemplu, le spune utilizatorilor că nu ar trebui să se bazeze pe verificările sale de antecedente pentru a identifica "toate condamnările penale din trecut sau înregistrările infractorilor sexuali ... sau alte semnale de alarmă".

Și chiar dacă Airbnb descoperă că un utilizator are antecedente penale, condamnările pentru "crimă, terorism, viol sau molestarea copiilor" nu sunt descalificări automate conform politicii companiei.

Vestul sălbatic

Brian Chesky era șomer când el și colegul său de cameră au venit cu ideea Airbnb în 2007, în timp ce se chinuiau să plătească chiria în San Francisco. Pentru 80 de dolari pe noapte, și-au deschis casa pentru trei călători, oferindu-le saltele pneumatice, mic dejun și Wi-Fi. Ei și-au numit start-up-ul Air Bed and Breakfast. Treisprezece ani mai târziu, compania a devenit publică în cel mai mare IPO din 2020, cu o evaluare de 47 de miliarde de dolari.

În prezent, Airbnb - a cărei valoare este mai mare decât cea a Hyatt Hotels Corporation și Marriott International la un loc - continuă să urmărească beneficiile unui lanț hotelier internațional, fără a suporta costurile sau responsabilitățile aferente.

Spre deosebire de hoteluri, Airbnb nu controlează proprietățile pe care le anunță și nu angajează personal la fața locului, cum ar fi agenți de securitate, recepționeri sau profesioniști în domeniul curățeniei. În schimb, costurile de întreținere și protecție a chiriilor pe termen scurt sunt suportate de gazde.

Și, în timp ce hotelurile pot fi considerate responsabile din punct de vedere juridic pentru oaspeții răniți pe proprietatea lor, Airbnb adesea nu este. De fapt, Airbnb a combătut în instanță o astfel de răspundere, susținând că nu are prea mult control asupra a ceea ce se întâmplă în locațiile sale, deși încasează aproximativ 17% din fiecare rezervare.

Industria închirierilor pe termen scurt, cu o valoare de miliarde de dolari, prezintă o imagine roz, cu reclame care evidențiază modul în care partajarea locuințelor îmbunătățește legătura umană și oferă spații intime și private pentru călătorii ocupați.

Cu toate acestea, criminalitatea violentă și prostituția, precum și decesele călătorilor, au adus în mod repetat Airbnb și concurenții săi în lumina reflectoarelor internaționale.

O problemă de securitate, care a rămas în mare parte necontrolată de Airbnb și de restul pieței închirierilor pe termen scurt, este reprezentată de camerele ascunse. Airbnb cunoaște această problemă de cel puțin un deceniu și și-a informat în mod repetat acționarii cu privire la aceasta în rapoartele anuale, de când compania a devenit publică.

"Eram conștienți de acest lucru, cazurile erau numeroase", a declarat un fost angajat al Airbnb, care a cerut să rămână anonim din cauza unui acord de confidențialitate încheiat cu compania. Angajatul, a cărui echipă se ocupa de probleme de siguranță și confidențialitate, a declarat că camerele ascunse erau printre principalele preocupări ale grupului.

În ciuda acestor preocupări, compania a permis ani de zile supravegherea video de către gazde în zonele comune, dacă camerele erau dezvăluite oaspeților.

Chloe LeBrument, care a călătorit în Londra, Ontario, vara trecută, împreună cu logodnicul ei, pentru a participa la un festival de muzică, a găsit o cameră ascunsă într-un încărcător în dormitorul unei camere închiriate prin Airbnb.

"Sunt sigură că sunt foarte mulți oameni care au părăsit camera fără să știe că ... au fost înregistrați", a declarat LeBrument, a cărei gazdă a fost acuzată penal de voyeurism. LeBrument a spus că s-a simțit furioasă și dezamăgită de această experiență.

"M-am simțit foarte scârbos", a spus ea.

În ianuarie, CNN a început să contacteze foști angajați ai Airbnb pentru a-i întreba despre problemele legate de camerele ascunse din cadrul industriei. La începutul lunii martie, Saturday Night Live a ironizat într-o scenetă cât de răspândită este această problemă. Puțin peste o săptămână mai târziu, compania a anunțat că va interzice toate camerele de interior începând cu 30 aprilie. Compania nu a spus nimic despre modul în care va forța gazdele să respecte regulile.

"Poți avea toate aceste reguli grozave, dar dacă nimeni nu verifică dacă regulile sunt respectate ... este încă un fel de Vest Sălbatic", a declarat avocata Bianca Zuniga-Goldwater, care reprezintă mai multe victime ale camerelor ascunse în procese împotriva Airbnb și Vrbo.

Un avocat a declarat pentru CNN că Airbnb a ajuns la o înțelegere în timpul unei convorbiri telefonice după ce i-a anunțat că va intenta un proces în numele unui oaspete care a declarat că a găsit o cameră ascunsă în camera sa la o închiriere Airbnb.

Un bărbat, care a fost înregistrat făcând sex cu soția sa la o chirie Airbnb și a primit o despăgubire financiară din partea companiei, a declarat că s-a simțit "murdar" semnând un acord de confidențialitate. "Am fost reduși la tăvere", a spus el.

David Wyzynajtys și iubita lui nu mai folosiseră niciodată Airbnb până în iulie 2021, când și-au rezervat un weekend romantic în Texas. Au găsit o proprietate izolată cu o mulțime de recenzii pozitive și o gazdă care a primit statutul de „supergazdă” din partea Airbnb. Dar când cuplul a ajuns în cabana din Comfort, Texas, și s-au pregătit de culcare, Wyzynajtys a observat ceva ce l-a îngrozit: o cameră ascunsă conectată în perete și îndreptată direct înspre pat. A fost „cel mai îngrozitor moment din viața mea”, a spus Wyzynajtys. Când poliția a percheziționat proprietatea lui A. Jay Allee, gazda cuplului pentru acea noapte, confiscând telefoane mobile, calculatoare și camere de filmat, autoritățile au descoperit peste 2.000 de imagini cu peste 30 de oaspeți care au fost filmați pe ascuns, inclusiv copii. Multe dintre victime, care au închiriat camere prin Airbnb sau Vrbo, au fost surprinse în timp ce se dezbrăcau sau făceau sex. UE a introdus anul acesta mai multe reguli privind industria închirierilor pe termen scurt, dar în SUA nu există măsuri similare. La mai puțin de 32 de kilometri de sediul Airbnb din San Francisco, o petrecere de Halloween s-a soldat cu moartea a cinci persoane în 2019, într-o proprietate închiriată din Orinda, o comunitate bogată din California. Cazul rămâne nerezolvat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii