Oamenii de știință chinezi susțin că armele-laser montate pe submarine pot distruge sateliți

Oamenii de știință chinezi susțin că armele-laser montate pe submarine pot distruge sateliți

Oamenii de știință chinezi susțin că este posibil să fie distruși sateliți, inclusiv sistemul Starlink al companiei SpaceX, folosind lasere montate pe submarine. Experții americani pun însă la îndoială fezabilitatea montării unei arme mare consumatoare de energie pe un submarin, relatează Business Insider.

Imagine ilustrativă submarin FOTO SHUTTERSTOCK

Imagine ilustrativă submarin FOTO SHUTTERSTOCK

China și alți potențiali adversari ai SUA caută modalități de a distruge sau de a degrada comunicațiile și țintirea prin satelit, care au oferit armatei americane un avantaj, iar cercetătorii de la Academia de Submarine a marinei chineze sunt încrezători că submarinele sunt răspunsul.

„Un submarin cu o armă laser în stare solidă, de clasă megawați, instalată în secțiunea sa mediană, ar putea rămâne scufundat în timp ce ridică un catarg optoelectronic" retractabil pentru a trage în sateliți, înainte de a se scufunda din nou”, potrivit publicației China Morning Post, citând studiul, care a fost publicat în revista chineză de specialitate „Command Control & Simulation”.

Cercetătorii chinezi au pus în contrast această abordare cu armele anti-sateliți actuale, care folosesc rachete de la sol pentru a lansa ceea ce este, în esență, un satelit ucigaș care își distruge prada cu ajutorul unui focos sau proiectil exploziv. Guvernul SUA a avertizat recent că și Rusia dezvoltă o armă anti-satelit cu un focos nuclear. Un laser, dimpotrivă, oferă potențialul de a trage în numeroase ținte spațiale, dar vine și cu numeroasele complexități asociate operațiunilor cu submarine.

Aceste tehnologii, care datează în anii 1950, au fost concepute pentru o epocă în care sateliții erau mari, scumpi și puțini la număr. Aceștia rămân o amenințare pentru sateliții sofisticați de spionaj și comunicații, dar apariția unor roiuri ieftine și consumabile de sateliți de comunicații, cum ar fi rețeaua comercială Starlink, a complicat enorm eforturile anti-sateliți.

„Luând ca exemplu sateliții lansați de programul Starlink, aceștia sunt numeroși, denși și de dimensiuni mici, ceea ce face rețeaua de sateliti extrem de rezistentă”, se arată în studiu. „Chiar dacă un număr semnificativ de sateliți sunt distruși, există duplicate pentru a-i înlocui. Prin urmare, folosirea rachetelor pentru a ataca astfel de sateliți este extrem de ineficientă”.

Roiurile de sateliți devin o parte crucială a războiului. Acestea au permis Ucrainei, spre exemplu, să ofere conexiune forțelor sale atunci când instalațiile existente de internet și comunicații prin satelit erau distruse. Astfel, ar fi nevoie de distrugerea sau dezactivarea a numeroși sateliți mici pe orbita joasă a Pământului.

Soluția propusă de savanții chinezi

Cercetătorii chinezi au în vedere soluția potrivit căreia flotile de submarine laser produse în masă ar putea fi expediate către oceanele din întreaga lume. Acestea ar aștepta datele de urmărire de la alte platforme non-submarine pentru a determina când un satelit țintă este deasupra sa.

„Când satelitul intră în raza atacabilă, arma laser este ridicată. Datorită limitărilor echipamentului de detectare a submarinului, alte forțe sunt necesare pentru a oferi ghidaj asupra poziției pentru ca submarinul să atace satelitul. După finalizarea atacului, submarinul se poate scufunda și aștepta următoarea misiune sau se poate întoarce în portul de origine”.

Pe lângă distrugerea sateliților, aceste submarine ar putea viza avioane sau ținte terestre, precum radarele și rafinăriile de petrol. Cercetătorii chinezi au estimat că „o armă laser modestă de 150 de kilowați pe un submarin poate deteriora echipamentul de detectare fotoelectric al unui avion anti-submarin într-o cincime de secundă, cu o rază de acțiune efectivă de peste 20 de kilometri", a relatat publicația citată „Tragerea continuă ar putea penetra și fuselajul aeronavei”.

Submarinele cu laser ar putea proteja, de asemenea , submarinele cu rachete balistice ale Chinei. „Submarinul- escortă ar putea folosi mai întâi arma laser pentru a interfera cu sau a distruge sateliții de deasupra din zona mării, făcând dificilă funcționarea sistemului de supraveghere spațial al inamicului și obținând astfel mascarea lansărilor de rachete”.

E posibilă funcționarea unui laser pe un submarin?

În 2019, Marina SUA a lansat o solicitare de cercetare pentru conectori electrici care să permită submarinelor să transfere energie – prin corpul submarinului – către un laser montat extern. Submarinele americane aveau nevoie de o sursă de energie remorcată pentru a realiza acest lucru, a explicat Marina SUA la acea vreme.

Totuși, ideea unui laser anti-satelit pe un submarin nu îi impresionează pe experții americani. „Submarinul ar trebui să fie proiectat pentru a genera mulți, mulți megawați în scopul de a alimenta un laser care țintește un obiect la circa 300-500 de km în sus, și care eliberează aproximativ 10 kilowați la țintă”, a explicat Chris Carlson, fost analist al Defense Intelligence Agency. „Asta ar necesita un volum deosebit de mare”, a subliniat el.

Submarinele ar avea, de asemenea, probleme cu țintirea. „Un submarin la adâncimea periscopului [18 metri] este orice altceva decât o platformă stabilă de tragere”, a spus Carlson. În plus, datele de țintire ar trebui să fie transmise submarinului, astfel încât acesta să poată lua o poziție de tragere atunci când satelitul se află deasupra lui.

„Comunicațiile cu un submarin scufundat sunt dificile”, a spus Carlson. „Și după ce ai alertat submarinul, va trebui să ridice un catarg cu conexiune de date către senzorul de urmărire înainte ca un laser de urmărire separat de pe submarin să poată obține ținta și să îndrepte arma laser în direcția corectă”.

„Există o mulțime de moduri prin care acest lucru să meargă prost”, a spus Carlson.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…