O să ALBIȚI DE NERVI după ce citiți ASTA! Și Blaga are ceva la fel!

O să ALBIȚI DE NERVI după ce citiți ASTA! Și Blaga are ceva la fel!

O să albiți de nervi după ce o să citiți mai jos dezvăluirile făcute de Press One!  Familia deputatului PSD Anghel Stanciu - care a fost preşedinte, timp de aproape 10 ani (1996-2005), al Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor - deţine o rețea națională de licee, școli postliceale, grădinițe și centre de calificare profesională.

Reţeaua funcţionează sub egida unui ONG înfiinţat în 1997, care se numeşte Fundația Ecologică Green (FEG). Numai anul trecut, această entitate non-profit i-a adus soției deputatului, Virginia Stanciu, venituri totale de 542.856 lei, potrivit celei mai recente declaraţii de avere a parlamentarului, depusă în iunie 2016.

Cu alte cuvinte, omul care a condus ani la rând Comisia responsabilă cu modificarea şi avizarea legilor din educaţie avea, şi are, un interes patrimonial direct în acest domeniu. (Anghel Stanciu este, şi în acest mandat, membru al Comisiei de învăţământ din Cameră.)

În plus, o parte din veniturile FEG - acronimul sub care este cunoscută reţeaua de şcoli a familiei Stanciu - provin din contracte cu statul român.

Press One  a cercetat afacerea deputatului Anghel Stanciu și a descoperit, între altele, licee FEG a căror rată de promovare la Bacalaureat este zero, condiții de admitere foarte laxe la cursuri de calificare şi alte avantaje greu de justificat din partea statului român. 

Condamnat pentru conflict de interese

Înainte de a intra în miezul afacerilor FEG, să vedem cine este deputatul care încasează bani de la Ministerul Educației din postura de membru al Comisiei de învățământ din Cameră.

Profesor universitar doctor inginer Anghel Stanciu (66 de ani) e un personaj foarte influent în învățământul românesc: parlamentar fără întrerupere din 1992, el este președinte al Senatului Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, precum şi președintele filialei Iași a Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR - o clonă politică a Academiei Române.)

În plus, Stanciu a fost membru al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București și al Universității Bioterra.

În 2002, președintele Ion Iliescu i-a acordat Ordinul Național "Serviciul Credincios" în gradul de Cavaler, pentru merite deosebite în activitatea științifică și didactică.

Dincolo de acest parcurs academic, Anghel Stanciu a avut probleme cu legea.

În noiembrie 2015, a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de conflict de interese, pentru că își angajase la cabinetul parlamentar unul dintre fii, Cătălin, și pe soţia acestuia. În perioada 2007-2011, fiul şi nora lui Stanciu au încasat aproximativ 65.000 de lei ca angajați la cabinetul deputatului. 

În cea mai recentă declarație de interese - cea din 2016, depusă pentru 2015 -, deputatul PSD scrie că este acționar la mai multe societăți comerciale și membru al Fundației Ecologice Green (FEG), al cărei preşedinte este soţia sa, Virginia Stanciu.

De numele fundației sunt legate și două firme: SC FEG SRL Iași și SC FEG - 1 SRL Iași. La prima, Stanciu precizează că soţia sa este asociat unic, iar la cea de-a doua, el are, simbolic, o singură parte socială.

Potrivit declarației de interese, din 2011 până în septembrie 2015, fundația familiei Stanciu a derulat 10 contracte finanţate din bugetul de stat sau din bugetul Uniunii Europene. Valoarea totală a acestor contracte este de peste 8 milioane de lei.
 
