Oamenii de știință au descoperit o specie de ciuperci care mănâncă plastic, ceea ce ar putea ajuta la curățarea oceanelor lumii

Oamenii de știință au descoperit o specie de ciuperci care mănâncă plastic, ceea ce ar putea ajuta la curățarea oceanelor lumii

Bacteriile și ciupercile au evoluat de-a lungul timpului, iar anumite specii s-au adaptat vremurilor și pare că se hrănesc mâncând plastic.

Poluarea cu plastic a oceanelor este o problemă din ce în ce mai gravă. FOTO Arhivă

Poluarea cu plastic a oceanelor este o problemă din ce în ce mai gravă. FOTO Arhivă

Oamenii de știință din Germania au identificat un tip de ciuperci capabile să descompună plasticul , oferind o nouă armă potențială în lupta globală împotriva poluării cu plastic, scrie The Independent.

O echipă de la Institutul Leibniz de Ecologie a Apelor Dulci și Pescuit Interior din Berlin a descoperit că anumite microciuperci pot supraviețui exclusiv pe materiale plastice, degradându-le în forme mai simple.

Deși aceasta este o descoperire promițătoare, mai ales când vine vorba de combaterea poluării oceanice cu plastic , experții au avertizat că nu este o soluție salvatoare.

Cercetătorii au observat că microciupercile din Lacul Stechlin din nord-estul Germaniei pot prospera pe polimeri sintetici fără nicio altă sursă de carbon.

Această capacitate de a utiliza plasticul ca unică sursă de hrană permite ciupercilor Stechlin să degradeze plasticul mai eficient în comparație cu alte organisme care ar putea avea nevoie de nutrienți suplimentari sau surse de carbon.

Cercetătorii au spus că abilitatea ciupercilor de a descompune plasticul ar fi putut evolua ca răspuns la prezența copleșitoare a materialului sintetic în mediul lor.

Aceste ciuperci sunt deosebit de eficiente în descompunerea poliuretanului, un material comun folosit în spuma de construcție, spun cercetătorii.

Patru dintre cele 18 tulpini de ciuperci studiate de echipa Institutului Leibniz sunt deosebit de „flămânde”, ceea ce înseamnă că pot utiliza eficient materialele plastice, în special poliuretanul, a raportat Reuters.

Sunt mai puțin eficiente în descompunerea polietilenei, folosită în mod obișnuit în pungile de plastic, și a microplasticelor de la abraziunea anvelopelo r, care sunt încărcate cu aditivi de metale grele care împiedică degradarea.

Ar putea ciupercile să rezolve criza plasticului?

Deși descoperirea ciupercilor care mănâncă plastic este un pas înainte, este puțin probabil să rezolve prea repede problema poluării cu plastic.

Experții au spus că cea mai eficientă modalitate de a combate poluarea cu plastic este reducerea cantității de material care intră în mediu.

Activitatea enzimatică a ciupercilor, responsabilă pentru descompunerea plasticului, depinde în mare măsură de factori externi precum temperatura și disponibilitatea nutrienților. Acest lucru le face mai potrivite pentru medii controlate, cum ar fi stațiile de tratare a apelor uzate, mai degrabă decât pentru medii naturale.

Ele pot fi deosebit de utile în zonele în care metodele tradiționale de reciclare sunt mai puțin eficiente.

Ar trebui să încercăm cu siguranță să eliberăm cât mai puțin plastic posibil în mediu. Plasticul este fabricat din carbon fosil, iar dacă ciupercile îl descompun, nu este diferit de faptul că ardem petrol sau gaze și eliberăm CO2 în atmosferă”, a spus Hans-Peter Grossart, cercetătorul principal, pentru Reuters.

Organismele care degradează plasticul au fost subiect de interes științific de ani de zile. Până în prezent, peste 400 de specii de astfel ciuperci și bacterii au fost descoperite.

Anul trecut, un studiu publicat în Journal of Hazardous Materials de către cercetătorii de la Royal Botanic Gardens, Kew, Londra, arată că au fost descoperite 184 de ciuperci și 55 de tulpini bacteriene capabile să descompună policaprolactona, un poliester biodegradabil utilizat în mod obișnuit în producția de poliuretani.

Un exemplu binecunoscut de bacterie care mănâncă plastic este Ideonella sakaiensis, descoperită în Japonia în 2016, care poate digera tereftalatul de polietilenă, folosit în mod obișnuit în sticlele de plastic, care sunt greu de reciclat prin mijloace tradiționale.

Producția globală de plastic a crescut vertiginos de la 1,7 milioane de tone în 1950 la 400 de milioane de tone în 2022, potrivit Statista. Și, în ciuda eforturilor sporite, doar nouă la sută din deșeurile de plastic sunt reciclate la nivel mondial, informează ONU.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…