O treime dintre locuitorii din Spania se plâng de numărul mare de turiști străini. „Orașul meu mi-a fost furat și nu-l voi primi înapoi”

O treime dintre locuitorii din Spania se plâng de numărul mare de turiști străini. „Orașul meu mi-a fost furat și nu-l voi primi înapoi”

O treime dintre locuitorii din Spania consideră că zona în care locuiesc are în prezent prea mulți vizitatori internaționali, potrivit unui sondaj. Acesta a arătat că majoritatea cetățenilor din Europa simpatizează cu protestele împotriva turismului excesiv și sprijină măsurile de combatere a acestuia.

Orașul Barcelona este înțesat de turiști FOTO: arhivă

Orașul Barcelona este înțesat de turiști FOTO: arhivă

Sondajul YouGov vine după o vară de demonstrații și avertismente urgente împotriva impactului turismului de masă, de la Santorini la Insulele Canare, și măsuri menite să îl reducă, anunțate de la Cinque Terre la Amsterdam, potrivit theguardian.com.

Sondajele efectuate în Danemarca, Franța, Germania, Italia, Spania, Suedia și Regatul Unit au arătat că Spania este țara care se simte cel mai puternic în legătură cu acest fenomen, 32% dintre respondenți afirmând că acum sunt prea mulți turiști străini în zona lor. 48% dintre respondenți au declarat că acest procent a crescut în Catalonia, regiunea care include Barcelona, cu o populație de 1,6 milioane de locuitori, unde vin aproximativ 32 de milioane de vizitatori anual și despre care un editorialist local a spus luna trecută: „Orașul meu mi-a fost furat și nu-l voi primi înapoi”.

Cu un procent de 28%, Spania a fost, de asemenea, țara în care respondenții au fost cei mai predispuși să aibă o părere negativă despre turiștii internaționali. Ambele cifre au fost semnificativ mai ridicate decât în alte țări, deși minorități semnificative din unele țări au împărtășit aceleași opinii.

În Franța, 18% dintre persoanele intervievate au declarat că au impresia că sunt prea mulți turiști internaționali acolo unde locuiesc, iar 16% au spus că au o părere proastă despre vizitatorii străini. Cifrele corespunzătoare în Italia au fost de 16% și 11%, iar în Germania de 13% și 14%.

De asemenea, locuitorii din Spania sunt mai fermi decât alții în ceea ce privește sectorul închirierilor pe termen scurt pentru vacanțe, care este acuzat în general că elimină locuințe de pe piața rezidențială locală și că umflă chiriile până la un punct pe care mulți locuitori nu și-l pot permite.

Barcelona va interzice închirierea apartamentelor către turişti

În luna iulie, guvernul spaniol a anunțat o reprimare a închirierilor de vacanță pe termen scurt, angajându-se să verifice dacă anunțurile de pe platforme precum Airbnb și Booking.com au licențe, în timp ce consiliul municipal din Barcelona își propune să interzică toate apartamentele de vacanță până în 2029.

Sondajul a arătat că mai mult de o treime dintre spanioli (37%) consideră că sectorul închirierilor pentru vacanțe aduce mai multe prejudicii decât beneficii, iar 45% au declarat că au o părere negativă despre acesta, o opinie împărtășită de minorități mai mici, dar semnificative, în alte țări.

În Regatul Unit, 33% aveau o părere nefavorabilă despre acest sector, urmați de 30% în Italia, 28% în Franța, 24% în Danemarca și 21% în Germania. Părerile despre industria hotelieră au fost în mare parte favorabile în toate țările intervievate, între 69% și 73%.

Franța (47%) și Germania (45%) au avut cele mai puternice opinii negative cu privire la un alt sector controversat, industria croazierelor, în timp ce în Spania (20%) și Italia (19%), unde Barcelona și Veneția au luat măsuri pentru a descuraja navele de croazieră, opiniile au fost mai puțin nefavorabile.

În general, europenii au sprijinit preocupările militanților împotriva turismului excesiv, cu majorități considerabile în fiecare țară care au declarat că simpatizează „foarte mult” sau „destul de mult” cu locuitorii din destinațiile turistice populare care protestează.

Cel mai ridicat nivel de sprijin a fost din nou în Spania, cu 66%, urmată de Franța, Germania și Suedia (toate cu 65%), apoi Danemarca (63%), Regatul Unit (57%) și Italia (53%). În ceea ce privește răspunsurile autorităților, sondajul a arătat, de asemenea, un sprijin public larg.

Controlul numărului de turiști este un exercițiu de echilibru dificil pentru autoritățile naționale, orășenești și locale, fiind necesar să se ajungă la compromisuri între veniturile și locurile de muncă adesea vitale generate de vizitatorii internaționali și calitatea vieții rezidenților.

Orașe precum Amsterdam, Paris, Sevilla și Veneția, atracții turistice de top precum Hagia Sophia din Istanbul și Acropole din Atena, precum și situri de o frumusețe naturală precum Calanques din Marsilia au adoptat toate măsuri recente pentru a reduce turismul excesiv.

Strategiile includ reglementarea sau reducerea numărului de vizitatori prin creșterea taxelor turistice, introducerea de taxe de intrare, sisteme de sloturi orare sau sisteme de rezervare în avans sau lansarea de campanii de informare în masă menite să reducă numărul de vizitatori.

Cea mai populară - și susținută de majorități cuprinse între 57% și 76% în fiecare țară intervievată - a fost cerința de a rezerva în avans intrarea la siturile populare, o politică adoptată la atracții precum Colosseumul din Roma și Luvrul din Paris.

Cel puțin jumătate (50-62%) dintre respondenții din fiecare țară au declarat că ar susține, de asemenea, limitarea numărului de turiști care pot avea acces în orașe sau destinații populare, o măsură introdusă la Acropolele din Atena - și pe o mică insulă din Bretania.

Autoritățile din Amsterdam vor un oraș locuibil

Respondenții din toate cele șapte țări au fost, de asemenea, în mare parte în favoarea (între 46% și 58%) interzicerii construirii de noi hoteluri în orașele populare, o măsură pe care Amsterdamul a anunțat-o la începutul acestui an, spunând că trebuie „să mențină orașul locuibil”.

Mai puțin populare, deși încă susținute de mulți în unele țări, au fost taxele „turistice” pentru intrarea în orașele supraaglomerate; interzicerea închirierii proprietăților rezidențiale ca locuințe de vacanță; și interzicerea vizitatorilor care nu rămân cel puțin o noapte.

„Nivelurile ridicate de turiști internaționali au reprezentat o provocare persistentă pentru orașele din Europa”, a declarat Eva Satkute Stewart, șefa globală a departamentului de călătorii și turism al YouGov, problemele fiind «deosebit de acute în Spania, ceea ce se reflectă în datele noastre».

Excesul de turism a declanșat îngrijorări cu privire la creșterea costurilor de trai, a prețurilor locuințelor și la erodarea identității culturale, a declarat Stewart, „deși localnicii recunosc și beneficiile, cum ar fi crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea infrastructurii”.

Din ce în ce mai mult, a spus ea, locuitorii din orașele mari solicită reglementări mai stricte privind locuințele turistice, în timp ce orașele de mărime medie promovează turismul în afara sezonului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin

2 Cea mai nouă teorie a conspirației după alegerea lui Donald Trump

3 VIDEO Carnagiu în China...

4 „Trebuie să demonstrez că nu sunt terorist” / Tudor Chirilă, în conflict cu ING

5 O chestie de context care trebuie reținută, totuși