O simplă replică poate afecta stima de sine. Recunoaște manipularea în relațiile toxice

O simplă replică poate afecta stima de sine. Recunoaște manipularea în relațiile toxice

„Dacă nu te luam eu, nu te mai lua nimeni!” – reprezintă una dintre frazele pe care o aud adesea unele femei și chiar bărbați. Dar această frază reprezintă o manipulare subtilă sau atac la stima de sine?

Șantajul emoțional într-o relație

Manipularea emoțională în relația de cuplu Foto guystuffcounseling com

Dacă te-ai confruntat vreodată cu o astfel de situație, ai primit o astfel de replică, este bine să știi că ea reprezintă de fapt o formă de manipulare emoțională des întâlnită, menită să reducă încrederea în sine a victimei.

Atunci când partenerul / partenera te pune constant într-o poziție de inferioritate, comparându-te cu fostele iubite / foștii iubiți sau subliniind „defectele” tale, îți slăbește încrederea și te face să crezi că nu meriți mai mult, atrag atenția specialiștii.

Tot ei ne învață și cum să recunoaștem dacă ne aflăm în astfel de situație, dar și ce putem face pentru a scăpa de o astfel de relație toxică.

Marii seducători și tehnicile de manipulare

Marii seducători utilizează frecvent strategii de manipulare pentru a diminua stima de sine a partenerului, generând astfel o dependență emoțională. Această tehnică le permite să-și întărească ego-ul și să-și satisfacă mândria prin controlul complet asupra victimei.

În loc să fie semnale de alarmă, aceste situații adesea îi determină pe cei afectați să devină și mai dornici să îndeplinească cerințele partenerului / partenerei, chiar dacă acest lucru le afectează și ultima fărâmă de încredere și stimă de sine. Ajung astfel să creadă că valoarea lor personală este insuficientă și încearcă să compenseze asociindu-se cu persoane pe care le percep ca fiind deosebite. Strategia însă doar reflectă o încercare de a crește artificial sentimentul de valoare personală prin relațiile cu cei pe care îi consideră superiori sau admirabili.

Ce urmează într-o astfel de situație? Dependența emoțională de ambele părți, explică consilierul psihologic și psihoterapeutul Magdalena Ciucă pentru Psychologies .

Incredibil cine sunt cei care pică cel mai adesea în capcana manipulării

De aceea, unele persoane ajung să rămână în relații toxice , gândindu-se că nu vor găsi pe altcineva care să le accepte așa cum sunt, dacă partenerul/partenera le părăsește. Între timp, cealaltă parte crede că umilind victima își demonstrează puterea și superioritatea. Specialistul subliniază însă că aceste persoane au un raționament viciat, alimentat de un orgoliu nemăsurat, care le împiedică să-și recunoască adevărata valoare și să înțeleagă că nu sunt superioare partenerilor.

„Din păcate, studiile în domeniu au ajuns la o concluzie surprinzătoare: cu cât ești mai inteligent, cu atât ești mai ușor de manipulat”, atrage atenția psihoterapeuta, explicând faptul că persoanele inteligente cad adesea în capcana dorinței de a înțelege perspectiva celui care le manipulează, depunând eforturi pentru a ajunge la un numitor comun. Doar că manipulatorul va continua să mintă, să nege realitatea și să creeze conflicte în mod deliberat, din care se hrănește.

Semne care te ajută să realizezi că ești manipulat(ă)

Există indicii care arată manipularea într-o relație. Dacă suspectezi că tu sau cineva drag ați putea fi victima manipulării, iată câteva semne de luat în seamă, potrivit „ Guy Stuff Counseling and Coaching”:

1. „Dacă m-ai iubi, ai face...", Această frază se poate exprima și sub alte forme, cum ar fi „dacă ți-ar păsa cu adevărat de mine”, ori „când cineva iubește cu adevărat, face aceste lucruri” sau alte variații ale aceluiași mesaj. Ideea este că dragostea și devotamentul tău sunt puse la îndoială dacă nu faci ceea ce îți cere partenerul. Aceasta este o manipulare clară a sentimentelor tale și o modalitate inacceptabilă de a te face să faci ceea ce își dorește. Persoanele manipulate în acest mod ajung adesea să aibă o definiție distorsionată a iubirii.

2. Ești ținut prizonier emoțional. Dacă simți că ești responsabil doar tu pentru fericirea, sănătatea mentală, securitatea sau chiar viața partenerului tău, ești manipulat. Fraze precum „N-aș putea trăi fără tine” sau „Viața mea nu înseamnă nimic fără tine” sunt sentimente nesănătoase și o formă de șantaj emoțional care te ține prizonier în relație. Chiar dacă iubești partenerul, acum te afli într-o situație în care nu simți că ai o opțiune reală în privința rămânerii alături de el. Este important să înțelegi că doar tu ești responsabil pentru propria fericire. Există o diferență între a fi amabil și empatic față de sentimentele cuiva și a permite ca cineva să te manipuleze să rămâi într-o relație care te face nefericit.

