O vastă rețea de ape sărate a fost descoperită sub stratul de gheață din Antarctica
O vastă rețea de ape sărate pline de viață se află sub solurile înghețate din Dry Valleys din Antarctica, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications, informează International Business Times UK. Descoperirea a fost făcută în timp ce era studiată cascada Blood Falls, pata de un roșu sângeriu de pe o proeminență a Ghețarului Taylor, când echipa de cercetători a dat de apă sărată în lumea subglaciară.
Apa lichidă de sub solul înghețat din Taylor Valley se întinde pe cel puțin 12 km de la coastă spre interior și leagă lacurile împrăștiate pe această vale. Această apă subglaciară este de două ori mai sărată decât apa marină, au precizat oamenii de știință.
Regiunea Dry Valleys este în mare parte neacoperită de gheață, cu excepția câtorva ghețari izolați, menționează Live Science.
Cascada Blood Falls care se revărsa în Lacul Bonney din cea mai sudică dintre cele mai mari trei văi din Dry Valleys, reprezintă o rețea hidrologică mult mai mare, după cum s-a demonstrat. Culoarea roșiatică a fost atribuită vieții microbiene din mediul acvatic.
"Am învățat atât de multe despre văile uscate din Antarctica doar uitându-ne la această curiozitate", a spus autorul studiului Jill Mikucki, microbiolog la Universitatea din Tennessee, Knoxville. "Blood Falls nu este doar o anomalie, este o poartă spre această lume subglaciară."
Nu se cunoaște cu exactitate cum s-a transformat apa într-una cu o atât de mare salinitate. Ar putea fi din cauza congelării și evaporării lacurilor mai mari, care umpleau cândva această vale, sau saramura ar putea să fi rămas din apa oceanului care a inundat cândva canioanele înainte de a se retrage.
Pentru a detecta apa sarată, echipa a folosit un senzor electromagnetic aeropurtat în Taylor Valley care creează un câmp magnetic pentru a culege diferențele de conductivitate din pamânt la o adâncime de aproximativ 1.000 de picioare (304,8 metri).
Ce este interesant pentru cercetatori este că văile uscate sunt similare cu cele găsite pe Marte, ceea ce înseamnă că ape subterane sărate s-ar fi putut forma și pe Planeta Roșie dovedind că poate exista apă lichidă și într-un mediu uscat, mai scrie International Business Times UK. AGERPRES