Fundaţia-clonă, omisă din declaraţia de interese a lui Stanciu

În ultimii 5 ani, potrivit declarației de interese depuse de Anghel Stanciu, Fundația Ecologică Green a avut 10 contracte finanțate din bugetul de stat sau din fonduri europene/fonduri externe nerambursabile:

1) Contract de finanțare cu durata de 24 de luni, în cadrul OI POSDRU, încheiat în mai 2011 - în valoare de 1.632.300 de lei;

2) Acord de parteneriat în cadrul AMPOSDRU încheiat la 23 decembrie 2013, cu durata de 26 de luni - în valoare de3.536.380 de lei;

3) Contract de finanțare cu Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), încheiat în august 2011, finalizat în 2013 - în valoare de 25.000 de euro (aproximativ 112.000 de lei);

4) Contract de finanțare cu ANPCDEFP, încheiat în octombrie 2012, finalizat în 2013 - în valoare de 24.790 de euro (aproximativ 112.000 de lei)

5) Contract de finanțare cu ANPCDEFP, încheiat în septembrie 2013, cu durata de 14 luni - în valoare de 85.568 euro (aproximativ 385.000 de lei);

6) Contract de finanțare (nu se precizează cu ce autoritate) încheiat în septembrie 2013, cu durata de 10 luni - în valoare de 31.460 de euro (aproximativ 141.000 de lei);

7) Contract de finanțare (nu se precizează autoritatea contractantă) încheiat în octombrie 2014, cu durata de 24 de luni - în valoare de 249.266 euro (aproximativ 1.120.000 de lei);

8) Contract de finanțare (nu se precizează autoritatea) încheiat, de asemenea, în octombrie 2014, cu durata de 24 de luni - în valoare de 155.810 euro (aproximativ 700.000 de lei);

9) Contract de finanțare încheiat în noiembrie 2014 (nu se precizează autoritatea), cu durata de 24 de luni - în valoare de 30.700 de euro (aproximativ 138.000 de lei);

10) Contract de finanțare (nu se precizează autoritatea) cu durata de 24 de luni, încheiat în septembrie 2015 - în valoare de 155.190 de euro (aproximativ 698.000 de lei).

Acestea sunt doar contracte ale Fundației Ecologice Green.

Dar familia Stanciu derulează afaceri şi printr-o clonă a FEG, intitulată Fundația Ecologica Green Education.

Dovada că e vorba despre entități distincte o găsim în declarația de avere a lui Cristian Stanciu, fiul deputatului, care este consilier județean la Iași, tot din partea PSD.

În declarația sa de interese din 2015 - cea mai recentă pe care am găsit-o pe site-ul Consiliului Județean Iași -, apar ambele fundații. Fundația Ecologica Green Education are, de asemenea, contracte cu statul român. 

Pornind de la documentul completat de fiul deputatului PSD am verificat în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor dacă cele două fundații cu nume aproape identice aparțin familiei Stanciu.

Răspunsul este afirmativ.

Mai mult, în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, publicat de Ministerul Justiției și actualizat în iunie 2016, îl găsim pe Anghel Stanciu drept membru și în Fundația Ecologică "Green Education" - alături de fiii săi, Cristian Stanciu și Cătălin Stanciu. 

Cu toate acestea, parlamentarul PSD omite fundația-clonă în declarația sa de interese și, ca urmare, nu scrie nimic despre contractele acesteia - nici în declarația de interese din 2016, nici în cea din 2015.

Astfel, comparând declarațiile depuse de Stanciu-tatăl și Stanciu-fiul în 2015 (pentru că acesta din urmă nu a depus încă declarația de interese curentă), acestea sunt identice în privința contractelor Fundației Ecologice Green, dar contractele Fundației Ecologice Green Education care apar la Cristian Stanciu nu apar şi în declarația de interese a tatălui său. 

Licee-fantomă sau cu promovabilitate zero la BAC

Cum se justifică, oare, contractele cu statul încheiate de fundațiile familiei Stanciu?

Rețeaua de învățământ preuniversitar a familiei Stanciu se întinde în toată țara. Potrivit site-ului feg.ro, aceasta cuprinde grădinițe, școli primare, licee în zece municipii (București, Pitești, Iași, Constanța, Sibiu, Bacău, Brașov, Târgoviște, Ploiești, Râmnicu Vâlcea), precum și școli postliceale sanitare (care au însă și alte specializări, de exemplu pentru agenți vamali) în aproape 50 de localități. 

