O puternică furtună solară va avea loc în spațiul cosmic. Vineri ar putea fi resimțite efectele ei și pe Pământ

O puternică furtună solară va avea loc în spațiul cosmic. Vineri ar putea fi resimțite efectele ei și pe Pământ

La nici o săptămână de la incidentul de software, care a dus la anularea a mii de zboruri, o furtună solară este așteptată în spațiul cosmic, experții avertizând că rețelele electrice, rețelele de comunicații și operațiunile prin satelit din întreaga lume ar putea fi afectate.

FOTO: Shutterstock

FOTO: Shutterstock

În urma erupțiilor solare, furtuna solara emite particule care interactionează cu câmpul magnetic al Pământului. Fenomenul poate afecta grav comunicațiile prin satelit, inclusiv serviciile GPS, și, în consecință, traficul maritim și aerian, se arată într-un raport al Observatorului de Dinamică Solară al Agenției Spațiale Americane.

Astfel, zborurile ar putea înregistra noi întârzieri. Pentru traficul maritim, efectele unei furtuni solare pot ține de pierderea direcției corecte de navigare. În plus, furtuna poate declanșa pene de curent.

O furtună solară sau geomagnetică este o perturbare majoră a magnetosferei terestre - zona din jurul Pământului controlată de câmpul magnetic al planetei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii