O româncă face carieră într-unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din Turcia
Ana Maria Ienea, o româncă plecată din ţară de aproape un deceniu, a devenit, la 36 de ani, manager de vânzări al lanţului hotelier Rixos, ocupând a treia poziţie în ierarhia de conducere din Turcia a lanţului cu mai multe hoteluri de lux în provincia Antalya.
Dacă o întrebi pe Ana Maria Ienea, fostă voleibalistă de la lotul naţional de tineret, cât de greu i-a fost să avanseze în Turcia, în cadrul unui mare lanţ hotelier, ca femeie dintr-o altă ţară şi cu o religie diferită, ea răspunde că "este o provocare, una serioasă", dar adaugă plină de încredere că "atâta timp cât un om ştie ce vrea este imposibil să nu reuşească, indiferent că este România, Turcia, Uganda sau oricare altă ţară a lumii".
Este ceea ce a reuşit să facă, pas cu pas, Ana Maria Ienea după ce a plecat în Turcia împreună cu soţul ei turc şi copilul ei de un an şi jumătate, în urmă cu nouă ani, în urma crizei de la sfârşitul anilor 2010.
Ea povesteşte că şi-a cunoscut viitorul soţul, un cetăţean turc, într-o firmă de construcţii unde a avut primul ei job, ca secretară. În acest timp a urmat cursurile unei facultăţi de limbi străine - Limbi şi literaturi străine engleză-franceză - în cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti.
"Am ajuns în Antalya, fără să ştiu o boabă în limba turcă, dar obişnuită să lucrez încă de pe băncile şcolii a trebuit să-mi găsesc un job. Şi mi s-a părut că cel mai potrivit job pentru un străin care nu cunoaşte limba turcă ar fi turismul. Şi aşa am început aventura în lumea turismului. Am început ca agent de relaţii cu publicul. Între timp bineînţeles am învăţat şi limba, am învăţat-o de la nativi, ceea ce a fost foarte bine pentru mine", relatează ea în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români, din Hotelul Rixos Premium Belek.
"Cu o ambiţie extraordinară", după cum spune chiar ea, Ana Maria a promovat de la agent de relaţii cu publicul, la şef de tură şi apoi asistent manager, s-a mutat cu întreaga echipă la un alt hotel, "şi tot aşa până am ajuns la 'The Land of Legends' ", un hotel din lanţul Rixos de la Belek care este în acelaşi timp şi unul dintre cele mai mari parcuri de distracţii din Europa.
"Prima dragoste nu se uită niciodată"
"Când am ajuns aici în 2016 acesta era încă în construcţie şi ţin minte că pur şi simplu mi-am pus întrebarea: sunt în turism sau sunt în construcţii? Pentru că se excava încă la 'The Land of Legends', pe partea parcului", spune Ana Maria. Deşi a ajuns aici ca manager de relaţii cu clienţii, ea afirmă că s-a simţit imediat ca şi cum acolo îi era locul dintotdeauna şi că ulterior a fost transferată la "The Land of Legends" ca manager de operaţiuni.
Acesta nu a fost însă sfârşitul periplului ei profesional în domeniul turismului. "Am încercat după două sezoane să lucrez şi în agenţie, să văd ce înseamnă altceva. Tot în turism, dar am vrut să cunosc toate ramurile lui", relatează Ana Maria.
După alţi doi ani însă, "cum prima dragoste nu se uită niciodată", ea s-a întors în lanţul Rixos, de data aceasta ca manager de vânzări. "Parcă am fost într-o vacanţă, pur şi simplu, din care m-am întors", îşi descrie ea revenirea în lanţul hotelier în care a făcut carieră.
Deşi se află în această poziţie de numai o lună, Ana Maria Ienea are planuri mari. "În momentul în care am intrat eu în familia Rixos, la 'The Land of Legends', şi am simţit că aparţin de acel loc, am ştiut că vreau să merg mai departe. Acum, da, sunt aici, le mulţumesc şi le sunt recunoscătoare tuturor persoanelor care au apărut în viaţa mea şi datorită cărora am ajuns aici. Dar bineînţeles, aspir la mai mult", afirmă ea.
Ce înseamnă mai mult pentru Ana Maria Ienea? O carieră internaţională în cadrul grupului, care are 29 de hoteluri în toată lumea.
Bineînţeles, ştie că drumul este presărat cu dificultăţi, dar spune că a fost suficient de ambiţioasă încât să înveţe limba turcă singură, atât scris, cât şi citit.
"De foarte multe ori îmi place să glumesc cu o cunoştinţă nouă din Turcia şi să le spun că sunt din orice oraş din Turcia şi ţine. Este greu, dar întotdeauna greutăţile le-am văzut ca pe nişte provocări şi ca nimic altceva. Repet, am ştiut foarte clar ce doresc, unde vreau să ajung, ce vreau să fac, şi am şi întâlnit oameni care să mă ajute pe calea mea spre poziţia pe care sunt astăzi", îşi explică Ana Maria reuşita profesională.
