Oameni buni, ăsta e NEBUN! Toader, declarații DEMENTE la Antena3! Practic, a anunțat MOARTEA Justiției!
Oameni buni, ăsta e NEBUN! Toader, declarații DEMENTE la Antena3! Practic, a anunțat MOARTEA Justiției! Tudorel Toader: Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională în privința constituirii completurilor de 3 judecători. Voi propune OUG pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 „probabil în termen scurt“. Darius Vâlcov a fost condamnat la pușcărie de un complet de trei judecători.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a lansat, luni seara, la Antena 3, un atac asupra constituirii și a completurilor de 3 judecători de la înalte curte. El a spus că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională în acest sens sau o persoană aflată în procedura de judecată poate ridica excepție de neconstituționalitate, relatează G4Media.ro .
Toader a anunțat și că va propune „probabil în termen scurt“ ordonanța de urgență pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători de la înalta curte în perioada 2014-2018. În privința protocoalelor dintre parchete și SRI, el a spus că este așteptată publicarea deciziei Curții Constituționale (CCR).
Tudorel Toader pledează pentru redefinirea abuzului în serviciu în Codul Penal și speră că Parlamentul va face acest lucru în legea aflată în dezbatere legislativă.
Declarațiile ministrului Justiției despre completurile de 3:
- Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională și cei care mai sunt în curs de judecată sau în căi de atac pot ridica în fața instanței de judecată excepții de neconstituționalitate.
- CCR se poate pronunța la sesizarea Avocatului Poporului, ori la o excepție ridicată de o parte.
Despre OUG pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5:
- Cineva a spus în spațiul public și fiecare spune ce știe, ce vrea în numele libertății de informare, chiar dacă dezinformăm uneori (…) CEDO spunea că nu e o problemă că unul nu e ales aleatoriu, dar noi avem sute și sute de cazuri care au devenit regulă. CEDO spune că statul are obligația să ia măsuri pentru buna funcționare.
- La Ministerul Justiției nu se dau ordonanțe, la Ministerul Justiției se pot elabora proiecte, propuse prim-ministrului.
- Unii invocă pe bună dreptate un principiu general: stabilitatea raporturilor juridice într-un stat de drept. Noi am parcurs 4 ani când statul de drept a fost pus sub semnul întrebării. Nimeni nu spune: respectă stabilitatea unui raport juridic nelegal soluționat sau de către un complet nelegal constituit. Există decizii ale CJUE, care spune că în numele statului și al Constituției nu poți încălca drepturile fundamentale: dreptul la un proces echitabil.
- Soluția se referă la hotărârile rămase definitive pronunțate de completuri nelegal constituite – se referă la cei condamnați, dar și la cei achitați.
- Soluția e OUG. Nu am făcut propunerea. O voi face, probabil în termen scurt.
Despre OUG pe tema protocoalelor:
- Eu înțeleg graba si dorința unora de a reglementa cât mai repede, dar trebuie să avem în vedere ca soluțiile pe care le promovăm să fie constituționale.
- Sunt mai multe variante, dar decizia CCR nu e publicată, deci nu avem motivarea și nu știm argumentele, contraargumentele, ca să le depășim. De aceea, vizavi de protocoale rămânem în așteptare.
- Chiar dacă decizia este de admitere, este o regulă, un principiu constituțional, care spune că e obligatoriu dispozitivul, dar sunt obligatorii și constiderentele care îl susțin, pe care astăzi nu le avem.
Alte declarații:
- Întrebat dacă se constată abateri de la lege, cine e împuternicit să ia măsuri: În tot cazul, nu ministrul Justiției e cel care ia măsuri. Avem Inspecția Judiciară (IJ), secția de procurori de la care nu avem mari așteptări, avem plenul CSM și această Secție specială (…)
- Întrebat dacă Secția specială de anchetare a magistraților nu ar trebui să se transforme într-un parchet: Discuția continuă. Până la operaționalizarea secției au fost piedici pentru punerea în funcțiune. (…) Au venit la mine personal procurori din secție, care spuneau că ni s-au dat asigurări că avem toată logistica – grefier, telefon, aparatură – și n-avem nimic. Procurorul general a și declarat la CSM: noi suntem pregătiți cu tot ce e necesar pentru funcționarea secției.
Toader, despre revocarea procurorului general: Nu există altă cale de urmat decât sesizarea Curții Constituționale. Decizia o ia doamna prim-ministru
Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni seara, la Antena 3, că, în privința solicitării sale privind revocarea procurorului general, Augustin Lazăr, căreia președintele Klaus Iohannis nu i-a dat curs, nu există altă cale de urmat decât sesizarea Curții Constituționale. Toader a subliniat că decizia o ia premierul Dăncilă.
Declarațiile lui Tudorel Toader:
- Eu mențin toate argumentele din raportul de evaluare a procurorului general.
- Cred că azi argumentele sunt mai convingătoare, mai puternice decât la momentul prezentării raportului de evaluare.
- Decizia CCR 358 referitoare la Kovesi e absolut valabilă la indigo și cu evaluarea procurorului general. Și unul și altul au avut temeiul juridic de evaluare din legile justiției, ambele evaluări s-au raportat la articolul 32 din Constituție, în mare parte și faptele, actele reținute în sarcina celor doi sunt asemănătoare.
- Faptul că președintele a refuzat până în prezent revocarea procurorului general cade în sarcina domniei sale. Procurorul general a învățat ceva din experiența fostei șefe DNA și a zis: dacă președintele poate să refuze nominalizarea pe oportunitate, dacă poate refuza revocarea pe motive de legalitate, atunci a căutat motive de legalitate ca să amâne revocarea. E o tragere de timp.
- Întrebat dacă trebuie mers la Curtea Constituțională (CCR): Încă nu-i târziu. A solicitat instanței de contencios administrativ să constate nelegalitatea raportului de evaluare. (…) Evaluarea nu are valențele unui act juridic. (…)
- O sancțiune juridică gen amendă, gen pedeapsă nu există. există o sancțiune politică și alegătorul va avea ocazia să se exprime la alegerile care urmează. pe de altă parte, există posibilitatea sesizării CCR, practic de a o sesiza din nou cu o dezlegare pe care în mod firesc o cunoaștem. eu dacă azi aș mai fi judecător și aș avea de dată recentă o decizie pe o speță similară, nu reconsider jurisprudența în juma de an
- Eu nu pot sesiza CCR, doar dna prim-ministru. decizia de sesizare sau nu a instanței de contencios constituțional are natură politică, decizie pe care nu o iau eu, o ia dna prim-ministru
- Nu există altă cale de urmat.
Tudorel Toader spunea și în urmă cu trei săptămâni că va fi sesizată Curtea Constituțională.