O știre deloc oarecare din Germania...

O știre deloc oarecare din Germania...

Germanii laici sunt mai numeroși decât creștinii, pentru prima dată. Conform unui studiu sociologic, numărul celor nereligioși din Germania depășește pentru prima dată numărul celor înregistrați ca fiind catolici sau protestanți, relatează The Times .

Din 83 de milioane de germani, 38 de milioane sunt membri ai uneia dintre cele mai mari două biserici, în timp ce 39 de milioane sunt konfessionslos - cei care nu respectă nicio religie.

Restul aderă la alte credințe sau confesiuni. De departe, cea mai mare dintre acestea este islamul, care are aproximativ 3,3 milioane de adepți practicanți, deși alte aproximativ 2 milioane sunt considerate a fi musulmani „din punct de vedere cultural”.

Descoperirile marchează un punct de cotitură simbolic în cea mai populată țară din Europa și locul de naștere al lui Martin Luther, figura fundamentală a Reformei protestante.

În ultimele decenii, numeroase sondaje au arătat că Germania are încă o proporție relativ ridicată de creștini autoproclamați în raport cu standardele vest-europene.

În 2020, un mare sondaj la nivel european a arătat că 59% din populația germană se considera creștină. Această cifră era semnificativ mai mare decât în Regatul Unit și Franța, deși puțin mai mică decât media europeană și cu doar șase puncte procentuale în urma proporției din Spania.

Cel mai recent studiu, realizat de Grupul de cercetare privind ideologiile din Germania, un proiect umanist, a estimat că ponderea persoanelor laice din țară a crescut de peste două ori de la reunificarea Germaniei în 1990, de la 22 la 47%.

S-a constatat că alți 24% sunt catolici și 21% sunt membri ai celei mai mari organizații protestante, Biserica Evanghelică din Germania.

În ultimii ani, ambele au avut o „hemoragie” de credincioși. Acest lucru se datorează în parte faptului că societatea tinde în general spre laicizare, în special în rândul tinerilor. De asemenea, încrederea în ambele instituții a fost puternic zdruncinată de o serie de scandaluri, în special de dezvăluirile privind abuzurile prolifice asupra copiilor comise de clerici.

În urmă cu 18 luni, un raport comandat de biserica catolică germană a constatat că cel puțin 3.677 de copii și adolescenți au fost abuzați sexual de 1.670 de membri ai clerului între 1946 și 2014, deși este posibil ca acest lucru să fie doar „vârful aisbergului”.

Cu un an înainte, Papa Benedict al XVI-lea a recunoscut că a dezinformat o anchetă internă a bisericii cu privire la infracțiunile sexuale comise de clerici împotriva minorilor în timpul anilor în care a fost arhiepiscop de Munchen și Freising la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980.

El a negat afirmațiile potrivit cărora ar fi închis ochii la molestarea copiilor de către patru preoți pedofili din arhidieceza sa.

Potrivit Grupului de cercetare a ideologiilor din Germania, aproximativ 5,5 milioane de persoane au părăsit bisericile în ultimii cinci ani, în timp ce numărul persoanelor nereligioase a crescut cu aproximativ 6,8 milioane. Vârsta și-a pus și ea amprenta, biserica catolică înregistrând în fiecare an de două ori mai multe decese decât botezuri.

Un alt motiv posibil este „taxa bisericească”, o rămășiță a zeciuielii medievale, în temeiul căreia membrii înregistrați ai bisericilor plătesc o taxă suplimentară de 8 sau 9% pe lângă impozitul pe venit obișnuit, precum și taxe suplimentare pe proprietate și câștiguri de capital în unele părți ale țării.

Ca și în alte țări europene, doar o mică parte dintre cei care se declară creștini sunt credincioși obișnuiți.

Doar 2,3 % dintre protestanții germani merg în mod obișnuit la biserică duminica, în comparație cu 6,6 % dintre catolici și 25 % dintre musulmani care merg în mod obișnuit la slujbele din moschei.

Aceasta înseamnă că în Germania au mai rămas doar 400.000 de protestanți practicanți, adică aproximativ 0,5 % din populația totală.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ce spune o ucraineancă despre români deși de 4 ani trăiește cu un ieșean, dar în Italia...

2 Ăsta, bonus de 322.600 EUR brut pe lângă salariul său anual, de aproape 137.000 euro brut!

3 Interesant ce relatează Le Figaro despre ce se întâmplă în România...

4 Câți ca ăștia or fi încă activi la vârful statului român?

5 Dacă e așa cum zice Reuters, soarta Ucrainei pare pecetluită...