O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - A doua zi: sistem de operare, interfaţa şi ecranul
Apple şi Google sunt două companii simbol pentru ceea ce înseamnă designul minimalist, folosirea eficientă a spaţiului şi ghidarea utilizatorilor prin culori şi diverse efecte vizuale. Samsung a învăţat de la cele două companii şi a învăţat bine. Pe Galaxy S5 există un Android 4.4 KitKat, dar este departe de cel livrat de către Google. Marea noutate cu KitKat e că Google l-a gândit să funcţioneze atât pe dispozitivele high-end, cât şi pe cele cu dotări medii. Pe Galaxy S5 are însă la dispoziţie cel mai bun hardware.
Samsung, cu ceva timp înainte de lansarea Galaxy S5 , a spus că va miza pe utilitate şi nu doar pe funcţii care să impresioneze. Ei bine, cu interfaţa noului telefon reuşeşte. Ecranul de start prezintă un efect similar ca în anii trecuţi când deblochezi telefonul, pe lângă comanda rapidă a camerei foto în dreapta jos şi ora şi condiţiile meteo în stânga sus, asta dacă n-ai activat scanarea amprentei. După acest impact plin de culori, ajungi într-o interfaţă mai moderată.
Recunoşti uşor pictogramele Samsung, cum ar fi cea de Contacte, cea de Mesajee sau cea de Internet (browser), dar sunt plate acum, cu doar o mică umbră pentru un efect semi-3D la unele. Dispunerea este similară ca în anii trecuţi, cu patru pictograme principale şi butonul de deschidere a meniului cu aplicaţii, atât preinstalate, cât şi descărcate din Play Store.
Au fost modificate şi pictogramele pentru S Voice - asistentul digital pe care încearcă Samsung să îl ofere drept alternativă la Google Now - şi pentru aplicaţia de înregistrare voce. Aplicaţia de calendar, denumită de către Samsung „Planificator S“, este parcă ruptă din filosofia de design a Google. Simplă, intuitivă şi chiar m-aş vedea s-o folosesc mai des decât Google Calendar.
Aplicaţii Samsung
De regulă, evit browser-ul preinstalat şi aleg Chrome, deoarece am acolo toate parolele salvate de-a lungul timpului. Am apelat însă la cel din Galaxy S5 şi nu e dezamăgitor. Îţi afişază conţinutul în ecran complet, foarte util când citeşti texte mai lungi pe Internet sau vrei să vezi fotografii ori poze, există un mod Reader pentru a-ţi scoate în evidenţă doar textul, şi ai la dispoziţie opţiunile obişnuite: mod incognito, partajare, salvarea paginii, vizualizarea site-ului de desktop, imprimarea paginii etc. La baza paginii ai comenzi pentru „înainte“, „înapoi“ şi „Home“. Îmi place modul de administrare a ferestrelor. Chrome le aranjează una peste alta, browser-ul acesta le afişază una sub alta cu un preview pentru ultima pagină deschisă. Se închid printr-un minus din colţul fiecărei pictograme.
Setări şi comenzi rapide
Cel mai mare „şoc“ îl ai când deschizi meniul de setări. De-a lungul ultimilor ani, Samsung a tot experimentat cu un alt fel de layout aici, dar abia acum a reuşit cu adevărat să ofere ceva nou. Înainte, la Galaxy S4, aveai undeva în partea de sus câteva tab-uri prin care să ajungi la altă secţiune din Setări. Acum e simplu, toate sunt într-o derulare continuă şi chiar poţi ascunde secţiuni. Spre exemplu, după ce ai terminat cu zona de Sunete şi afişare, nu ai mai avea de ce s-o laşi deschisă, să te încurce.
Setările sunt multe, dar e destul de uşor să te ghidezi printre ele. Nu prea au fost potrivite unele traduceri în română, cum ar fi „Casetă de instrumente“ sau „Scaner degete“, dar te ajuţi de pictograme şi te descurci. La LG şi Samsung am remarcat o problemă cu adaptarea denumirilor din engleză în română, ba au prea multe cuvinte şi nu le pot afişa pe toate, ba nu nimeresc cum să denumească un anumit produs. Poate în timp rezolvă şi acest aspect.
