Oameni buni, în ce țară trăim?/Firme și persoane din cercul de interese al lui Sebastian Ghiță, trimise în judecată de Parchetul European pentru o fraudă de 9,5 milioane de euro!

Oameni buni, în ce țară trăim?/Firme și persoane din cercul de interese al lui Sebastian Ghiță, trimise în judecată de Parchetul European pentru o fraudă de 9,5 milioane de euro!

În urmă cu două zile, mai mulți firme și persoane din cercul de interese al omului de afaceri Sebastian Ghiță au fost trimise în judecată de Parchetul European, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul București. Procurorii europeni acuză șase persoane fizice și șase firme de fraudarea unor proiecte din domeniul IT finanțate din fonduri europene.

Cu puțin timp înainte, G4Media.ro dezvăluise implicarea a două dintre aceste persoane în al proiect IT, derulat de Autoritatea pentru Digitalizarea României din fonduri PNRR: Cloud-ul guvernamental al României.

Conform portalului instanțelor de judecată , inculpații persoane fizice sunt Mihaela Cosmi, Cătălin Alin Vasile, Minel Popescu, Tiberiu George Croitoru, Răzvan Iulian Băicoianu și Mihaela Elena Culcescu, existând și șase firme cu această calitate – Cymbiot Solutions, RS Next Technologies, Ars Industrial, Binbox Global Services, Itology Tech și Business Service Consult International.

Parte civilă în dosar s-a constituit Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Inculpații sunt acuzaţi de fraudă sau complicitate la fraudă prin utilizarea de documente false şi spălare de bani. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii ar putea primi pedepse cu închisoarea cuprinse între trei şi zece ani şi şase luni. Companiile riscă confiscarea activelor şi o amendă de până la 422.000 euro, la care se pot adăuga sancţiuni suplimentare.

Un comunicat transmis joi de Parchetul European legat de acest dosar a dezvăluit că ancheta care a dus la trimiterea în judecată a inculpaților a descoperit că aceștia au produs o fraudă în valoare de 9,5 milioane de euro care implică proiecte IT, finanţate de UE. În cadrul acestui dosar s-au făcut verificări şi în Cipru, Cehia, Monaco, Statele Unite şi Ucraina.

”În cauză sunt trei proiecte IT pentru dezvoltarea de soluţii software inovatoare, finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Pe baza probelor adunate în timpul anchetei, în perioada 2019-2022, beneficiarii proiectelor au prezentat autorităţii de management din România care supraveghează fondurile UE documente false, aparent emise de furnizori, pentru achiziţionarea de bunuri şi prestarea de servicii. Se înţelege că, în unele cazuri, documentele respective implicau operaţiuni comerciale fictive, pentru a obţine în mod necuvenit fonduri de aproximativ 9,5 milioane euro (47.940.498,03 RON) din bugetul UE”, a transmis Parchetul European.

Procurorii au mai relatat că sumele primite ilegal au fost apoi transferate în conturile bancare ale presupuselor societăţi furnizoare, iar societăţile internaţionale au fost utilizate în scopuri care nu aveau legătură cu proiectele.

”Au fost desfăşurate activităţi de strângere de probe în mai multe ţări, printre care Cipru, Cehia şi Malta, în conformitate cu dispoziţiile articolului 31 din Regulamentul EPPO, care permit anchete transfrontaliere mai rapide. În conformitate cu aceste dispoziţii, procurorii delegaţi europeni ai EPPO pot solicita colegilor lor din alte state membre participante să întreprindă măsuri specifice de investigare, într-un mod mai rapid şi mai cuprinzător decât prin metodele tradiţionale de cooperare judiciară. În plus, prin intermediul cooperării internaţionale, au fost efectuate măsuri de investigare şi în Monaco, Statele Unite şi Ucraina”, au mai precizat procurorii.

Despre Tiberiu George Croitoru, Mihaela Elena Culcescu și Binbox Glocal Services, G4Media.ro a dezvăluit zilele trecute că sunt implicați în licitații de sute de milioane de lei organizate de Autoritatea pentru Digitalizarea României pentru implementarea Cloud-ului guvernamental al României – un proiect de importanță strategică care a presupus, în primă fază, instalarea unor echipamente de infrastructură într-un centru dedicat, supravegheat de Serviciul de Telecomunicații Speciale și amplasat în comuna brașoveană Cristian.

Având puternice legături cu Sebastian Ghiță, om de afaceri fugit în Serbia, la finalul lui 2016, în momentul în care era pe punctul de a fi arestat, grupul a făcut parte din asocieri care au semnat contracte de 415 milioane de lei pentru implementarea Cloud-ului, iar în acest moment participă, cu două oferte diferite, la licitația aceleiași Autorități, cu același scop și o valoare maximă de 743 de milioane de lei. Astfel, una dintre oferte este depusă, alături de Vodafone, de societatea Altitude Solution înființată în decembrie 2024 de fratele Mihaelei Elena Culcescu, în timp ce din altă asociere, în calitate de subcontractant, face parte Binbox Global Services a lui Croitoru, un fost angajat al firmelor familiei Ghiță.

G4Media.ro a mai arătat că la vârful Autorității se află persoane apropiate de interesele lui Sebastian Ghiță – surse politice au susținut, în 2021, că președintele Dragoș Cristian Vlad ar fi fost fost propulsat în această funcție în contextul organizării licitațiilor pentru Cloud – o afacere totală de 2,7 miliarde lei. În același timp, secretarul general Dragoș Cosmin Niculescu a fost angajat, între 2012 și 2014, la două firme din siajul grupului Ghiță, una aparținând Mihaelei Elena Culcescu, inculpată acum în dosarul Parchetului European.

În articolele G4Media.ro apărea și numele altui inculpat din acest dosar – Răzvan Iulian Băicoianu, un apropiat al lui Sebastian Ghiță care a primit, în 2022, din partea Loteriei Române, instituție condusă de Ionuț Valeriu Andrei, contra unui comision, un contract pentru o platformă care să permită jucătorilor să joace bilete online, potrivit Europa Liberă .

Și alți inculpați din ancheta Parchetului European au avut în trecut legături documentate cu Ghiță: în 2016, an electoral, Minel Popescu a împrumutat cu suma de 210.000 lei Partidul României Unite al cărui membru era Sebastian Ghiță.

De remarcat că firma Cymbiot Solutions, inculpată în dosar, a fost înființată în 2017 de inculpata Mihaela Cosmi și de fostul șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale din perioada 2005-2017, generalul (r) Marcel Opriș. Opriș și-a cedat însă părțile sociale unei alte persone în anul 2018.


Citește și:

populare
astăzi

1 În definitiv, asta este România reală, oameni buni... Este primul dosar investigat în România de EPPO / Kovesi...

2 Așa o fi?

3 Știați că Peter Navarro, consilierul lui Trump care a declanșat haosul tarifelor, nu are studii în economie și a fost găsit pe internet de soțul Ivank…

4 „Nu mai e în cercurile lui Trump”

5 Întâmplarea asta spune multe despre cum îi văd americanii pe europeni...