Pentru a afla nivelul de performanţă al acestor instituţii, am început cu liceele şi cu examenul de Bacalaureat.

Am descoperit că, dintre liceele pe care FEG afirmă că le are în 10 orașe, cele din Bacău, Brașov, Constanța, Râmnicu Vâlcea nu figurează pe site-ul Ministerului Educației ca având elevi înscriși la examenul de Bacalaureat din 2015.

Am găsit, în schimb, date privind rezultatele elevilor de la liceele FEG din București și Pitești.

În prima sesiune de examen din 2015, niciunul dintre cei 13 candidați, câți a avut liceul din București, nu a promovat examenul BAC-ul. (Cu un an înainte, liceul înscrisese 10 elevi la Bacalaureat, dintre care 6 picaseră.)

Aceeași rată de promovare, zero, a înregistrat-o în 2015 și liceul FEG din Pitești.

Liceul FEG din București nu are acreditare din partea Ministerului Educației, fiind doar autorizat să funcționeze, printr-un ordin emis în 2009.

Aici există două clase de științe sociale; la ambele, media ultimului admis a fost 5.00, potrivit broșurii de admitere în învățământul liceal realizate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

*
 
Un scurt istoric al afacerii FEG 

Pe site-ul propriu, Fundația Ecologică Green se descrie drept una de cultură, știință și învățământ, fără scop politic și patrimonial, autonomă și non-profit.

Istoria FEG a început în 2003, potrivit aceleiași surse, cu înființarea unei școli primare la Iași. (Datele referitoare la fundaţii existente pe site-ul Ministerului Justiției arată însă că FEG a fost înființată în 1997.)

Ulterior, FEG s-a extins în toată țara şi figurează, în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, cu următoarele scopuri:

a) sprijinirea persoanelor interesate, a tinerilor șomeri în cadrul calificării și recalificării, precum și de orientare profesională, prin organizarea și înființarea de școli și centre de calificare;
b) sprijinirea elevilor, studenților pentru completarea studiilor de specialitate, precum și pentru specializare;
c) sprijnirea organizării de activități și manifestări culturale, sportive și educaționale;
d) activități umanitare privind ajutorarea persoanelor care necesită ocrotire socială;
e) activități de organizare privind recrutările și plasarea forței de muncă;
f) cursuri  de limbi străine pentru adulți; orientare școlară și profesională; activități de tipografie.
Desfășurându-şi afacerea prin intermediul unor fundații, familia Stanciu beneficiază de o serie de avantaje din partea statului român: de pildă, scutiri de la plata taxelor.

Cât privește natura caritabilă a acestor activități, Fundația oferă, într-adevăr, burse - constând, de fapt, în diminuarea taxelor școlare. De pildă, bursa de studiu înseamnă reducerea taxei şcolare din anul următor cu până la 30%.

Altfel spus, elevii merituoși primesc un discount din partea fundației familiei Stanciu.

În prezent, taxele de școlarizare la FEG sunt cuprinse între 1800 de lei, pentru specializarea funcționar bancar, și 2000 de lei, pentru calificarea ca asistent medical. 

O nișă de succes: postliceale pentru absolvenții fără BAC

Cele mai multe dintre şcolile postliceale ale FEG pregătesc asistenți medicali și asistenți farmaciști. Există însă unele mai dezvoltate, cum este cea din București, care oferă calificare şi ca asistent de gestiune,analist programator, agent vamal, stilist sau tehnician maseur.

Sub sloganul Vino să înveți la FEG! Pentru un viitor așa cum vrei tu!, postlicealele deţinute de familia Stanciu acceptă şi absolvenți de liceu care nu au obținut notă de trecere la examenul de Bacalaureat.

Admiterea pare să se deruleze după criterii vagi: evaluatorii promit o probă de competențe, fără a preciza în ce constă aceasta, și un interviu - "dacă este cazul".

