O treime dintre francezi sunt de acord cu ideile FN, peste jumătate îl consideră un pericol pentru democrație
O treime dintre francezi se declară de acord cu ideile Frontului Național (extrema dreaptă), a cărui imagine înregistrează însă o ușoară degradare în rândul electoratului, indică un sondaj de opinie realizat de institutul Kantar Sofres-Onepoint pentru cotidianul Le Monde și Franceinfo, preluat marți de Reuters.
Totodată, 19% din cei intervievați afirmă că vor ca Marine Le Pen — plasată constant pe primul loc în intențiile de vot în primul tur de scrutin prezidențial, însă dată perdantă în turul decisiv — să câștige cursa pentru Palatul Elysee.
Dacă în anii 1980 și până în 2002, în medie 70% dintre francezi considerau FN un pericol pentru democrație, această apreciere foarte negativă s-a redus puternic în deceniul următor: în 2013, la doi ani după preluarea președinției Frontului de către Marine Le Pen, 47% dintre francezi vedeau în acest partid un pericol pentru democrație, tot 47% fiind de opinie contrară.
În pofida eforturilor depuse de Marine Le Pen în ultimii ani pentru a normaliza imaginea FN, procentul celor care îl consideră un pericol pentru democrație a crescut constant, la 56% în 2016 și la 58% în prezent. Îngrijorarea este mai prezentă în rândul femeilor (62 %), al persoanelor de peste 65 de ani (63 %), al funcționarilor (69 %) și al celor cu diplome universitare (68 %).
O altă cifră arată că votul în favoarea Frontului Național este departe de a se fi banalizat. Aproape doi francezi din trei (64 %, în creștere cu două procente față de 2016) susțin că nu au votat niciodată pentru acest partid. La polul opus, 17% declară că au votat deja pentru FN și că vor repeta gestul, în timp ce 12% (+ 3) declară că nu au votat până acum pentru extrema dreaptă, dar intenționează să o facă în acest an, și doar 3% spun că au votat pentru FN, dar nu o vor mai face.
Aceeași anchetă arată că punctele cheie ale platformei FN nu au câștigat în atractivitate în ultimii ani. Numai 22% dintre respondenți vor ca Franța să renunțe la moneda euro, față de 34% în 2011, primul an când sondajul a inclus această întrebare.
De asemenea, numai 21% sunt favorabili ideii ca francezii să aibă prioritate la angajare în fața cetățenilor străini rezidenți în această țară, un nivel rămas aproape nemodificat în anii din urmă.
Sondajul a fost întreprins în perioada 23-27 februarie, pe un eșantion național reprezentativ de 1.006 persoane.
AGERPRES