O rachetă SpaceX, cu trei astronauţi şi un cosmonaut la bord, a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională VIDEO
Racheta are la bord un echipaj format din doi astronauţi americani, un cosmonaut rus şi un astronaut din Emiratele Arabe Unite și a fost lansată joi de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Florida.
Lansarea rachetei Falcon 9 a SpaceX a avut loc la ora locală 00:34 (05:34 GMT).
"Lansarea (misiunii) #Crew6 a avut loc pe 2 martie, la ora 00:34 (pe coasta de est a SUA, 05:34 GMT), luminând cerul în timp ce echipajul a ajuns pe orbită la bordul capsulei Dragon Endeavour a @SpaceX", a declarat agenţia spaţială americană pe Twitter, scrie Agerpres.
Capsula Dragon în care se află cei patru membri ai echipajului urmează să andocheze la ISS vineri, la ora locală 1:17 (6:17 GMT), după un zbor de puţin peste 24 de ore. Astronauţii vor rămâne la bordul ISS timp de aproximativ şase luni.
Luni, decolarea rachetei Space X a fost anulată în ultimul moment din cauza unei probleme tehnice. "Lansarea #Crew6 de astăzi (luni) a fost anulată din cauza unei probleme la sistemele de la sol", a scris NASA pe Twitter.
Echipajul Crew-6 este compus din americanii Stephen Bowen şi Warren Hoburg, rusul Andrei Fediaev şi sauditul Sultan Al-Neyadi. Crew-6 va înlocui echipajul Crew-5 (doi americani, un rus şi un japonez), care a sosit în octombrie 2022 la bordul ISS. După câteva zile petrecute alături de noii lor colegi, echipajul din misiunea Crew-5 va reveni pe Pământ.
La bordul ISS se află, de asemenea, alţi trei pasageri (doi ruşi şi un american), care au sosit la bordul unei capsule Soiuz. Aceasta din urmă a suferit o scurgere în decembrie anul trecut, ceea ce a făcut riscantă revenirea lor pe Pământ. Agenţia spaţială rusă Roscosmos a trimis o capsulă de salvare, care s-a conectat în siguranţă la ISS în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.
Misiunea Crew-6 transportă cel de-al şaselea echipaj ISS de lungă durată al NASA la bordul SpaceX de la momentul la care compania miliardarului Elon Musk , cu sediul în California, a început să trimită astronauţi pe orbita terestră, în mai 2020.
Sursa: adevarul.ro