O sondă lansată de NASA, catapultată spre un asteroid cu ajutorul gravitației terestre
O sondă lansată de NASA a revenit spre Pământ, vineri, pentru a se folosi de gravitația terestră ca de un efect de catapultare, ce îi va permite să ajungă mai ușor în apropiere de asteroidul Bennu, aflat pe o orbită apropiată de Soare, a anunțat agenția spațială americană, citată de AFP.
Această "asistență gravitațională" s-a produs la jumătatea parcursului pe care îl are de străbătut sonda OSIRIS-REx, al cărei obiectiv constă în a colecta în 2018 un eșantion de pe asteroidul menționat și de a aduce pe Terra în 2023 acea mostră pentru a fi analizată.
Oamenii de știință sunt de părere că asteroidul Bennu a suferit foarte puține modificări după formarea sa, iar acest corp cosmic, bogat în carbon, ar putea dezvălui informații prețioase despre starea în care se aflau Sistemul Solar și Terra în urmă cu câteva miliarde de ani.
Elanul imprimat sondei americane vineri reprezintă "o manieră inteligentă pentru a face să avanseze vehiculul spațial spre orbita lui Bennu utilizând gravitația terestră, în loc să se utilizeze carburant", a comentat Dante Lauretta, profesor la Universitatea Arizona din Tucson, membru al echipei care coordonează misiunea OSIRIS-REx. Această parte a misiunii s-a desfășurat la o altitudine de 17.000 de kilometri deasupra Oceanului Antarctic.
NASA a anunțat că a luat "măsuri de precauție pentru a asigura securitatea vehiculului spațial în timpul zborului" său într-o regiune a spațiului în care sunt prezenți numeroși sateliți.
Sonda OSIRIS-REx a întrerupt orice comunicare cu Terra timp de aproape o oră în timpul acestei etape periculoase din cadrul misiunii sale.
AGERPRES