O rachetă nucleară Sarmat a explodat în timpul testelor dintr-o mină din Rusia. Este al patrulea eșec

O rachetă nucleară Sarmat a explodat în timpul testelor dintr-o mină din Rusia. Este al patrulea eșec

Una dintre platformele de lansare de la cosmodromul Plesetsk a suferit daune importante după un nou test eșuat al rachetei balistice intercontinentale ruse RS-28 Sarmat. Imaginile din satelit publicate de analiștii OSINT pe rețeaua de socializare X arată un crater imens și urme de foc cauzate de explozia rachetei.

Racheta Sarmat la o defilare FOTO Arhivă

Racheta Sarmat la o defilare FOTO Arhivă

Explozia ar fi putut avea loc în timpul realimentării rachetei cu combustibil lichid, dar nu a mai ajuns până la lansare.

Acesta este cel de-al patrulea test eșuat al rachetei Sarmat. Singura lansare reușită a acestei rachete a avut loc în aprilie 2022, dar, potrivit lui Putin, racheta este deja în serviciul armatei ruse, scrie stopcor.org.

Racheta RS-28 Sarmat este proiectată să transporte până la 15 focoase nucleare și are o rază de acțiune de până la 18.000 de kilometri. Aceasta a fost considerată de Rusia drept unul dintre elementele-cheie pentru demonstrarea puterii sale nucleare. Cu toate acestea, un nou eșec pune la îndoială eficacitatea și fiabilitatea sa.

Explozia unei rachete balistice intercontinentale în timpul unui test de lansare este un dezastru extrem de rar, care poate avea loc o dată la câteva decenii. Un incident similar care poate fi amintit a avut loc în octombrie 1960 la cosmodromul Baikonur în timpul primului test al rachetei R-16.

În cazul exploziei rachetei Sarmat și al formării unui crater la locul de lansare, este puțin probabil ca partea rusă să recunoască oficial dezastrul sau să facă publice detaliile sale. Este demn de remarcat faptul că racheta, cu care Rusia amenință în mod regulat Occidentul și pe care o folosește în mod activ în propaganda sa, a avut o singură lansare reușită de la înființarea sa, în ciuda faptului că a fost deja adoptată.

Sarmat a explodat chiar în mină în timpul testelor. Explozia a distrus efectiv infrastructura sitului de lansare. Acesta este cel de-al patrulea test eșuat al acestei rachete”, comentează analistul MeNMyRC1.

Rusia continuă să utilizeze Sarmat ca element de intimidare nucleară a lumii, însă un nou test eșuat nu face decât să-i înrăutățească reputația în domeniul militar.

Reamintim că în regiunea Moscovei a avut loc un incendiu de proporții: un depozit de 5 000 de metri pătrați a fost cuprins de flăcări.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Ea este femeia misterioasă din afacerea pagerelor care au explodat în Liban

4 Așa o fi?

5 Foarte interesante amănunte...