Meniul de comenzi rapide, pe care îl accesezi din centrul de notificări în dreapta sus, se prezintă ca cel de Setări, numai că are mai puţine culori şi pictograme diferite. Se poate edita, dacă vrei o altă dispunere. Aici găseşti orice de la WiFi, Bluetooth, Acceleratorul pentru descărcare, activarea sau dezactivarea accelerometrului la sensibilitatea la atingere (da, poate fi mai mare sau mai mică, în funcţie de nevoie).
Comenzi rapide şi setări
Sub bara pe care sunt afişate primele cinci comenzi rapide există S Finder şi Conectare rapidă. Prima este interesantă, a doua depinde de cât de mult vrei să te conectezi la alte dispozitive. N-am crezut prea mult în S Finder şi, de regulă, nu cred prea mult în alternativele companiilor la ceva ce introduce Google în Android. Dar S Finder e ceva mai bine decât mă aşteptam, cu siguranţă mai bine decât S Voice. Ce faci cu el? Păi, cauţi. Cauţi în cam orice loc ai putea căuta.
De la persoanele de contact la căutare pe Internet, de la aplicaţii la notiţele din Evernote, S Finder poate găsi ceva, dacă îl pui să caute. Practic, Samsung scanează tot conţintul de pe dispozitivul tău (dacă îţi faci griji în privinţa intimităţiii, acum te poţi panica) şi caută oriunde există ceva indexat. Este şi imparţial, căutările pe web le aduce de pe Yahoo! şi Google.
Ecran şi considerente finale
Un singur mare minus îi găsesc acestui ecran: abia de la 25% luminozitate începi să vezi ceva pe el. Şi mă refer într-o încăpere iluminată moderat cu lumină naturală, ziua, şi nu în bătaia directă a razelor soarelui. Nu ştiu ce a modificat Samsung, dar a „stricat“ puţin ecranul. Desigur, când măreşti luminozitatea culorile inconfundabile (şi saturate) ale unui AMOLED ies în evidenţă. Şi are ce să iasă în evidenţă, este un ecran foarte bun, cu o rezoluţie suficient de mare cât să nu vezi pixelii decât dacă ţii neapărat să îi cauţi cu o lupă.
Ecranul reacţionează foarte bine la comenzi, precis, fără să greşeşti când scrii din cauza unui punct prost de contact. Dacă îi măreşti sensibilitatea poţi folosi telefonul şi cu mănuşi. Nu prea groase, dar funcţionează. În final, da, e un ecran mare, dar nu mai mare decât cel de pe LG G2 sau cu mult mai mare decât cel de pe HTC One. Dacă vii de la un iPhone va fi însă un şoc la prima utilizare.
Mai am să amintesc de „Revista mea“. În loc de Google Now din KitKat pe care îl găseşti pe ultimul ecran din stânga, Samsung a ales să introducă aici o revistă a ta, a utilizatorului, pe care ţi-o personalizez după bunul plac. Ar putea fi o idee bună, ar putea fi. Dacă revista asta nu te-ar duce în Flipboard, ceea ce şi e de fapt. Practic, e o scurtătură foarte mare pentru o aplicaţie cu care Samsung a încheiat un parteneriat.
Avantajul, faţă de Flipboard originală, e că eşti ghidat la început printre categoriile din care ţi-ar putea veni subiecte. Nu este însă cea mai fericită implementare şi mă aştept ca asta să devină mai bună în timp.
Interfaţa de pe Galaxy S5
În final, Samsung Galaxy S5 este un telefon mai util, mai plăcut în folosire decât S4. Cel puţin mie îmi place mai mult, apreciez designul minimalist şi mă bucur că Samsung a ajuns la ideea Google de a „domoli“ diversele efecte vizuale. Pe lângă toate acestea, rămân la dispoziţie widget-urile obişnuite şi dispunerea obişnuită din Android. Doar că Samsung foloseşte altă dispunere a butoanelor, iar despre asta trebuie să ştii că există cel principal, fizic, care la o apăsare lungă lansează Google Now. În stânga e cel de Menu/Multitasking, iar în dreapta este Back. Cel din stânga, la o apăsare lungă, te duce în editarea paginilor ecranului principal.
În următoarele zile ne vom referi la senzori, cameră foto şi alte lucruri pe care le poate face sau pe care le aduce Samsung Galaxy S5. Până atunci, aşteptăm întrebările aici sau pe Facebook, dacă vreţi să testăm ceva anume.
Sursa: adevarul.ro