Oamenii de știință testează medicamente pentru longevitate la câini care ar putea „extinde și viața umană”

Oamenii de știință testează medicamente pentru longevitate la câini care ar putea „extinde și viața umană”

Cercetătorii explorează medicamente pentru longevitate la câini, care ar putea contribui și la creșterea duratei de viață a oamenilor. Un start-up american dezvoltă o pastilă care ar putea oferi câinilor un an suplimentar de viață sănătoasă.

Medicamentul ar putea prelungi viața câinilor cu un an FOTO Arhivă

Medicamentul ar putea prelungi viața câinilor cu un an FOTO Arhivă

La începutul anului viitor, Loyal, un start-up biotehnologic din SUA, este încrezătoare că va aduce pe piață LOY-002, o pastilă pe bază de carne de vită care ar putea oferi câinilor un minim de un an suplimentar de viață sănătoasă, potrivit The Guardian .

Compania din San Francisco a strâns 125 de milioane de dolari prin finanțare de la firme care s-au abținut să investească în proiecte de longevitate umană din cauza decadelor pe care le-ar necesita aceste teste.

Însă Celine Halioua, fondatoare și director executiv al Loyal – care face parte din Cellular Longevity, o firmă biotehnologică care cercetează știința longevității – crede că munca lor va fi benefică și pentru oameni.

„A descoperi cum să prevenim declinul legat de vârstă la câini este un bun substitut pentru a face același lucru cu oamenii, deoarece câinii dezvoltă boli asemănătoare legate de vârstă și împărtășesc medii și obiceiuri cu noi în moduri în care șoarecii de laborator nu o fac”, a spus ea.

Beneficiile potențiale

Pastila LOY-002 își propune să atenueze și să inverseze schimbările metabolice asociate cu îmbătrânirea: reducerea fragilității prin oprirea creșterilor legate de vârstă a insulinei.

„Nu facem câinii nemuritori”, a spus Halioua. „Modul în care drogul extinde durata de viață, presupunem, este prin extinderea sănătății și astfel scurtarea ratei de îmbătrânire.”

Același obiectiv este urmărit într-un alt laborator, la aproape 900 de mile distanță, unde o echipă de cercetători academici testează cu impactul rapamicinei asupra îmbătrânirii câinilor

Rapamicina, un medicament ieftin și ușor de produs, deja utilizat frecvent ca imunosupresor pentru oameni după operațiile de transplant de organe, a demonstrat în repetate rânduri că crește durata de viață și întârzie – sau chiar inversează – multe afecțiuni legate de vârstă la șoareci.

„Cea mai bună speranță”

Deși medicamentul nu a fost aprobat pentru utilizarea în longevitate la oameni, mulți gerontologi îl consideră totuși „cea mai bună speranță” pe care o avem pentru a încetini farmacologic procesul de îmbătrânire.

Proiectul de anti-îmbătrânire a câinilor, sugerează că doze mici de rapamicină ar putea crește durata de viață a câinilor, îmbunătățind atât funcțiile cardiace cât și cele cognitive prin reglarea creșterii celulare și metabolismului.

„Studiul nostru este cu decenii înaintea oricărui lucru care a fost făcut pe oameni sau care poate fi făcut pe oameni”, a spus Daniel Promislow, biogerontolog la Universitatea din Washington și co-director al proiectului. „Ceea ce facem este echivalentul unui studiu de 40 de ani pe oameni, testând capacitatea unui medicament de a crește durata sănătoasă de viață.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? / Noi pe cine credem?

2 O nouă perdea de fum? / Sub pretextul că „ne cumpără ungurii gazul”, statul a luat două decizii surprinzătoare și periculoase

3 VIDEO „Nu avem dovezi că Putin a manipulat alegerile din România. Atenție, Rusia e acolo unde sunt banii! Iohannis nu mai are mandat”

4 „We are so back /

5 Macron, dat în vileag de Lavrov