De la secţiunea Admitere de pe site-ul postlicealei FEG București aflăm că aici se pot înscrie:

Absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat, în conformitate cu prevederile Legii Educației Naționale cu modificările și completările ulterioare.

Într-adevăr, diploma de BAC nu reprezintă o condiţie pentru înscrierea la o şcoală postliceală.

Pe alocuri, anunțurile au și greșeli amuzante. Lăsând gluma la o parte, admiterea, pentru specializarea asistent medical, a tinerilor care nu au diplomă de Bacalaureat este una controversată.

Presa centrală a scris pe larg, în anii trecuţi, că persoanele admise fără BAC la astfel de școli postliceale au șanse foarte mici de a se angaja după absolvirea cursurilor de calificare.

Explicația este că, pentru a profesa, un asistent medical are nevoie de aviz de liberă practică din partea asociației profesionale care stabilește condițiile de acces în profesie: Ordinul Asistenților Medicali din România (OAMR).

Teoretic, BAC-ul nu este obligatorie pentru a deveni asistent medical generalist. Practic însă, OAMR le cere solicitanţilor de aviz să atașeze la dosar o copie după diploma de Bacalaureat.

De cealaltă parte, postlicealele cu profil sanitar se plâng că solicitarea diplomei de BAC este restrictivă și o condiție categorică în acest sens ar subția rândurile celor înscriși la astfel de forme de învățământ.

Într-un interviu din 2015 pentru Ars Medica, preşedintele OAMR, Mircea Timofte, își exprima dezacordul față de accederea în profesie a absolvenților de liceu fără Bacalaureat. El îşi propunea chiar să acționeze pentru a le impune viitorilor asistenți medicali să urmeze cursuri universitare.

Până atunci însă, pentru că legea este ambiguă, orice astfel de postliceală poate pregăti asistenți medicali din rândul tinerilor care nu au obținut media minimă de 6 la Bacalaureat.

Acest lucru este valabil şi în cazul altor calificări - de pildă, funcționar bancar sau asistent farmacist: absolvenților de postliceală care nu au diplomă de BAC le va fi greu să îşi găsească locuri de muncă. 

Școlile FEG, în clădiri primite de la RA-APPS

Câteva dintre instituţiile şcolare coordonate de FEG funcționează în imobile ale Regiei Autonome - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

De pildă, ne-am deplasat la sediul din Bucureşti al Fundației și al postlicealei FEG, pe strada Valter Mărăcineanu nr. 1, pentru a vedea unde învață sute de elevi la postliceală.

Am descoperit, cu surprindere, că școala familiei lui Anghel Stanciu operează într-un imobil RA-APPS în care, de altfel, are sediu și Direcția Națională Anticorupție. 

În 2013, când Guvernul a publicat lista chiriașilor RA-APPS, Gândul arăta că și sediul din Iași al FEG se găsește tot într-un imobil al RA-APPS. La acea dată, fundaţia plătea o chirie de 3.706 euro pentru un spațiu de peste 800 de metri.

Nu doar imobile ale RA-APPS servesc ca sedii FEG: o verificare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor dovedește că multe dintre liceele şi postlicealele familiei Stanciu funcţionează în incinta unor unităţi publice de învățământ.

De pildă, în Pitești, postliceala FEG se află într-o școală de stat - Școala Generală nr. 3. În Roșiorii de Vede, județul Teleorman, postliceala FEG împarte sediul cu Școala Generală "Gala Galaction".

În Lupeni, județul Hunedoara, școala familiei Stanciu funcționează la adresa unde se găsește și Grupul Școlar Industrial Minier.

În Odorheiu Secuiesc, postliceala FEG se află în incinta Liceului Teoretic "Marin Preda", iar în Turnu Măgurele, în sediul Colegiului Tehnic "General David Praporgescu".

Iar lista poate continua. 

"Vă mulțumesc pentru interesul acordat persoanei mele"

După ce am strâns datele de mai sus, l-am contactat pe deputatul PSD Anghel Stanciu pentru a-i adresa câteva întrebări referitoare la declarațiile sale de interese, cât și la afacerile familiei sale.

