O puternică furtună de nisip a lovit capitala Chinei. Sute de milioane de persoane, afectate
După zile de vreme senină și strălucitoare, unele părți din nordul Chinei au fost învăluite de furtuni de nisip. Centrul Național de Meteorologie (NMC) a emis o alertă albastră pentru furtuni de nisip, avertizându-i pe cetățeni că praful va afecta mai multe provincii și regiuni din nordul Chinei , inclusiv Capitala.
Alertă albastră de furtuni de nisip în China FOTO IC
Autoritățile de turism din Beijing au cerut închiderea principalelor facilități de distracție în aer liber pentru a asigura siguranța oamenilor.
Concentraţiile de particule PM10 au depăşit luni, la ora 21:00, 1.321 micrograme pe metru cub - de aproape 30 de ori mai mult decât media zilnică de 45 micrograme pe metru cub stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit CNN.com.
De asemenea, furtuna a redus vizibilitatea la câteva zeci de metri.
Sute de milioane de oameni, afectați de furtuna de nisip
Pe lângă Beijing, lovite de aer rece și furtuni puternice sunt și părți din sudul și estul Xinjiangului, bazinul Qaidam din provincia Qinghai, vestul și nordul provinciilor Gansu, Ningxia, centrul și nordul provinciei Shanxi și Mongolia Interioară, pentru o perioadă de mai bine de 24 de ore, începând de luni dimineața, de la ora 8:00. Meteorologii estimează că vântul puternic va dura până marți după-amiază.
Totalul persoanelor afectate se ridică la aproximativ 409 milioane, potrivit anunțului făcut de Ministerul chinez al Pădurilor, citat de ziarului Global Times .
Furtuna de nisip a suflat dinspre sudul Mongoliei, pe o suprafaţă de 2,29 milioane de kilometri pătraţi.
Zhang Mingying, un meteorolog din Beijing, a declarat luni pentru Global Times că iarna trecută și în această primăvară au fost mai puține ploi și zăpadă decât de obicei, ceea ce a dus la o secetă mai severă, facilitând astfel emisiile de praf, în zonele cu sursă de nisip.
Până în prezent, în acest an, serviciul meteorologic a raportat că nordul Chinei s-a confruntat deja cu mai multe furtuni de nisip decât în medie în ultimii zece ani.
Concentraţiile de particule PM10 erau încă de 900 micrograme pe metru cub marţi dimineaţă, în timp ce un nor de praf se putea vedea deasupra Capitalei. Acesta a început să se disperseze parcursul zilei, din cauza vântului.
Sursa: adevarul.ro