„O structură de tip piramidal, ce poate fi controlată de cei aflați în vârf”/Dezvăluirile unei foste judecătoare despre sistemul judiciar

„O structură de tip piramidal, ce poate fi controlată de cei aflați în vârf”/Dezvăluirile unei foste judecătoare despre sistemul judiciar

Fosta judecătoare Andrea Chiș, membră a Consiliului Superior al Magistraturii în intervalul 2017-2023, a elaborat un studiu complex, intitulat “Folosirea (in) adecvată a puterii în sistemul judiciar din România”, publicat în în revista Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C Brătianu” al Academiei Române.

Andrea Chiș arată pe parcursul analizei întinse pe 34 de pagini că, „într-un singur deceniu, echilibrul dintre puteri a fost zdruncinat și, din anul 2017, asistăm la un atac sistematic asupra independenței sistemului judiciar în toate componentele sale, de la independența judecătorului și a procurorului individual, la cea a instanțelor și a parchetelor”.

Autorul mai arată că în acești ani au fost inventate scenarii pentru a controla cariera oricărui magistrat din țară.

„În România, au fost create și implementate scenarii pe termen scurt, mediu și lung de reconfigurare a sistemului judiciar într-o structură piramidală, care să permită controlul absolut asupra carierei fiecărui judecător și procuror, control care poate fi utilizat pentru a promova anumite persoane în defavoarea altora sau pentru a sancționa anumite persoane și pe altele nu, pentru comportamente similare, în funcție de felul în care răspund sau nu la comenzi, atunci când este cazul”, se arată în studiul lui Chiș, care poate fi lecturat integral .

Autoarea relevă că opoziția a peste 3.700 de magistrați, reprezentând peste 50% din totalul posturilor ocupate în România, la presupusa reformă benefică a justiției din 2028 i-a costat pe aceștia: "a avut efect asupra carierelor semnatarilor (n.r. - a petiției contra reformei legilor justiției, fie blocându-le posibilitatea promovării, fie prin încercarea de atragere a răspunderii disciplinare".

Concluzia este că „sistemul judiciar din România a devenit (…) o structură de tip piramidal, ce poate fi controlată de cei aflați în vârf, adică de o mână de judecători și procurori, în mâinile cărora se află cariera fiecărui judecător și procuror din România”.

„Această mare putere poate fi folosită într-un mod adecvat sau inadecvat. Titlul studiului sugerează o concluzie personală: puterea aceasta mare a fost și mai poate fi folosită inadecvat. Cu o mare putere vine sau ar trebui să vină și o mare responsabilitate.

Cu toate acestea, tragerea la răspundere a celor care folosesc inadecvat, abuziv, o astfel de putere este foarte dificil de realizat în România, în circumstanțele actuale, se arată în studiul lui Chiș, publicat în revista Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C Brătianu” al Academiei Române.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…