În paralel, i-am trimis o solicitare oficială, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, pentru a afla cum explică informațiile contradictorii din declarațiile sale de interese.

Până la ora publicării acestui articol nu am primit răspunsul la solicitarea oficială. În schimb, Anghel Stanciu ne-a răspuns la telefon:

"Dacă aveți ceva probleme cu declarațiile mele de interese, vă rog să vă adresați ANI. Vă mulțumesc pentru interesul acordat persoanei mele. La revedere!" 

***  Liceu de lux, o afacere PDL-PSD. Familia lui Vasile Blaga (PDL) şi cea a lui Ioan Moraru (PSD) au înfiinţat o şcoală în centrul Capitalei/Adevărul.ro ***

Vasile Blaga (56 de ani), Ion Moraru (63 de ani), Ioan Hidegcuti (64 de ani). Primul este preşedintele PDL. Al doilea este secretar de stat, fost senator PSD, actual şef al Secretariatului General al Guvernului în cabinetul Ponta. Cel din urmă, Ioan Hidegcuti, este omul tuturor regimurilor. În regimul comunist a fost şeful Biroului de Turism pentru Tineret (BTT). După Revoluţie a devenit „tehnocrat", ocupând funcţii de conducere, inclusiv de secretar de stat, la Ministerul Culturii, Ministerul pentru IMM-uri şi Ministerul Economiei. Acum este preşedintele Fondului Român de Contragarantare (FRC), controlat de stat, o instituţie vitală pentru firmele care au nevoie de credite bancare cu sprijinul unor garanţii de stat. Vasile Blaga, preşedintele PDL, alături de soţia sa, Violett Margareta Hidegcuti este şi asociat cu familiile celor doi politicieni, Blaga şi Moraru, în SC Millenium Education SRL, firma care stă la baza afacerii „Liceul Teoretic Naţional".

Şi, pentru că firma în care este asociat are nevoie de credite bancare pentru continuarea afacerii, fondul al cărui preşedinte este asigură contragaranţiile necesare. Conflictul de interese este exclus de Ioan Hidegcuti, care susţine că rolul instituţiei este de a oferi contragaranţii şi că asta şi face.

Educaţia secolului XXI

Firma Millenium Education SRL a fost înfiinţată în luna aprilie a acestui an. Patru asociaţi, cu câte 25% din firmă. Printre ei, Ioan Hidegcuti, preşedintele FRC, şi Sebastian Blaga (24 de ani), fiul lui Vasile Blaga, preşedintele PDL. Ceilalţi doi asociaţi sunt Mareş Valerian (60 de ani), vechi partener de afaceri de-al lui Ion Moraru, şi un anume Mihail Buldan (51 de ani), din Câmpina.

Printre administratori întâlnim un manager de top: Emil Sabo (36 de ani), fost director general al CFR SA. Un alt administrator este Anca Moraru (31de ani), fiica actualului şef al SGG, Ion Moraru. Obiectul de activitate al firmei constă în servicii şi suport pentru învăţământ.

În luna mai s-a înfiinţat şi o fundaţie. „Fundaţia pentru Educaţia Secolului XXI". Aici, reprezentarea politică PDL-PSD este făcută de aripa feminină. Preşedinte este Silvia Moraru, soţia secretarului de stat Ion Moraru, şef al Secretariatului General al Guvernului Ponta. Fostă directoare a Liceului „Tudor Vianu", Silvia Moraru este acum directoarea liceului privat. Vicepreşedinte al aceleiaşi fundaţii este Violett Margareta Blaga - soţia liderului PDL Vasile Blaga. Printre membri, Daniela Camelia Lăscuţ, fiica lui Ioan Hidegcuti, şi fosta prezentatoare tv, Dana Războiu.

