O puternică agenție de spionaj din China iese din umbră cu un mesaj pentru cetățeni: spionii străini sunt pretutindeni
Spionii străini sunt peste tot și „se pot deghiza în oricine”, se arată într-un clip recent difuzat în China de Ziua Educației pentru Securitate Națională (MSS), relatează CNN.
„În această mare de oameni, s-ar putea să nu îl fi băgat de seamă niciodată. Identitatea lui este schimbătoare și este greu de aflat. Ei sunt peste tot, vicleni și perfizi, și ar putea fi chiar aici, în viețile noastre. Se pot deghiza în oricine. Dar, prin mulțime, tu și cu mine, împreună, protejăm securitatea națională. Noi, 1,4 miliarde de oameni, suntem 1,4 miliarde de linii de apărare", spune naratorul celui mai recent clip de propagandă lansat de agenția civilă de spionaj a Chinei, Ministerul Securității Statului.
Clipul se încheie cu prinderea spionului, după ce autoritățile chineze primesc ponturi de la cetățeni.
Dintr-o prezență din umbră această agenție a devenit tot mai vizibilă în viața publică sub conducerea liderului autoritar Xi Jinping, extinzându-și zona de influență.
În orașele din China, posterele și sloganurile care promovează securitatea națională sunt acum peste tot - pe trotuar, la metrou, în campusuri și pe panourile publicitare.
Conturile de pe rețelele sociale ale ministerului sunt urmărite de foarte mulți oameni și postează aproape zilnic comentarii, scurte clipuri și chiar și benzi desenate prin care poporul chinez este pus în gardă în legătură cu presupuse amenințări omniprezente la adresa țării.
Potrivit MSS, spionii străini sunt peste tot și se infiltrează oriunde - de la aplicațiile de hărți digitale la stații meteo.
Ministerul chinez a postat detalii ale unor presupuse activități de spionaj ale serviciilor secrete din SUA și Marea Britanie și a explicat cum cetățeni chinezi care studiază sau lucrează în străinătate ar fi fost recrutați de CIA.
Într-un documentar difuzat zilele trecute cu ocazia Zilei Educației pentru Securitate Națională, MSS a dezvăluit că un cercetător chinez condamnat pentru că ar fi vândut secrete de stat unei agenții străine de spionaj a fost executat în 2016. Documentarul nu spune despre ce țară este vorba, dar imaginile arată un steag american și clădirea Capitoliului Statelor Unite.
„Obiectivul este de a oferi cetățenilor și entităților chineze cunoștințele și abilitățile necesare pentru a le consolida vigilența și a preveni în mod eficient activitățile de spionaj”, explică Xuezhi Guo, profesor de științe politice la Colegiul Guilford din SUA.
Beijingul pune accentul pe așa-numitele pericole externe pentru a da vina pe „forțele străine” pentru toate problemele cu care se confruntă pe plan intern - o strategie folosită în mod repetat de guvernul chinez în perioade de nemulțumire, precum în timpul protestelor de la finalul anului 2022 îndreptate împotriva măsurilor dure anti-Covid.
Extinderea domeniului agenției de spionaj este un semn al securitizării în creștere a vieții și societății chineze sub Xi, unde „o gamă incredibil de largă de probleme pot fi privite ca amenințări la adresa securității naționale”, a declarat Sheena Chestnut Greitens, directorul Programului de politici asiatice la Universitatea din Texas din Austin.
Ce este Ministerul Securității de Stat
MSS a apărut în 1983 prin comasarea unui departament al serviciilor secrete ale Partidului Comunist Chinez și a unei unități de contraspionaj din poliție.
Ministerul chinez este văzut ca un fel de CIA combinat cu FBI, deși activitățile MSS au fost mult mai discrete decât cele ale agențiilor americane, neavând un website oficial sau persoane de contact și purtători de cuvânt cunoscuți.
În ultimul timp însă, agenția de spionaj a Chinei a ieșit din umbră, pe măsură ce Xi pune problema securității naționale în prim-planul preocupărilor sale.
În 2015, MSS a stabilit primul său punct de contact public prin înființarea unei linii de asistență telefonică și a unui site web pentru a încuraja oamenii să raporteze orice amenințări suspectate la adresa securității statului. În același an, China a desemnat ziua de 15 aprilie drept Ziua Educației pentru Securitatea Națională.
În luna august anul trecut MSS și-a făcut debutul dramatic pe rețelele sociale: a lansat un cont oficial de WeChat - cea mai populară aplicație de socializare a Chinei prin care apela la „toți membrii societății” să se alăture luptei împotriva infiltrării străine. Postările MSS strâng deseori sute de mii de vizualizări și sunt distribuite de toate canalele mass-mediei de stat.
Anul acesta, ministerul a lansat și niște benzi desenate - „Echipa de Investigații Speciale Shenyin” - în care o echipă de cinci ofițeri ai poliției secrete vânează spioni străini. Poveștile ar fi inspirate din operațiuni reale de contraspionaj.
Într-una dintre ediții, poliția secretă urmărește mai mulți agenți străini care încearcă să extragă pământuri rare, niște metale de importanță strategică, în timp ce se prefac că prospectează terenuri în vederea dezvoltării imobiliare.
Avertismentele emise de MSS par să aibă mai multe ținte. Într-o postare de anul trecut, agenția a spus că a descoperit sute de stații meteo ilegale care spionau pentru țări străine, oferind chiar informații despre baze militare, proprietăți ale companiilor de apărare și marile regiuni unde se cultivă cereale.
Într-o alta, agenția a avertizat împotriva comentariilor care încearcă să „denigreze” economia chineză prin „articole false” care promovează declinul Chinei – numind astfel de critici o încercare de a ataca sistemul său socialist și de a „înfrâna și suprima în mod strategic China”.
Sfera largă de amenințări de pe radarul MSS este strâns legată de „conceptul cuprinzător de securitate națională” al lui Xi, un cadru global care include peste 20 de componente ale securității statului. Acesta acoperă totul, de la politică, economie, apărare, cultură și ecologie până la spațiul cibernetic, big data și inteligență artificială și se extinde de la adâncimea mării și regiunile polare până la spațiu.
Sursa: adevarul.ro