O rămășiță spațială se va dezintegra vineri deasupra apelor teritoriale ale statului Sri Lanka

O rămășiță spațială se va dezintegra vineri deasupra apelor teritoriale ale statului Sri Lanka

O rămășiță spațială, aparținând probabil unei rachete lunare, va intra în atmosferă vineri și se va dezintegra deasupra apelor teritoriale ale statului Sri Lanka, a anunțat Agenția spațială europeană (ESA), preluată marți de AFP. 

"Evenimentul prezintă un risc extrem de slab pentru oameni, dar s-ar putea să ajute oamenii de știință să înțeleagă mai bine felul în care reacționează obiectele — naturale sau fabricate de om — în contact cu atmosfera terestră", subliniază ESA.

Rămășița, botezată WT1 190F, urmează să se îndrepte spre Terra și să se dezintegreze în atmosferă în jurul 06h18 GMT, 11h48 în Sri Lanka, a declarat AFP Jeremie Vaubaillon, astronom la Observatorul parizian. Obiectul, care are "cel mult câțiva metri diametru", se va încălzi mult la intrarea în atmosferă, la circa 100 de kilometri de Pământ, și se va dezintegra, potrivit ESA.

"Nu există pericole pentru oamenii de pe uscat fiindcă resturile vor cădea în apă", afirmă Jeremie Vaubaillon. "În schimb, ar fi bine ca pescarii sri-lankezi să evite zona spre prânz, ora locală, fiindcă atunci ar trebui să aibă loc căderea micilor rămășițe în apă", apreciază el.

Reperat în 2013, WT1 190F a fost considerat mai întâi un asteroid, astronomii dându-și seama recent că este vorba despre o rămășiță spațială. Odată cu înmulțirea aparatelor trimise în spațiu, căderea rămășițelor spațiale a ajuns să fie frecventă. Însă WT1 190F este special. "Vine de foarte departe, iar orbita sa este haotică. Credem că este al treilea etaj al unei rachete lunare, însă nu știm de ce țară a fost lansat", afirmă Vaubillon. "Orbita sa este imposibil de prevăzut din punct de vedere matematic", de unde surpriza astronomilor, adaugă el.

Observatorul din Paris va trimite în Sri Lanka două persoane pentru a fotografia intrarea în atmosferă a rămășiței spațiale. Experți ai ESA vor urmări evenimentul dintr-un avion, lucru care le garantează o bună vizibilitate, indiferent de condițiile meteorologice. La locul în care vor cădea rămășițele va fi trimis astrun vas al marinei sri-lankeze pentru a încerca să le recupereze.

ESA speră ca prin observarea evenimentului să "se îmbunătățească modelele și instrumentele care să prevadă revenirile în atmosferă" ale resturilor spațiale sau asteroizilor, încheie AFP. AGERPRES


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?