Credit garantat şi contragarantat

Mecanismul afacerii este explicat de Ioan Hidegcuti, preşedintele în dubla sa calitate: „Şcoala ca atare (Liceul Teoretic Naţional), instituţional vorbind, este centrată pe un ONG, pentru că are mai multe facilităţi fiscale, iar serviciile-suport sunt asigurate de firmă. Firma îşi recuperează investiţia din serviciile pe care le prestează".

Investiţia iniţială a celor patru acţionari a fost de două milioane de lei (455.000 de euro). Asta înseamnă că fiecare acţionar a investit câte 113.000 de euro. De fapt, investiţia este un împrumut făcut firmei, fiecare aducând bani de acasă ca persoană fizică. Pentru continuarea afacerii, cei patru vor să acceseze, prin firma Millenium Education SRL un credit de 400.000 de euro. Însă accesarea unui astfel de credit pentru o firmă nou-înfiinţată se face destul de greu fără garanţii solide.

Aici a intervenit Ioan Hidegcuti, prin poziţia sa de preşedinte al FRC. Firma a obţinut o garanţie de la Fondul Naţional de Garantare a IMM-urilor. Garanţia este contragarantată de fondul condus de Hidegcuti, prin preluarea a 80% din riscurile garanţiei. Altfel spus, Hidegcuti a acordat, prin instituţia pe care o conduce, contragaranţii firmei în care este acţionar.

Hidegcuti: „Nu sunt în conflict de interese"

La Fondul Român de Contragarantare, statul este acţionar majoritar. Faptul că firma la care preşedintele instituţiei este acţionar a primit contragaranţii îl plasează pe acesta într-o poziţie susceptibilă de conflict de interese. Însă, preşedintele FRC are un alt punct de vedere: „Eu nu sunt salariat aici, am un mandat de management. Am contract de mandat, pentru că aşa cer normele europene pentru instituţiile financiare. Potrivit legii, daca un demers al meu ar putea fi contrar intereselor societăţii, eu am anumite obligaţii. Care sunt ele? Să-mi informez directoratul şi auditorul intern şi mai ales să nu iau parte la nicio decizie. Eu vă spun că nu există nicio idee că eu aş avea vreun conflict de interese. Legea spune să nu aibă interese contrare instituţii. Păi, interesul instituţiei tocmai acesta este, să acorde contragaranţii. O societate are dreptul de a lua un credit de la o bancă...", susţine Ioan Hidegcuti.

În ceea ce priveşte creditul, preşedintele FRC spune că s-a ajuns la această soluţie din cauza cerinţelor Ministerului Educaţiei. „Cei de la Comisia Naţională de Acreditare ne-a cerut o şcoală la cheie pentru 400 de elevi. Ca afacere, ideal ar fi trebuit să fie 120 de elevi, dar acum nu sunt decât 36 de elevi. Aşa se face că încercăm să luăm un credit. Pentru început, avem nevoie de circa 400.000 de euro", spune Hidegcuti. În continuare explică procesul obţinerii garanţiei şi contragaranţiei. Fondul de garantare acordă garanţiile în baza unei convenţii încheiate cu fondul de contragarantare. În baza acestei convenţii, FRC preia 80% din riscul garanţiei. Cu alte cuvinte, la un credit de 400.000 de euro, cât vrea Millenium Education SRL să obţină de la bănci, dacă afacerea nu are succes, FRC achită 320.000 de euro.

Vasile Blaga: „Nu cunosc relaţia firmei cu FRC"

„Firma Millenium Education SRL nu a avut şi, din câte am fost informat, nici nu are intenţia să aibă în viitor raporturi juridice cu Fondul Român de Contragarantare", spune preşedintele PDL, Vasile Blaga. În ceea ce priveşte contribuţia la capitalul social al fundaţiei „Educaţia Secolului XXI", Blaga spune că este de 17.750 de lei. În perioada iulie-octombrie, Violett Margareta Blaga, vicepreşedinte al fundaţiei, a obţinut venituri de 18.150 de lei.

