„O să vină!” Directorul agenţiei americane de sănătate vesteşte sosirea epidemiei de virus Wuhan în SUA
Coronavirusul Wuhan, extrem de virulent, care a apărut misterios în oraşul Wuhan din China, va ajunge în cele din urmă în Statele Unite - anul acesta sau următorul, potrivit directorului CDC (agenţia federală care se ocupă de sănătatea publică şi controlul epidemiilor) Dr. Robert Redfield.
„Nu ştim prea multe despre acest virus”, a spus Redfield, la CNN. „Acest virus va ajunge probabil la noi după acest sezon, după acest an şi cred că până la urmă virusul va reuşi să dezvolte un focar şi vom avea epidemii în comunităţi.”
„Momentan politica noastră este de carantină agresivă”, a spus Redfield.
Începând de joi, 15 cazuri au fost confirmate în şapte state: opt în California, două în Illinois şi câte unul în Arizona, Washington, Massachusetts, Wisconsin şi Texas, potrivit CNN.
Redfield spune că, deşi este nevoie de mai multe cercetări, CDC este concentrat pe strategiile de carantină, pentru a izola şi încetini răspândirea noului coronavirus, în ideea câştigării de timp pentru a dezvolta un vaccin şi medicamente antivirale.
Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că va introduce, poate, restricţii de călătorie pentru resortisanţii străini (pe mai multe industrii de transport?), Administraţia Trump a adoptat restricţii de călătorie care blochează intrarea cetăţenilor străini care au vizitat China în ultimele 14 zile. Rezidenţii americani care au vizitat provincia Hubei în ultimele două săptămâni vor fi supuşi unei carantine obligatorii de 14 zile.
Directorul general al OMS, Tedros Ahanom Ghebreyesus, s-a opus restricţiilor de călătorie săptămâna trecută, spunând că „reiterăm apelul nostru către toate ţările de a nu impune restricţii care să intervină inutil în programul călătoriilor şi comerţului internaţional. Astfel de restricţii pot avea efectul creşterii fricii şi stigmatului, cu puţine beneficii de sănătate”.
Directorul CDC a fost, însă, de o cu totul altă părere. „Sincer, unii oameni au criticat decizia de a suspenda temporar călătoriile în Statele Unite pentru cei care nu sunt americani sau rezidenţi permanenţi şi care au fost în zona fierbinte în ultimele 14 zile.”
„Ei bine, am simţit că obligaţia noastră era să facem tot ce putem pentru a proteja publicul american”, a adăugat el. „Mai degrabă ne-am dori să fim criticaţi că supra-protejăm America decât că nu o protejăm suficient în momentul acesta.”
Transmisia asimptomatică este extrem de îngrijorătoare
Unul dintre aspectele mai îngrijorătoare ale hiper-virulentului coronavirus este faptul că o persoană îl poate transmite altora fără să prezinte simptome.
„Ceea ce am aflat în ultimele două săptămâni este că spectrul acestei boli este mult mai larg decât a fost prezentat iniţial. Există mult mai multe cazuri asimptomatice”, a adăugat el. „Un număr de cazuri confirmate - pe care le-am confirmat noi - prezentau de fapt doar o durere în gât.”
CNN a remarcat că, deşi focarul afectează China cel puţin din decembrie, CDC nu a fost invitată în ţară să ajute, în ciuda faptului că a oferit asistenţă în urmă cu şase săptămâni.
„Există o mulţime de informaţii pe care nu le cunoaştem - de aceea ne-am oferit asistenţa, asistenţa directă şi am propus să trimitem oamenii noştri de la CDC acolo pe 6 ianuarie pentru a-i ajuta cu adevărat să adune informaţiile respective şi, de asemenea, să ne ajute să vedem informaţiile la prima mână - pentru a putea să facem recomandările corecte de sănătate publică pentru naţiunea noastră”, a spus Redfield.
„Dar scrisoarea noastră nu a primit încă niciun răspuns de la guvernul oficial chinez”, a adăugat el. „Credem că suntem cei mai buni din lume în acest domeniu şi suntem pregătiţi să îi ajutăm şi să îi asistăm, dar sunt o naţiune independentă care trebuie să ia această decizie.”