3. Te simți adesea vinovat și te scuzi frecvent. Dacă partenerul tău joacă mereu rolul victimei și te simți constant vinovat pentru ceva ce ai făcut sau nu ai făcut, este posibil să fii victima manipulării într-o relație. Prin faptul că te simți vinovat și te scuzi tot timpul, este posibil să nu realizezi că partenerul tău te controlează, îți influențează acțiunile și sentimentele și, în cele din urmă, relația voastră.

4. Te întrebi dacă îți pierzi mințile. Partenerul tău afirmă vreodată că nu a spus ceva ce știi că a spus? Sau că ai spus ceva ce știi că nu ai spus? Aceste comportamente, sau orice combinație a acestora, pot face să te simți ca și cum ai pierde contactul cu realitatea. Acest comportament se numește „gaslighting” și este o formă crudă de manipulare care subminează încrederea în sine și te face să depinzi tot mai mult de partenerul tău pe măsură ce timpul trece.

5. Amabilitate cu condiții. Toți am experimentat acest lucru la un moment dat. Cineva este exagerat de amabil cu tine, până la un punct în care te întrebi: „Ce vrea de la mine?”. Într-o relație romantică, aceste acțiuni pot fi și mai subtile. În aceste cazuri, poate fi vorba de complimente care vizează nesiguranțele tale, declarații de dragoste sau chiar favoruri sexuale, toate în încercarea de a stabili un schimb reciproc pentru a te determina să faci ceva.

6. Schimburi incorecte și dezechilibrate. O altă formă frecventă de manipulare este abordarea „Dacă faci...” sau „Dacă nu faci...”. Spre exemplu se aplică în cazul în care partenerul amenință constant: „Dacă nu faci sex cu mine, voi găsi pe cineva care o va face”. Amenințarea cu infidelitatea poate fi suficientă pentru ca unele femei, spre exemplu, să simtă că trebuie să facă sex chiar și atunci când nu doresc, pentru a menține relația în viață. Sau, invers, femeia care spune: „Dacă îmi cumperi acești cercei, promit că voi...” Ambele sunt forme de manipulare și, din păcate, sunt frecvent întâlnite în relații.

Ce este de făcut

Încetarea manipulării poate fi dificilă, mai ales pentru că este adesea greu de recunoscut că te afli într-o astfel de situație. Totuși, o relație în care se practică manipularea evidentă pentru a face pe cineva să facă lucruri pe care nu le-ar face în mod natural, cu care se simte incomod sau pentru a controla modul și momentul în care le face, este nesănătoasă și abuzivă, explică specialiștii.

Pentru a pune capăt manipulării, va trebui să îți examinezi trăsăturile personale care au permis altora să profite de tine, mai ales dacă observi că acesta este un model repetitiv în relațiile tale. Vulnerabilitățile sau insecuritățile personale nu justifică exploatarea de către alții, dar sunt aspecte pe care trebuie să le abordezi pentru a preveni repetarea lor în viitor.

Pentru a opri cu adevărat manipularea într-o relație, va trebui să îți restabilești limitele. Acest proces poate dura și va necesita acțiuni repetate din partea ta. Trebuie să fii clar cu partenerul tău/partenera ta despre ce observi, cum te face să te simți și cum ai dori să se schimbe situația.

Ține cont că este posibil ca el/ea să nu conștientizeze impactul comportamentului său asupra ta. Este posibil să fi fost tratat/ă la fel și să nu cunoască altă abordare. Asta nu înseamnă că comportamentul poate continua, dar sugerează că o abordare blândă ar putea fi cea mai bună la început, pe măsură ce începi să lucrezi pentru a redefini dinamica relației voastre.

„Manipularea în relații este mult mai frecventă decât își imaginează majoritatea oamenilor. Când manipularea partenerului este intenționată și frecventă, devine o formă de abuz în relație”, explică dr. Kurt Smith.

Important este să stabilești o comunicare deschisă și pozitivă și să începi să schimbi dinamica creată. Cu toții am fost manipulați sau am manifestat comportamente manipulative la un moment dat. Chiar și tăcerea atunci când ești supărat pe partenerul tău poate fi considerat o formă de manipulare. Când se întâmplă ocazional, nu este la fel de îngrijorător. Dar o relație sănătoasă și fericită nu implică manipulare regulată.

Sau poți pur și simplu aborda tactica propusă de psihoterapeutul Magdalena Ciucă care spune că cea mai rapidă soluție în astfel de cazuri este distanțarea: „Nu-ți sacrifica stima de sine pentru cineva care profită de slăbiciunile tale”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO George Simion, îngropat definitiv de Diana Șoșoacă! / „Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este”

2 O informație care dă fiori, dar spune multe și despre ce se știe în „marile cancelarii”

3 Uite o poveste mai mult decât interesantă

4 „Efect farmacologic mic sau inexistent” / O informație care dă de gândit

5 VIDEO „Când am fost prima dată la McDonald’s mâncam un hamburger, beam un suc, luam un pai, o plăcintă și plecam cu 20 de cenți rest”