Oamenii preferă poeziile scrise de inteligența artificială decât cele scrise de poeți reali

Oamenii preferă poeziile scrise de inteligența artificială decât cele scrise de poeți reali

Un nou studiu arată că cititorii neexperimentați în poezie preferă textele generate de AI, considerând că sunt mai clare și ușor de înțeles decât cele scrise de poeți adevărați.

Un telefon mobil

Oamenii preferă poeziile scrise de AI decât cele scrise de poeți reali Foto Shutterstock

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh a testat felul cum se raportează cititorii neexperimentați la poezii ale oamenilor reali și creații generate de inteligența artificială . Cercetătorii au prezentat participanților poezii scrise de 10 poeți faimoși în limba engleză, alături de poezii generate în stilul acelorași poeți de ChatGPT 3.5.

Potrivit The Guardian, pe parcursul testului, participanții au primit poezii de la mai mulți scriitori reali și inventați. Lista acestora cuprinde: Geoffrey Chaucer, William Shakespeare, Samuel Butler, Lord Byron, Walt Whitman, Emily Dickinson, TS Eliot, Allen Ginsberg, Sylvia Plath și Dorothea Lasky.

Rezultatele studiului arată că șansele ca o poezie scrisă de un om să fie percepută ca fiind scrisă de un om au fost cu aproximativ 75% mai mici decât șansele ca o poezie generată de AI să fie percepută ca fiind scrisă de o persoană reală. Contrar altor cercetări anterioare, participanții au caracterizat poeziile generate de AI a fi mai bune decât cele scrise de poeții adevărați.

Potrivit autorilor studiului, cititorii neexperimentați au ales poeziile generate de AI pentru că le găsesc mai directe și mai ușor de înțeles. Cercetătorii au menționat că tocmai complexitatea și caracterul enigmatic al poeziei scrise de oameni amplifică profunzimea mesajului.

În schimb, „deoarece poeziile generate de AI nu au această complexitate, ele sunt mai bune în comunicarea clară a unei imagini, a unei stări, a unei emoții sau a unei teme pentru cititorii neexperți, care poate nu au timpul sau interesul necesar pentru analiza în profunzime cerută de poeziile poeților umani,” au explicat cercetătorii.

„Deși nu am nicio îndoială că AI poate genera aproape perfect o secvență Fibonacci poetică prin inginerie inversă a operelor cunoscute, umanitatea este esența a ceea ce înseamnă o poezie. O poezie este mai mult decât un algoritm. Este semnificație, empatie, revelație, inversiune, disidență, pasiune și surpriză: poezia este ceea ce se întâmplă în spațiul dintre logică și haos”, a declarat Poeta Joelle Taylor, autoare a volumului „C+nto & Othered Poems”, câștigător al premiului TS Eliot.

Autorii studiului au spus că ar fi indicat ca guvernele să reglementeze AI în ceea ce privește transparența, tocmai pentru că există dificultăți mari ale cititorilor de a identifica textele scrise de mașini și „încrederea aparentă că AI nu va genera imitații ale experienței umane”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 E oficial că se putea mai rău, a rămas candidat Căcărău...

2 VIDEO Câtă nesimțire! / Bolojane, te-ai văzut cu sacii în căruță și-ai început să-ți arăți caracterul?

3 Iftime l-a mirosit pe Bolojan? / Prima demisie de la vârful PNL după formarea Coaliției cu PSD-UDMR și minorități

4 Voi ați citit ce scriu prestigioase publicații occidentale despre decizia CCR de anulare a prezidențialelor în România?

5 Foarte interesante amănunte...