O știre din Japonia care dă fiori...
Cea mai mare închisoare pentru femei din Japonia reflectă pe deplin îmbătrânirea societății din afară, iar problema generalizată a singurătății despre care gardienii spun că este atât de acută pentru unii prizonieri în vârstă, încât ar prefera să rămână închiși, scrie CNN.
Aici camerele sunt pline de rezidenți în vârstă, cu mâinile încrețite și spatele îndoit. Se amestecă încet pe coridoare, unii folosindu-se de plimbări. Lucrătorii îi ajută să se scalde, să mănânce, să meargă și să-și ia medicamentele. Dar acesta nu este un azil de bătrâni.
„Există chiar și oameni care spun că vor plăti 20.000 sau 30.000 de yeni (130-190 dolari – circa 900 de lei) pe lună (dacă pot) locui aici pentru totdeauna”, a spus Takayoshi Shiranaga, un ofițer la închisoarea de femei Tochigi, situată la nord de Tokyo.
Jurnaliștii au vorbit cu Akiyo, o deținutp de 81 de ani, cu părul scurt și gri și mâinile punctate cu pete de vârstă, care este închisă pentru că a furat mâncare.
„Sunt oameni foarte buni în această închisoare”, a spus Akiyo. „Poate că această viață este cea mai stabilă pentru mine.”
Femeile din Tochigi locuiesc în spatele gratiilor și trebuie să lucreze în fabricile închisorii, dar asta le convine unora foarte bine. Înăuntru ei primesc mese regulate, asistență medicală gratuită și îngrijire pentru bătrâni – împreună cu compania care le lipsește în exterior.
Akiyo cunoaște prea bine povara izolării și a sărăciei. Aceasta este a doua ei perioadă în închisoare, după ce a fost anterior închisă la 60 de ani pentru furtul de mâncare.
Cu puțin sprijin venit din partea familiei, lui Akiyo încetase să-i pese de viitor sau de ce s-ar întâmpla cu ea. Fiul ei în vârstă de 43 de ani, care a locuit cu ea înainte de a fi închisă, îi spunea adesea: „Aș vrea să pleci”.
Cea mai des întâlnită infracțiune
Furtul este de departe cea mai frecventă infracțiune comisă de deținuții în vârstă, în special în rândul femeilor. În 2022, peste 80% dintre deținutele în vârstă din întreaga țară erau în închisoare pentru furt, potrivit cifrelor guvernamentale.
Unii o fac pentru supraviețuire – 20% dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani din Japonia trăiesc în sărăcie, conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), comparativ cu o medie de 14,2% în cele 38 de țări membre ale organizației. Altele o fac pentru că le-a rămas atât de puțin pe exterior.
„Sunt oameni care vin aici pentru că este frig sau pentru că le este foame”, a spus Shiranaga, gardianul închisorii.
Cei care se îmbolnăvesc „pot primi tratament medical gratuit în timp ce sunt în închisoare, dar odată ce pleacă, trebuie să plătească singuri, așa că unii vor să rămână aici cât mai mult posibil”.
Populația în vârstă crește atât de repede încât Japonia va avea nevoie de 2,72 milioane de lucrători de îngrijire până în 2040, potrivit guvernului – care acum se străduiește să încurajeze mai mulți oameni să intre în industrie și să importe muncitori străini pentru a umple golurile.