Cea mai mare provocare? "Lupta cu oamenii"
Ea spune că în tot acest timp cea mai dificilă a fost "ca peste tot în lume cred, lupta cu oamenii. Să-i faci să înţeleagă, mai ales o ţară musulmană fiind, că religia nu are culoare, că nu există diferenţă între femeie şi bărbat, atâta timp cât ne vedem de treaba noastră şi suntem profesionişti. Cam asta a fost provocarea cea mai mare, a lupta cu oamenii."
Între timp, Ana Maria Ienea a divorţat de soţul ei turc şi lucrează la sediul central al lanţului Rixos, într-un hotel din oraşul Antalya. Deşi jobul ei de manager de vânzări îi ocupă mare parte din timp, ea spune că are o viaţă împlinită alături de fiul ei de zece ani şi jumătate, care practică înotul de performanţă de la vârsta de nici 4 ani.
La întrebarea cum este o zi din viaţa ei, Ana Maria râde şi se defineşte în glumă drept "femeia bionică".
"Femeia bionică se trezeşte dimineaţa la ora 04.30-05.00. Îmi ajunge, pentru că aşa sunt setată de câţiva ani buni, mai ales după ce am divorţat, să dorm calitativ. Mă trezesc, fac meditaţie, yoga, sport, duş, cafea, mă pregătesc pentru serviciu. Vin la serviciu, teoretic termin programul la ora 18.00. Când mă duc acasă - curăţenie, spălat, şters, mâncare, copil, iar seara înainte să mă culc o carte bună sau un film bun şi asta înseamnă undeva cel puţin la ora douăsprezece. Pe scurt cam asta ar fi, inclusiv duminica, mai puţin partea cu jobul", spune Ana Maria.
În ceea priveşte noile ei atribuţii profesionale la lanţul Rixos, ea spune că şi-a început noul job cu traducerea descrierilor hotelurilor în limba română. "Uitându-mă pe site-urile tour operatorilor şi văzând că mare parte a informaţiei este în limba engleză, m-am pus în pielea consumatorului, a turistului, şi m-am gândit că nu toată lumea ştie în România engleză".
"M-am lăsat de volei pentru că nu mi-a plăcut atât de tare"
Cum a ajuns însă o voleibalistă care a jucat în lotul de tineret să pună capăt unei cariere promiţătoare înainte de a împlini 18 ani? Pur şi simplu nu i-a plăcut atât de tare, mărturiseşte ea cu sinceritate.
"Am făcut volei de performanţă, însă dacă nu faci ceva ce-ţi place nu ai nici rezultate foarte bune şi la un moment dat ştii sigur că se va termina. Voleiul a fost de fapt continuitatea dorinţei mamei. Ea a fost voleibalistă, iar în momentul în care s-a măritat a întrerupt performanţa. Da, la 11 ani am început, am jucat la clubul Dinamo, am ajuns până la a fi selectată şi chiar a juca un sezon pentru echipa naţională de tineret. Din cauza problemelor în primul şi în primul rând de sănătate a trebuit să întrerup, dar cred că motivul numărul 1 pentru care m-am lăsat a fost că acolo nu mi-a plăcut atât de tare", îşi aduce aminte Ana Maria.
Sportul de performanţă i-a inoculat însă dorinţa de a se perfecţiona mereu. "Mâine eu vreau să fiu o variantă mai bună a mea decât ieri", spune ea şi adaugă că acest lucru este valabil şi pentru lanţul de hoteluri de lux la care lucrează.
Deşi a plecat din România de aproape zece ani, Ana Maria Ienea menţionează că "în momentul în care am venit aici nu am pus lacăt vieţii din Româna", unde merge des la rude şi la târgurile de turism.
Întrebată ce părere are despre turismul din România după ce a învăţat în cel din Turcia, ea spune că "este foarte mult de lucrat".
"Şi în primul rând cred că este nevoie de o investiţie uriaşă în a educa oamenii, pentru că omul sfinţeşte locul. Un pahar cu apă dacă-l primesc cu zâmbetul pe buze, poate să fie şi apă de la robinet. Pot să primesc însă apă într-un pahar de cristal, însă cu o privire... Şi mi s-a întâmplat, nici nu-mi găsesc cuvintele pentru că nu vreau să jignesc, dar am ştiut că a doua oară nu voi mai merge acolo. Educaţie multă trebuie (...), investiţie în om. Degeaba se investesc, poate sunt resorturi de zeci, sute de milioane de euro, dar serviciile în anumite zone ale ţării lasă de dorit", afirmă Ana Maria.
"România e o ţară frumoasă, eu şi colegilor mei le spun. Chiar astăzi când am venit de la sediul central încoace am vorbit cu colegul meu şi îl întrebam, pentru că a fost de foarte multe ori, dacă îi place România. 'Da, România este o ţară extraordinară', mi-a spus el. Dar, ca tot omul, s-a văitat de trafic, pentru că a fost cu maşina. Cazarea lasă de dorit. Dar se poate, important e să se vrea", crede managerul de vânzări al lanţului Rixos.AGERPRES/(A - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) Florin ŞTEFAN / AGERPRES