Un an şcolar costă până la 9.000 de euro

Liceul deţinut de familiile Blaga, Hidegcuti şi ceilalţi doi asociaţi este unul exclusivist şi, ca atare, foarte scump. Taxele pornesc de la 5.500 de euro pentru clasa pregătitoare, ajungând până la 8.900 de euro pentru clasele de liceu. Acestor sume li se adaugă cele obţinute din activităţi şi servicii extraşcolare şi extracurriculare: transport, asistenţă medicală, consiliere psihologică, diferite cluburi, cursuri intensive, evenimente, târguri, tabere şi excursii. Orice servicii, inclusiv mesele copiilor, sunt prestate de Millenium Education SRL. Primul an al şcolii, 2012 / 2013 a început cu numai 36 de elevi, targetul propus pentru următorii doi ani fiind de 200 de elevi, în timp ce capacitatea este de 400 de locuri.

Clasele sunt formate din maximum 15 copii. Oferta acoperă toate etapele şcolare: clasă pregătitoare, ciclul primar, ciclul gimnazial şi liceul.

O afacere cu multe personaje interesante

Ioan Hidegcuti, acţionar în Millenium Education. Are 64 de ani. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, în perioada 1971-1975. Are doctorat în Economie, obţinut la Academia „Ştefan Gheorghiu". Ioan Hidegcuti, preşedintele Fondului Român de Contragarantare În regimul comunist a ocupat privilegiata funcţie de şef al Biroului de Turism al Tineretului (BTT). După revoluţie a devenit tehnocrat. Între 1991 şi 1993 a obţinut un post de secretar de stat la Ministerul Culturii. Între 1993 şi 1997 a obţinut fotoliul de director general al RA-APPS. A lucrat şi în sectorul privat, a făcut afaceri, iar din 2001 a obţinut din nou funcţii publice: secretar general al Ministerului Culturii (2001-2005), secretar general al ministerului pentru IMM-uri (2009), iar din decembrie 2009 până în prezent este şeful FRC. Are 25% din SC Millenium Education, iar fiica sa, Daniela Camelia Lăscuţ, este membră a fundaţiei „Educaţia Secolului XXI".

Emil Sabo, administrator în Millenium Education SRL. Are 36 de ani. Este un apropiat de-al lui Vasile Blaga. Sub mandatul acestuia la Ministerul Dezvoltării, Sabo a fost numit la şefia Companiei Naţionale de Investiţii.

Emil Sabo este trimis în judecată de DNA

În 2010 a preluat fotoliul de director general al CFR SA. Face parte din lotul trimis în judecată de DNA, pentru o fraudă de 700.000 de euro. În perioada în care a fost director general al companiei Activ Invest, prin firmă s-a derulat vânzarea a şase automotoare cu remorcă second-hand din Germania către CFR Călători. Sabo este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Sebastian Blaga, acţionar în SC Millenium Education. Are 24 de ani. Fiul lui Vasile Blaga a studiat la München, în Germania, unde a urmat cursurile Universităţii Tehnice, secţia Construcţii de maşini şi Management.

Ion Moraru. Este reprezentat în această afacere de soţie, Silvia Moraru, şi fiică, Anca Moraru. Soţia este preşedinte al fundaţiei şi directoare a şcolii private, iar fiica este unul dintre administratorii firmei.

Ion Moraru, şeful Secretariatului General al Guvernului Ponta

Ion Moraru a fost senator PSD în mandatul 2004-2008, apoi a fost numit de Emil Boc la conducerea Secretariatului General al Guvernului. A fost păstrat pe aceeaşi funcţie de actualul premier Victor Ponta. Este membru PSD din anul 2000. Valerian Mareş, acţionar în Millenium Education SRL. Fost partener cu Ion Moraru în firma Bucharest Arena SA, companie care a cumpărat Palatul Ştirbei, transformat într-un restaurant de lux. A cumpărat „pe datorie" acţiunile lui Ion Moraru, în valoare de 330.000 de euro. Acum, este din nou partener cu familia Moraru prin firma care susţine Liceul Teoretic Naţional.










populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”