Oamenii de știință americani contrazic dezinformările legate de cutremurul de anul trecut din Iran

Oamenii de știință americani contrazic dezinformările legate de cutremurul de anul trecut din Iran

Risc Seismic

Un seism cu magnitudinea de 4,5 grade pe scala Richter, care s-a petrecut în luna octombrie 2024, și care a avut epicentrul în Iran, a creat tensiuni puternice în Orientul Mijlociu, acolo unde mai multe publicații au susținut că, în realitate, a fost vorba despre un test nuclear subteran autorizat de la Teheran.

Un nou studiu, realizat de specialiști de la Universitatea Johns Hopkins din SUA, infirmă însă această ipoteză. Cu atât mai mult, autorii studiului publicat în revista Seismica, trag un semnal de alarmă cu privire la răspândirea informațiilor false, mai ales în contextul unor tensiuni geopolitice deja existente.

Cutremurul care a avut loc la circa 216 kilometri est de Teheran, în date de 5 octombrie 2024, nu a fost unul provocat artificial, de un test nuclear. În fapt, susțin oameniii de știință din SUA, Iranul se confruntă adesea cu seisme, dat fiind faptul că se află într-o zonă extrem de activă din acest punct de vedere, situată la convergența plăcilor tectonice eurasitcă și arabică.

După ce au analizat datele oferite de stațiile de monitorizare a activității seismice, aceștia au concluzionat că mișcarea tectonică a fost produsă strict din cauze naturale.

„Undele seismice se propagă în jurul planetei iar informațiile pe care le oferă ne pot da indicații cu privire la originea și motivele pentru care se produce un seism. În cazul de față, este cert vorba despre mișcarea plăcilor tectonice. Testele nucleare poartă o cu totul altă semnătură, una explozivă”, au subliniat autorii studiului.

Dezinformarea a început la numai 17 minute după producerea seismului

La puțin peste un sfert de oră după ce seismul a avut loc, primele postări de pe platforma X, fostă Twitter, au început să pomenească despre un test nuclear al Iranului. În numai câteva ore, tăvălugul dezinformării căpătase proporții uriașe, iar știrea a ajuns în paginile mai multor publicații din toată lumea, inclusiv din SUA, Franța, Marea Britanie, Israel sau Pakistan.

Cele mai multe dezinfomări par să fi venit de pe conturi asociate cu Rusia, au adăugat cercetătorii americani.

Oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins susțin că propagarea dezinformărilor în astfel de cazuri poate fi stopată numai printr-o colaborare strânsă în rândul comunității științifice dar și printr-un parteneriat pe care diferitele centre de cercetare din lume le pot încheia cu platformele de social media.

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Au apărut primele stenograme din dosarul „generalului Cash” / Colonelul Bogdan Vasile ar fi fi murit în perioada în care a fost supus presiunilor de că…

2 Generalul Zisu ar avea un hotel în construcție pe litoral împreună cu șefa Spitalului Militar

3 VIDEO „Zburătorul Nordis” Ciolacu, cu hanorac Loro Piana de 4.000 de euro ca să dea pisica jos de pe gardul vilei de protocol în care stă în Dorobanți

4 VIDEO Începe circoteca?

5 Sursă din sistem / „Ceea ce a apărut public din dosarul generalului Zisu reprezintă 5% din ce a făcut el”